Krūts barošana mazina diabēta risku

© Ilustratīva bilde

Sievietēm, kuras barojušas bērniņu ar krūti sešus mēnešus un ilgāk, otrā tipa cukura diabēta attīstības risks ir par 47% mazāks nekā tām, kuras bērnu nav zīdījušas, raksta Relaxnews.

Savukārt, ja bērns tiek barots ar krūti mazāk par sešiem mēnešiem, diabēta attīstības risks mazinās par 25%. Tas noskaidrots ilgtermiņa pētījumā ASV. Zinātnieki uzskata, ka zīdīšana ietekmē hormonālus aizsargmehānismus aizkuņģa dziedzerī, kas kontrolē insulīna un cukura līmeni asinīs. Efekts bija pozitīvs neatkarīgi no sievietes rases, dzīvesveida, auguma izmēriem un citiem vielmaiņas problēmu riska faktoriem, kas pastāvēja līdz grūtniecībai. Jau iepriekš bija zināms, ka krūts barošana labvēlīgi ietekmē sievietes veselību, mazinot krūts vēža un olnīcu vēža risku.

Veselība

Ik gadu 29. septembrī tiek atzīmēta Pasaules sirds diena, pievēršot īpašu uzmanību sirds slimību profilakses lielajai nozīmei. Viens no būtiskākajiem sirds veselības faktoriem ir savlaicīga vēršanās pie speciālista, pārbaužu veikšana un pacienta līdzestība.

Svarīgākais