Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Lai atpūta ārpus mājām būtu droša, jāsagatavo vasaras aptieciņa!

© f64

Siltais laiks un pavasarīgais noskaņojums mūsu galvās ienes vieglprātību. Gribas baudīt sauli, dzert aukstus dzērienus, baudīt siltos vakarus pie ugunskura, cepot gaļu un rušināties dārzā. Taču, visas šis darbības var novest pie visdažādākajām traumām un slimībām, kurām ir jābūt gatavam. Pirmkārt, būtu jāsagatavo vasaras aptieciņa, lai nodrošinātos ar pirmās nepieciešamības medikamentiem.

Populārākais vasaras sezonā ir vēdera streikošana
Vasara ir grila sezona, kā arī augļu un dārzeņu sezona, kurā patērējam gan vienu, gan otru lielā daudzumā.


Ja sanācis apēst par daudz treknu un sagremošanai nepierastu ēdienu, pret smagumu vēderā var lietot enzīmu preparātus, taču - ar to lietošanu nevajadzētu aizrauties ilgāk par nedēļu.


Savukārt, lai akūtas caurejas gadījumā organisms neatūdeņotos un nezaudētu daudz sāļu, var pagatavot īpašu šķidrumu, ņemot tējkaroti sāls un 8 tējkarotes cukura uz litru ūdens. Pret caureju noderēs arī aktīvā ogle.

Kukaiņu kodumi un alerģija
Līdzekļiem, kas mazina niezi, pietūkumu un apsārtumu pēc kukaiņu koduma vai alerģijas dēļ, noteikti jābūt katrā aptieciņā. Tāpat kā līdzekļiem pret pašiem negantākajiem dzēlējiem. Aptiekās ir pieejami aerosoli, kas līdz pat 8 stundām pasargās no odiem, līdz 5 stundām no dunduriem un līdz 4 stundām - no ērcēm.
Maziem bērniem tomēr ieteicams lietot krustnagliņu eļļu, kas ļoti labi atvaira odus. To var pilināt uz bērna ratiņiem vai sasmērēt tās vietas uz ķermeņa, kur mazais netiek klāt ar rokām.

Ja gadījusies brūce

Mazas traumas, griezumi, plēsumi, nobrāzumi, saules apdegumi, pret tiem noderēs antiseptiskie līdzekļi. Ar tiem ir viegli tīrīt un dezinficēt nelielas brūces, nobrāzumus un ādas bojājumus, var arī izmantot kukaiņu kodumu dezinficēšanai un saules radītiem apdegumiem. Droši varam tos izmantot arī bērniem.
Ūdeņraža peroksīdu arī var lietot, tikai jāizmanto 3% ūdeņraža peroksīda jeb pārskābes šķīdums, kas nerada apdegumus. Neaizmirstiet savā aptieciņā ielikt arī marles pārsēju un elastīgo saiti un, protams, plāksterus.

Aizsardzība pret saules apdegumiem
Jāraugās, lai aizsargkrēms pasargā gan no UVA, gan UVB stariem, un uz tā norādītajam SPF (Sun Protection Factor) - aizsarg spējas koeficientam - jābūt tik augstam, lai varētu sauļoties bez riska apdegt.
Ļoti gaišas ādas īpašniekiem sākumā vajadzētu izraudzīties krēmu ar SPF50 (maksimālā aizsardzība) un tikai pēc tam - ar mazāku aizsarg filtru. Tie, kuru āda ļoti labi iedeg, var lietot aizsargkrēmu ar SPF20.
Nevajadzētu aizmirst, ka aizsargkrēmu vēlams uzklāt atkārtoti vidēji pēc četrām stundām.

Ja gadījies saaukstēties
Pēc peldes pārāk vēsā ūdenī vai ilgstošas uzturēšanās kondicionētāja tuvumā var viegli iedzīvoties iesnās un klepū. Ja vienlaikus ar šiem simptomiem ir arī kakla sāpes, var lietot kombinētos medikamentus, kas pieejami šķīdināmu pulveru formā. Tie ir ērti lietojami un paņemami līdzi ceļojumos.


Ja ir sāpes un uzlekusi neliela temperatūra
Pieaugušajiem derēs paracetamols vai ibuprofēns, bet maziem bērniem - ibuprofēns sīrupa veidā, tas mazinās arī iekaisumu.

Informācija sagatavota pēc BENU aptieku tīkla datiem.