Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Noskaidro, kādas ir multivitamīnu priekšrocības

© depositphotos.com

Mēs dzīvojam tādos platuma grādos, kur uzņemt visus vitamīnus dabiskā ceļā ir diezgan grūti. Vislabākais veids, kā iegūt nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas, ir labi sabalansēts uzturs, taču ikdienas steigā bieži nesanāk ieturēt pilnvērtīgas maltītes un ne vienmēr pārtika, ko lietojam, spēj nodrošināt organismu ar visiem nepieciešamajiem vitamīniem un minerālvielām. Šādā gadījumā uztura bagātinātāji var būt lielisks veids, kā panākt, lai organismam netrūktu nevienas no svarīgajām uzturvielām.

2016. gadā žurnālā Nutrition publicētais sistemātiskais pārskats par multivitamīnu lietošanu apstiprina, ka multivitamīnus plaši lieto visā pasaulē un arī ilgtermiņā (līdz pat 10 gadiem) to uzņemšana ir pilnīgi droša (1). Pētījumi, kas veikti ASV, liecina: ja iedzīvotāji regulāri papildinātu savu ēdienkarti ar uztura bagātinātājiem, valsts varētu ietaupīt vairākus miljardus dolāru uz medicīnisko pakalpojumu rēķina (3).

Arī pēc 50 gadu vecuma vēlamies justies jauni - enerģijas, spēka un dzīvesprieka pilni, spēt pretoties slimībām un aizkavēt novecošanos. Lai uzturētu sevi labā formā, viens no pamatnosacījumiem ir ēst svaigus un pilnvērtīgus pārtikas produktus, bet, ja tas nav iespējams, papildus jālieto arī vitamīni vai citi preparāti, kas apgādātu organismu ar nepieciešamo uzturvielu klāstu. Multivitamīni nevar aizstāt veselīgu un sabalansētu uzturu, taču tie var kļūt par nozīmīgu ēdienkartes papildinājumu. Izvēlēties pareizo preparātu ne vienmēr ir vienkārši, jo jāņem vērā vecums, vispārējais veselības stāvoklis un uztura ieradumi, tādēļ vislabāk lūgt padomu ārstam vai farmaceitam.

Latvijas aptieku piedāvājumā pieejams visaugstākās kvalitātes vitamīnu un minerālvielu uztura bagātinātājs LIVOL MULTI Pieaugušajiem 50+. Šis Skandināvijā tapušais produkts jau kopš 1959. gada iemantojis patērētāju uzticību ar savu sabalansēto vitamīnu un minerālvielu kombināciju, kas pielāgota lietošanai pieaugušajiem no 50 gadu vecuma.

Ražošanā izmantota inovatīva EC (enteric coating) tehnoloģija: tabletes tiek pārklātas ar īpašu slāni, kas pasargā no saskares ar kuņģa skābi un nodrošina atšķirīgu aktīvo sastāvdaļu uzsūkšanos. Tas garantē produkta efektivitāti, jo nodrošina maksimālu vitamīnu un minerālvielu uzsūkšanos un iedarbību. Dažām minerālvielām, piemēram, dzelzij un magnijam, ir pretēja reakcija uzsūkšanās laikā, un tās viena otru var bloķēt. EC gadījumā tiek nodrošināta maksimāla vitamīnu un minerālvielu uzsūkšanās precīzā vietā, piemēram, kalcijs un magnijs uzsūcas kuņģī, kamēr citas minerālvielas - tikai zarnu traktā. Šajā gadījumā dzelzs un magnijs nebloķē viens otru absorbcijas laikā. Ražotāji padomājuši arī par tablešu formu. Ņemot vērā, ka gados vecākiem cilvēkiem nereti ir grūti norīt lielas tabletes, Dānijas Tehnoloģiju institūtā tika veikts pētījums (3) un rasts risinājums - izveidota īpaša mandeļveida formas tablete.

***

1. Biesalski HK, Tinz J. Multivitamin/ mineral supplements: Rationale and safety - A systematic review. Nutrition. 2017 Jan; 33:76-82. 10.1016/ 2016. 02.013.

2. Amagase H. US Dietary Supplement Labeling Rules and the Possibility of Medical Cost Reduction. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2015; 61 Suppl:S136-8.10.3177/.61.S136.

3. Bar-Shalom D. The quest for easier-to-swallow tablets. Tablets&Capsules, 2016, Jan, 35-39.