Uzzini, kādas zāļu tējas ieteicams lietot, lai pasargātu sevi no saslimšanas

© depositphotos.com

Zāļu tējas, kam īpaša uzmanība tiek pievērsta tieši rudens/ziemas periodā, ne tikai veldzē slāpes, bet arī, pareizi izvēlētas, dod mundrumu un enerģiju vai atslābina pēc darba dienas un atbrīvo no stresa, vai sniedz veselīgu un stipru miegu.

Kādas zāļu tējas ieteicams lietot šajā laikā, lai pasargātu sevi no saslimšanas/imunitātes stiprināšanai? Kādas tējas ir ar pretvīrusu/pretmikrobu īpašībām? Kā pareizi pagatavot zāļu tējas, lai saglabātu tajās esošās vērtīgās vielas? Atbildes uz šiem un vēl citiem jautājumiem sniedz farmaceits, ārstniecības augu speciālists Dr. biol. Dailonis Pakalns.

Lai stiprinātu imunitāti

«Zāļu tējas ir viens no ārstniecības augu izmantošanas veidiem. Lai arī efektivitātes ziņā tās neaizvieto medikamentus, taču mazina saslimšanas risku, palīdz hronisku slimību un vieglu saslimšanu gadījumos, kā arī uzlabo veselību kopumā. Tādēļ karstas vai siltas zāļu tējas tase ir ieteicama ikdienas uztura sastāvā,» saka pieredzējušais biologs, bioloģijas zinātņu doktors un ārstniecības augu speciālists Dailonis Pakalns. Viņš skaidro, ka rudens un ziemas uztura sastāvā zāļu tējām ir jābūt tāpēc, lai sagatavotos ziemas periodam - lai optimizētu organisma pāreju no siltā uz vēso un auksto gadalaiku, lai palīdzētu piemēroties negatīvām izmaiņām apkārtējā vidē: gaisa temperatūras lejupslīdei, rudens lietavām un miglām.

«Īpaši būtiski ir stimulēt organisma imūnsistēmu. Jāatceras, ka imunitāte ir sistēma, kas nodrošina organisma eksistenci, tādēļ svarīgi ir ļaut tai aktivizēties. Praktiski veseliem cilvēkiem imūnsistēma īslaicīgi var kļūt nomākta un organisms uzņēmīgs pret infekcijām. Imūnsistēmu īslaicīgi var vājināt apkārtējās vides piesārņojums, brīvie radikāļi, stress, nepietiekams uzturs, kustību un miega trūkums, pārmērīga alkohola un tabakas lietošana,» uzskaita Dailonis Pakalns. Lai stiprinātu imunitāti, viņš profilaktiski iesaka lietot ārstniecības augu maisījumus ar augstu vitamīnu un minerālvielu saturu - upenes, rožu, smiltsērkšķa, pīlādža augļus, avenes lapas. Organisma aizsardzības spējas īpaši mobilizē rožu augļi. Imunitātes stiprināšanai kā efektīvas iesaka arī lavandu, liepu un plūškoka ziedu, virša, māteres un vīgriezes lakstu, piparmētras un melisas lapu zāļu tējas. Imunitāti paaugstina arī ingvers, citrusaugļi un cidonijas augļi. «Šīs drogas var dažādi kombinēt. Attiecīgi komplektēti maisījumi paaugstina organisma nespecifisko imunitāti, profilaktiski novērš vīrusu izraisītās saslimšanas. Ir minēts, ka saaukstēšanās profilaksei labākie līdzekļi ir mārsils un ehinācijas, papildinot ar medu. Sākoties ziemai, jebkuru tēju maisījumu vajadzētu pastiprināt ar rožu augļiem, pelašķa lakstiem, kumelītes ziediem, ālantes saknēm.»

