Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Poikāns: Ārsti un pacienti kļuvuši par e-veselības upuriem

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Ārsti un citi veselības aprūpes speciālisti, kā arī pacienti kļuvuši par e-veselības sistēmas upuriem, jo jānosargā tajā ieguldītais finansējums, otrdien Saeimas sociālo un darba lietu komisijā pauda informācijas tehnoloģiju speciālists Ilmārs Poikāns.

Viņš norādīja, ka pārbaudījis e-veselības sistēmu ārsta režīmā, kā arī lasījis Nacionālā veselības dienesta (NVD) izplatīto informāciju presei, kurā apgalvots, ka viss ir kārtībā. Poikāns gan uzskata, ka nekas nav kārtībā.

Pēc viņa domām, sistēma ir ļoti lēna, turklāt pagājušā gada oktobrī, kad Poikāns pārbaudījis tās darbību, e-veselība bijusi pat "nelietojami lēna".

Tāpat viņš norādīja, ka e-veselības sistēmas lēnās darbības jautājumā piedāvājis palīdzību NVD, jo viņam ir pieredze sistēmu ātruma uzlabošanā, tomēr dienests joprojām neesot ar Poikānu sazinājies.

Ārstniecības nozares profesionāļi otrdien Saeimas komisijas sēdē NVD un Veselības ministrijai (VM) veltīja skarbu kritiku un pārmetumus. Sistēmas darbību kritizēja Latvijas Ģimenes ārstu asociācija, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija, Latvijas Ārstu biedrība, Latvijas Slimnīcu biedrība, kā arī virkne deputātu.

Lielākie iebildumi bija saistīti ar to, ka e-veselības sistēma mediķu darbu padara grūtāku, nevis to atvieglo, turklāt tās dēļ ārstiem pat nākoties strādāt ārpus darbalaika. Ārsti bieži saskaroties ar sistēmas darbības traucējumiem, kas apgrūtina gan recepšu izrakstīšanu, gan darbnespējas lapu noslēgšanu.