Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Kas jāatcerās svētku laikā?

© SCANPIX

Vēlot sirsnīgus un mierīgus svētkus, Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi atgādina par piesardzību svētku laikā.

  • Sargā bērnus no apdegumiem

Neturi bērnu klēpī, kad dzer karstu dzērienu, jo bērns trauka saturu var uzraut sev virsū. Pārliecinies, lai kafijas kanna vai krūze nav uz galda vai plaukta malas. Nepieļauj bērnu rotaļas virtuvē pie karstiem katliem un plīts.

  • Bērniem dāvanās pasniedz viņu vecumam atbilstošas rotaļlietas

Atceries, ka maziem bērniem nav piemērotas rotaļlietas, kas veidotas no daudzām sīkām detaļām, jo tās mazulim var nonākt elpceļos, tos nosprostojot.

  • Atceries par ugunsdrošību

Neatstāj bez uzmanības aizdegtas sveces. Nepieļauj, ka bērni paliek vieni telpās, kur ir iedegtas svecītes, elektrisko lampiņu virtenes vai stikla eglīšu rotājumi.

  • Ievēro mērenību, lietojot alkoholiskos dzērienus
Lielākā daļa traumu notiek alkohola reibumā. Nesēdies pie transporta līdzekļa stūres alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē. Pārvietojoties kājām, lieto atstarojošus elementus, lai esi redzams. Ārpus apdzīvotām vietām izmanto atstarojošās vestes.
  • Ja slimo ar hronisku saslimšanu - laikus iegādājies medikamentus

Pārliecinies, vai izrakstītie medikamenti ir iegādāti pietiekamā daudzumā, lai svētkos tie nebeidzas un nepasliktinās veselība.

  • Ja redzi uz ielas cilvēku, kuram slikti, neesi vienaldzīgs

Nav jābūt gaisa temperatūrai zem 00 C, lai sāktos ķermeņa atdzišana. Ja redzi uz ielas vai vēsās telpās kādu guļam vai nekustoties, jautā, vai viss kārtībā. Iespējams, sliktas pašsajūtas, traumas vai pēkšņas saslimšanas dēļ cilvēks pats nevar izsaukt palīdzību. Cilvēks var aiziet bojā, ja ilgstoši nesaņem palīdzību.

  • Neaizmirsti piezvanīt vai apciemot gados vecākos vientuļos kaimiņus, tuviniekus un paziņas

Ja svētkos izbrauc ārpus mājām, tad pārdomā, kā izskaidrosi savu atrašanās vietu glābējiem

Izbraucot tālākā ceļā, piemēram, ciemos pie radiem vai aktīvā atpūtā, pārliecinies vai ir uzlādēts mobilais telefons. Ja dodies uz mazāk zināmu vietu, uzzini vietas adresi, orientierus.

Lejupielādē savā tālrunī mobilo lietotni eVeselībasPunkts: http://bit.ly/Eveselibaspunkts, kas dod iespēju zvana laikā mediķiem nosūtīt atrašanās vietas (GPS) datus.

Kur saņemt palīdzību svētku laikā:

Neatliekamos gadījumos, kad veselības dēļ apdraudēta dzīvība, zvani 113. Citos gadījumos vērsies tuvākajā ārstniecības iestādē vai mediķu padomu var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 (brīvdienās un svētku dienās visu diennakti, bet darba dienās no plkst.17.00 līdz plkst.8.00).