Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Papildiespēja sirdij – koenzīms Q10

© depositphotos.com

Ja cilvēka organismu salīdzina ar mašīnu, tad sirds ir motors. Lai gan šis salīdzinājums var likties nepiedodami vienkāršots, tas ir iedarbīgs, un netrūkst ārstu, kuri to izmanto sarunās ar pacientiem.

Tāpat kā netrūkst cilvēku, kuri par savu auto rūpējas krietni labāk nekā par sevi pašu. Tomēr mašīnas motors laiku pa laikam tiek izslēgts, kamēr sirdij jādarbojas nepārtrauktā režīmā.

Tādēļ par sirds veselību jārūpējas gan profilaktiski - ikdienā, gan vēl jo vairāk tad, ja ārsts diagnosticējis kādu problēmu, piemēram, sirds mazspēju.

Kā izpaužas mazspēja

Par sirds mazspēju sauc samazinātu sirds muskuļa spēju sūknēt asinis. Tā var rasties akūti - pēkšņi, piemēram, ja cilvēkam ir liels miokarda infarkts, kad strauji iet bojā muskuļšūnas, kas nodrošina sirds darbību. Šajā gadījumā novēro asinsspiediena krišanos (šoku) un/vai asiņu sastrēgumu plaušās, kas rada izteiktu elpas trūkumu (kardiālo astmu, plaušu tūsku). Bet biežāk sastopama ir hroniska sirds mazspēja, kas parasti attīstās pakāpeniski, tāpēc tās pirmās pazīmes cilvēks var nepamanīt. Viņš jūt pastāvīgu nogurumu, ierastā slodze sagādā lielāku piepūli nekā agrāk, taču viņš pats skaidro to ar pārpūli. Pie ārsta visbiežāk vēršas tad, kad jau ir izteikta aizdusa, sāk pietūkt kājas, traucē sirdsklauves.

Riska zona

Hroniskas sirds mazspējas riska zonā ir cilvēki, kuri ir jau pārcietuši miokarda infarktu; tie, kuriem ir paaugstināts asinsspiediens, sirds ritma traucējumi, metabolais sindroms - cukura diabēts vai prediabēts, aptaukošanās, paaugstināts holesterīna līmenis asinīs; kā arī tie, kuri nerūpējas par savu veselību - ir mazkustīgi, smēķē, lieto nepilnvērtīgu uzturu, pārāk daudz alkohola, neveic veselības pārbaudes un neārstē pamatslimības. Dažreiz hroniskas sirds mazspējas cēloni ir grūti noteikt.

Ārstēšanas izredzes

Pacienta pašsajūta, ārstēšana un tās prognoze atkarīga no sirds mazspējas stadijas. Saskaņā ar Ņujorkas Sirds asociācijas funkcionālo klasifikāciju I un II stadijā, kad simptomi ir maz izteikti, slimība samērā labi padodas ārstēšanai, bet III stadijā ārstēšana ir sarežģītāka un nav tik efektīva, savukārt IV stadijā būtiski palīdzēt var tikai sirds transplantācija, kuras iespējas ir stipri ierobežotas.

Ārstēšana - individuāla

Hroniskas sirds mazspējas ārstēšana tiek pielāgota katram pacientam individuāli, tā ir kompleksa un samērā sarežģīta. Tā ietver gan pamatslimības ārstēšanu, gan simptomu mazināšanu, gan sirds muskuļa stiprināšanu. Stiprināt sirds muskuli parasti palīdz ārstu nozīmētie metabolie līdzekļi, kas sniedz šūnām vairāk enerģijas, uzlabojot vielmaiņu. Dažkārt lieto arī ārstniecības augu, piemēram, vilkābeļu, ekstraktu.

