Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Veselība

Tuberkulozes rādītāji vēl augsti

© Ekrānšāviņš no avīzes

Jaunatklātu tuberkulozes gadījumu skaits Latvijā katru gadu samazinās, tomēr svinēt uzvaru cīņā pret šo bīstamo slimību ir pāragri, jo saslimstības ziņā joprojām esam vienā no vadošajām vietām Eiropas Savienībā, Neatkarīgajai norāda Rīgas Austrumu slimnīcas Tuberkulozes un plaušu slimību centra galvenā ārste Andra Cīrule. Katru gadu Latvijā tās dēļ iet bojā 60 līdz 80 cilvēku.

Pagājušajā gadā tuberkuloze atklāta 483 pacientiem, kas ir par 14 procentiem mazāk nekā 2016. gadā. Jaunatklāto gadījumu skaits samazinās katru gadu, jo 2015. gadā tuberkuloze atklāta 621, 2013. gadā - 776, bet vēl agrāk katru gadu tuberkulozi atklāja vairāk nekā tūkstoš cilvēkiem. Tomēr, pēc speciālistu domām, «svinēt uzvaru cīņā pret šo bīstamo slimību ir pāragri», jo saslimstības ziņā Latvija ir vienā no vadošajām vietām Eiropas Savienībā. «Lai arī Latvijā ar katru gadu saslimstība ar tuberkulozi samazinās straujāk nekā vidēji Eiropas reģionā, tomēr mūs gaida ļoti daudz izaicinājumu, lai sasniegtu mērķi - pilnīgi izskaust tuberkulozi sabiedrībā līdz 2030. gadam,» saka ārste Andra Cīrule. «Tas ir saistīts ar tuberkulozes pacientiem, kuriem ir ļoti rezistentas un grūti izārstējamas slimības formas, tāpat ar plašo HIV izplatību sabiedrībā, kas bieži noved arī pie saslimšanas ar tuberkulozi, ar pacientiem, kuriem nav motivācijas izārstēties līdz galam, un citām medicīniska un arī sociāla rakstura problēmām, ar kurām ir jāsaskaras ikvienam tuberkulozes pacientu aprūpē iesaistītam cilvēkam.»

Tomēr mediķi norāda, ka sabiedrībā ir iesakņojies mīts, ka tuberkuloze skar tikai bezpajumtniekus, HIV slimniekus, narkotiku lietotājus un alkoholiķus. «Šajās sabiedrības grupās tuberkuloze tiešām ir izplatīta, taču no tuberkulozes nav pasargāts neviens. Visbiežāk tuberkuloze skar cilvēkus, kuriem kāda iemesla dēļ ir novājināta imunitāte,» stāsta A. Cīrule. Ar tuberkulozi var inficēties, ieelpojot baciļus, ko klepojot, šķaudot, smejoties un runājot gaisā izplata ar tuberkulozi slims cilvēks.

Tipiski tuberkulozes simptomi ir ieildzis klepus, svīšana naktīs, svara zudums, paaugstināta ķermeņa temperatūra, elpas trūkums vai aizdusa, pastāvīgs nogurums un nespēks. Tomēr tādi paši simptomi var būt arī daudzām citām slimībām, tāpēc cilvēks bieži vien pat nenojauš, ka viņam ir tuberkuloze. «Simptomi sākumposmā parasti ir neizteikti. Cilvēks tuberkulozes izraisīto nogurumu bieži saista ar pārāk lielu slodzi darbā, vitamīnu trūkumu vai citu iemeslu. Kurš gan no mums nemēdz būt noguris? Ne jau visi mēra temperatūru un pamana, ka tā ir mazliet virs 37 grādiem. Arī klepu ne visi uzskata par pietiekami nozīmīgu simptomu, lai vērstos pie ārsta. Īpaši tas attiecas uz smēķētājiem, kuriem klepus nešķiet nekas īpašs,» stāsta A. Cīrule. Ja klepus nepāriet ilgāk par divām nedēļām, noteikti jāpārbauda veselība, vēršoties pie ģimenes ārsta vai pneimonologa (plaušu slimību ārsta). Pneimonologs ir tiešās pieejamības speciālists, pie kura aizdomu gadījumā par tuberkulozi var doties bez ģimenes ārsta nosūtījuma. Latvijā tuberkulozes diagnostika un ārstēšana pacientiem ir bez maksas, to apmaksā valsts. Valsts apmaksā arī tuberkulozes ārstēšanā nepieciešamos medikamentus.