Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Straupes narkoloģiskā slimnīca pārtrauc pacientu uzņemšanu

© F64

No šodienas pacientu uzņemšanu pārtrauc Straupes narkoloģiskajā slimnīca, un turpmāk visi narkoloģijas profila pacienti, kuriem nepieciešama narkoloģiskā palīdzība, tiks uzņemti Strenču psihoneiroloģiskās slimnīcā, informēja Veselības ministrija (VM) pārstāve Undīne Šulca.

Pakalpojumu pārcelšanas no Straupes narkoloģiskās slimnīcas uz Strenču psihoneiroloģisko slimnīcu plānota ar nākamā gada 1.janvāri, savukārt Straupes narkoloģiskās slimnīcas telpas VM Pārgaujas novada pašvaldībai plāno nodot līdz nākamā gada februārim.

VM pārstāvis Oskars Šneiders skaidroja, ka Straupes slimnīcas vadība vairākkārtīgi informējusi par situāciju slimnīcā un nepieciešamību pieņemt lēmumus par turpmāko tās darbu.

Pēc Šneidera teiktā, slimnīca norādījusi, ka slimnīcas ārstniecības personāls nav pietiekams, savukārt telpu tehniskais stāvoklis un aprīkojums neatbilst normatīviem par pamatprasībām ārstniecības iestādē, turklāt atsevišķas ēkas daļas ir pat avārijas stāvoklī, apdraudot gan pacientus, gan personālu. "Nav savienojama veselības aprūpes iestādes atrašanās telpās ar fiziski neatbilstošu un bīstamu vidi," uzsvēra VM pārstāvis.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka, lai nodrošinātu slimnīcas tālāku normatīvajiem aktiem un līgumam atbilstošu un darbību, nepieciešami ļoti lieli finansiāli ieguldījumi, kādi slimnīcas rīcībā nav.

Kā vēstīja telekanāls LNT, Pārgaujas novada dome savā īpašumā saņems ne tikai Straupes pili, bet vēl arī 13 nekustamos īpašumus, kas saistīti ar slēdzamo slimnīcu. VM šodien apsolījusi visus īpašumus atdot Pārgaujas novadam bez atlīdzības. Pašvaldība piekritusi pārņemt visus šos nekustamos īpašumus, un to pārņemšana neradīšot slogu pašvaldības budžetam.

F64

Vienlaikus neesot skaidrs, vai VM izvirzīs kādus aizliegumus nākotnē īpašumus ieķīlāt vai pārdot izsolē, tāpat neesot skaidrs, kur pašvaldība iegūs nepieciešamos 450 000 eiro, lai izremontētu Straupes pili, kā arī vai no slēgšanas izdosies glābt no slimnīcas atkarīgo jauniešu rehabilitācijas centru "Saulīte", kas arī atrodas Straupē, taču citā ēkā. VM plāno līgumu lauzt, kā rezultātā centrs varētu zaudēt telpas.

Pārgaujas pašvaldība plāno ēku piedāvāt plašākai tās apskatei, iespējams, izveidot muzeju, tūrisma informācijas centru un semināru telpas.