Koenzīms Q10

Koenzīms Q10 ir vitamīniem līdzīga viela, kas sastopama visās organisma šūnās un ir vajadzīga, lai pārvērstu enerģijā ar uzturu uzņemtos taukus, olbaltumvielas un ogļhidrātus, kā arī nodrošinātu antioksidatīvo aizsardzību pret brīvajiem radikāļiem, kas veicina šūnu novecošanu un bojāeju. Medicīnas zinātnei šī viela pazīstama jau vairāk nekā pusgadsimtu. Pierādīts, ka koenzīms Q10 iesaistīts arī enerģijas ražošanas procesā un visaugstākā tā koncentrācija ir tajos orgānos, kuriem vajag daudz enerģijas - sirdī, smadzenēs, aknās, nierēs.

Koenzīma Q10 avoti

Koenzīmu Q10 var uzņemt, ēdot liellopu gaļu, cūkgaļu, pākšaugus, siļķes, sojas eļļu, zemesriekstus un citus produktus, taču izrādās, ka lielāko daļu šīs vielas organisms sintezē pats. Ar gadiem iekšējā sintēze jūtami samazinās un koenzīma Q10 sāk trūkt, tai skaitā arī sirds šūnām. Starptautiskos pētījumos pierādīts, ka, lietojot koenzīmu Q10 papildus bāzes terapijai, var mazināt hroniskas sirds mazspējas simptomus un uzlabot dzīves kvalitāti. Ir arī pētījumi par paaugstināta asinsspiediena normalizēšanu un liekā svara mazināšanu, lietojot koenzīmu Q10. Devu vislabāk noteiks ārsts, tā var svārstīties

100 - 300 mg robežās. Protams, tā nav brīnumzālīte, kas izārstēs hronisku sirds mazspēju, tomēr vērā ņemams papildu līdzeklis.

Kas noskaidrots pētījumos

Pēdējos gados respektablos zinātniskos izdevumos publicēti plašu pētījumu Q-Symbio un KiSel-10 rezultāti, kuros pierādīta koenzīma Q10 pozitīvā ietekme uz sirds veselību.

Q-Symbio pētījuma gaitā noskaidrots, ka pacientiem ar sirds mazspēju, ik dienas līdztekus savām parastajām sirdszālēm lietojot kapsulas ar koenzīmu Q10, nāves risks no sirds slimībām bija par 43% mazāks nekā tiem, kuri saņēma tikai tradicionālo terapiju. Pētījums tika publicēts vienā no prestižākajiem kardioloģijas žurnāliem Journal of the American College of Cardiology un nokļuva pasaules ziņu virsrakstos. Šā starptautiskā pētījuma vadītājs Dr. Svends Oge Mortensens no Kopenhāgenas slimnīcas Rigshospitalet Sirds veselības centra, iepazīstinot ar secinājumiem, norādīja, ka koenzīmam Q10 var būt liela nozīme kā papildu līdzeklim kombinācijā ar tradicionālajām sirds mazspējas ārstēšanas metodēm. Šīs vielas lietošana neizraisīja pētījuma dalībniekiem nekādas nevēlamas blakusparādības.

KiSel-10 pētījumā zviedru biomedicīnas zinātnieki vēlējās noskaidrot, vai, ikdienā lietojot koenzīmu Q10 kombinācijā ar selēnu, varētu ilgtermiņā samazināt hroniskas sirds mazspējas smaguma pakāpi, mirstību ar sirds un asinsvadu slimībām, kā arī pagarināt senioru mūža ilgumu. Pētījumā tika iesaistīti 70 - 88 gadus veci dalībnieki. To dalībnieku vidū, kuri lietoja Q10 un selēnu, mirstības rādītāji ar sirds un asinsvadu slimībām bija par 54% zemāki nekā to vidū, kuri saņēma placebo. Viņi arī par 13% retāk nonāca slimnīcā. Tika konstatēta arī ievērojama sirds muskuļa funkcijas uzlabošanās, fiziskās un psiholoģiskās pašsajūtas uzlabošanās un dzīves kvalitātes celšanās kopumā.

Vairāk par koenzīmu Q10 nozīmi veselībai - Pernilles Lundas grāmatā Q10 - labas veselības un ilga mūža ķīla.

Grāmatu bez maksas var pasūtīt: www.veselsgars.lv