Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Pat sabiedrības saziedotā nauda neļauj Laimai tikt pie plaušu donora

© Ekrānuzņēmums no LTV "Panorāma" sižeta/Youtube

Iepriekš vēstījām, ka 55 gadus vecā Laima Liepiņa kritiskā stāvoklī nonāca slimnīcā Tartu, Igaunijā, kur viņai paziņoja, ka nepieciešama plaušu transplantācija. Iedzīvotāji Laimai saziedoja 67 tūkstošus eiro, taču šī nauda nepalīdz iegūt donoru un sieviete devusies mājās uz Madonu, vēsta LTV "Panorāma".

Laima jau vairākus mēnešus ir piesaistīta gultai, ratiņkrēslam un skābekļa aparātam. Tikai plaušu transplantācija var sievietei dot iespēju dzīvot ilgāk. Tartu slimnīcā viņa nonāca kritiskā stāvoklī un tajā pavadījusi mēnesi. Tāpat viņa iestājās donoru rindā, taču tagad Laimai ļauts atgriezties mājās Madonā un gaidīt plaušu donoru.

Igaunija pievienojusies "Scandia-transplant" organizācijai, tādēļ tā savas valsts orgānu donorus Latvijas iedzīvotājiem dot vairs nedrīkst. Latvija šajā organizācijā nav iestājusies. "Mēs ļoti gribam, bet tas vairs nav mūsu spēkos. Es nezinu, kas būs, bet es vēl esmu dzīva," situāciju skaidro Laima, kura vairs nespēj pati elpot bez papildus skābekļa padeves.

Donors tika meklēts visā Baltijā un Skandināvijā, taču "Scandia-transplant" organizācija aizliedz donorus meklēt par ziedotāju naudu, nepieciešams līgums valstiskā līmenī un valstij ir jāmaksā par to.

Ja Laimas donors atradīsies Latvijā, tad Tartu speciālisti apņemas veikt transplantāciju.