Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Brīdina, ka cilvēki var inficēties ar slimību, kura briežus pārvērš par zombijiem

© Ilustratīvs attēls

Iespējams būsi ievērojis briežus, stirnas un alņus, kuri izskatās neparasti izkāmējuši, pieklibojoši un ilgi glūnoši?

Panikā krist nevajadzētu, tomēr izrādās, ka tas ir slimības dēļ, kura pārvērš minētos dzīvniekus par ''zombijiem''. Un ar to saslimt varot arī cilvēki!

Inficēšanās ar ''zombiju'' vīrusu varētu notikt līdzīgi kā ar govju trakumsērgu, kad tā saēd smadzenes un nogalinājusi dažus cilvēkus, kuri ēda slimo dzīvnieku gaļu.

Tomēr pirms pamatīgi satraukties, jāņem vērā - tas notikt var tikai teorētiski.

Līdz šim, neviens cilvēks nekad nav saslimis ar briežiem, stirnām un aļņiem nāvējošo neiroloģisko slimību.

To dēvē par ''zombiju'' slimību, jo tā pārsvarā uzbrūk smadzenēm, liekot dzīvniekiem uzvesties savādi - skatīties ar tukšu skatienu, siekaloties, kā arī nekoordinētiem, izkāmējušiem un agresīviem.

Slimība var tikt pārnēsāta apmēram gadu, līdz parādās ''zombiju'' uzvedība, bet laika gaitā inficētais no tā visa arī nomirst.

Pētnieki īpaši brīdina medniekus, lai šos dzīvniekus pirms ēšanas pārbauda, kā arī neaiztiek kailām rokām, jo īpaši infekcijai pakļautās smadzenes un mugurkaula audus. Visbeidzot, ja tas iespējams, slimīga paskata dzīviniekus iesaka labāk nemedīt vispār.

Īpaši atzīmēts, ka šo slimību nevar iznīcināt, inficētā dzīvnieka gaļu gatavojot augstās temperatūrās, jo tā nav bakterija, bet gan proteīns.

Tomēr eksperti vēlreiz atgādina - tas viss ir tikai teorētiski un par zombiju sērgu vēl satraukties nevajadzētu.