Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

FOTO: Francūzim sejas transplantāciju nākas piedzīvot divreiz

© AP/Scanpix

43 gadus vecajam francūzim Žeromam Hamonam nācās divreiz piedzīvot sejas transplantāciju, jo pēc pirmās reizes ķermenis "jauno seju" nepieņēma, vēsta "Metro". Līdz ar to viņš kļuvis par pirmo cilvēku, kuram divreiz veiksmīgi veikta šāda veida operācija.



Hamons vien pirms nedēļas izrakstījās no slimnīcas, atlabstot pēc otrās sejas transplantācijas, un tagad viņu sauc par "trīs seju vīru". Vīrietim kopš dzimšanas ir ģenētiska saslimšana, kas veicināja audzēju rašanos uz sejas. Slimības dēļ tika nolemts veikt sejas transplantāciju.

2010. gadā Hamons pirmo reizi gūlās zem skalpeļa, lai veiktu sejas transplantāciju, kļūstot par pirmo cilvēku pasaulē, kuram veikta šāda veida operācija. Operācijas laikā viņam pa tika izveidoti pat asaru kanāli un acu plakstiņi.

Tomēr pēc pieciem gadiem viņam bija jādzer antibiotikas pret saaukstēšanos, kas izraisīja ķermeņa reakciju pret "jauno seju". Pērnā gada novembrī ķirurgi "noņēma" pirmās operācijas laikā paveikto.

Vīrietim bija divus mēnešus jāpaliek slimnīcā Parīzē, lai sagaidītu jauno sejas donoru. Beigās viņš ieguva 22 gadus veca vīrieša seju. Janvārī tika veikta operāciju, kuras laikā francūzis tika pie savas trešās sejas.