Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

VM skaidro, kāpēc iedzīvotājiem ir grūtības nopirkt kompensējamos medikamentus

© F64

Apgrūtināta kompensējamo medikamentu iegāde var būt saistītas ar dažādiem faktoriem, tostarp problēmām zāļu ražošanā, skaidroja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders.

Konkurences padome (KP) veic aptauju, kurā līdz šim secināts, ka Latvijā iedzīvotājiem ir grūtības iegādāties kompensējamos medikamentus.

Kā norādīja ministrijas pārstāvis, šāda KP rīcība ir atbalstāma iniciatīva, tomēr, tā kā aptauja joprojām turpinās, ministrija plašākus komentārus sniegs, kad tā būs noslēgusies.

Vienlaikus Šneiders sacīja, ka grūtības iegādāties medikamentus var būt saistītas ar dažādiem faktoriem, kurus būtu nepieciešams analizēt atsevišķi.

Normatīvais regulējums paredz, ka pacientam, vēršoties aptiekā ar kompensējamo zāļu recepti, ja medikaments nav pieejams uzreiz, tas jānodrošina 24 stundu laikā. Savukārt, ja aptieka to nevar nodrošināt, par situāciju tai jāinformē Veselības inspekcija.

Šneiders norādīja, ka nereti šāda situācija saistīta ar ražošanas problēmām, kuru rezultātā medikaments, visticamāk, nav pieejams ne tikai Latvijā, bet arī visā Eiropā vai par pasaulē.

Savukārt, ja aptiekai nav objektīvu iemeslu kavēties ar medikamentu nodrošināšanu, inspekcija uzņēmumam var piemērot sodu. Šī iemesla problēmu gadījumos svarīga pacientu un aptieku spēja informēt par grūtībām kāda kompensējamā medikamenta iegādē vai piegādē.

Jau ziņots, ka Latvijā iedzīvotājiem ir grūtības iegādāties kompensējamos medikamentus, aģentūrai LETA pavēstīja KP Komunikācijas nodaļas vadītāja Paula Vilsone, atsaucoties uz tās veiktās aptaujas pirmajiem datiem.

"Pirmās nedēļas aptaujāšanas dati liecina, ka vairāk nekā 60% Latvijas iedzīvotāju ir bijusi apgrūtināta iespēja iegādāties nepieciešamos kompensējamos medikamentus, kas ceturtajai daļai respondentu ir būtiski ietekmējusi veiksmīgu ārstēšanās procesu. Problemātika novērojama gan lielo tīklu, gan privātajās aptiekās visā Latvijas teritorijā," sacīja Vilsone.

Viņa arī norādīja, ka KP atkārtoti aicina iedzīvotājus, kas saskārušies ar grūtībām Latvijas aptiekās iegādāties kompensējamās zāles, līdz pirmdienai, 16.aprīlim, piedalīties aptaujā.

Aptaujas anketā īpaša uzmanība pievērsta 12 kompensējamo zāļu sarakstā B iekļautajiem medikamentiem, kas paredzēti asinsrades orgānu, kaulu, hormonālas sistēmas, onkoloģisko slimību, diabēta, vīrusu un elpošanas sistēmas slimību ārstēšanai, tomēr iedzīvotāji ir aicināti izteikties arī par grūtībām iegādāties citus zāļu sarakstā iekļautos medikamentus. Aptaujā ietvertās zāles ir "Avonex", "Berodual N", "Brilique", "Enbrel", "Humalog", "Hydrea 500mg", "Myfortic 360mg", "Sandostatin LAR", "Reyataz", "Prolia", "Truvada" un "Viread".

Vienlaikus Vilsone uzsvēra, ka aptaujā iedzīvotāji lūgti dalīties pieredzē ar zāļu fizisko pieejamību aptiekās, nevis zāļu cenu. Aptauja, kas noteik iestādes tirgus uzraudzības ietvaros, ir anonīma, un visas atbildes tiks izmantotas apkopotā veidā. Aptaujas aptuvenais aizpildīšanas ilgums ir trīs minūtes. Aptauja pieejama KP mājaslapā.