Iespaido dažādos līmeņos

Dailonis Pakalns norāda, ka augu drogām nav tikai ārstnieciskas nozīmes - aizvien vairāk pieaug zāļu tēju nozīme uzturā, jo daudzos gadījumos vienus un tos pašus augus lieto gan zāļu tējās, gan arī kā garšvielas, uzturlīdzekļus, uztura bagātinātājus vai aromterapijas līdzekļus, kuri dažādos līmeņos iespaido organisma funkcijas, darbojas kā labsajūtu un dzīves komfortu uzlabojoši līdzekļi. Turklāt visos gadījumos augu aktīvās sastāvvielas iespaido organisma funkcijas, tikai atkarībā no dozējuma ar dažādu intensitāti.

«Zāļu tējas kā uztura bagātinātāji nav medikamenti, bet gan terapijas palīglīdzekļi, kas ir nozīmīgi profilaktiski vai palīdz organisma atveseļošanās gaitā. Fitoterapija ir zinātniski pamatota ārstēšana ar augiem un no tiem iegūtiem preparātiem vai zāļu tējām,» paskaidro pieredzējušais biologs.

Viņš stāsta, ka ārstniecības augu izvēle ir atkarīga no lietošanas mērķa. Vasarā biežāk jālieto tējas, kas saistītas ar gremošanas sistēmas traucējumiem, jo bagātīgāka un daudzveidīgāka ir uztura izvēle - jo, dažreiz ar uzturu pārspīlējot, var veidoties meteorisms, gāzu uzkrāšanās zarnās, caureja vai aizcietējums. Taču vasarā lietotās drogas, tikai citādās kombinācijās, ir nozīmīgas arī rudens-ziemas periodā.

Spēj iznīcināt baktērijas

Dr. biol. Dailonis Pakalns stāsta, ka pie ārstniecības augiem, kas spēj iznīcināt slimības izraisošas baktērijas un citus mikroorganismus vai arī samazināt to augšanu, pieder anīsa, koriandra, fenheļa un ķimenes augļi un to ēteriskās eļļas, kampars, eikaliptu lapas un ēteriskā eļļa, ķiploki, sarkanie pipari, kliņģerītes un vīgriezes ziedi, pētersīļa saknes, majorāna, raudenes, pelašķa, virša, mārsila un timiāna laksti, piparmētras, melisas, salvijas, rozmarīna un ceļtekas lapas un daudzi citi gan vietējie, gan svešzemju augi. Šai dabisko ārstniecības līdzekļu grupai pieder arī bišu produkts propoliss un ar to gatavotie produkti.

Zāļu tējas lieto ne tikai iekšķīgi, bet iesaka arī mutes dobuma un rīkles skalošanai un inhalācijām. Elpceļu saslimšanas vairākumā gadījumu izraisa vīrusi, un izteikta pretvīrusu darbība piemīt ehināciju lakstu un sakņu preparātiem. Tiesa, drīzāk gan galēnisko preparātu - pilienu, sīrupu veidā, nevis zāļu tējās.

Trīs tēju gatavošanas paņēmieni

Taujāts, kā pareizi pagatavot zāļu tējas, lai saglabātu tajās esošās vērtīgās vielas, ārstniecības augu speciālists saka, ka ir trīs zāļu tēju gatavošanas paņēmieni: uzlējums, ja drogu vai to maisījumu aplej ar verdošu ūdeni un nostādina siltā vietā piecas līdz desmit, dažreiz 20-30 minūšu, lai nodrošinātu visu aktīvo vielu izvilkšanu; otrs paņēmiens - novārījums, kad drogu aplej ar aukstu ūdeni, uzvāra un turpina vārīt uz lēnas uguns piecas līdz desmit minūtes, pēc nokāšanas papildinot ar ūdeni līdz sākotnējam tilpumam; visbeidzot, aukstais uzlējums vai macerāts, ja drogu aplej ar ūdeni un atstāj stāvēt sešas līdz astoņas stundas istabas temperatūrā.

«Vispārpieņemts ir nosacījums, ka uzlējumus gatavo no drogām, ko iegūst no augu virszemes daļām, bet novārījumus - no saknēm, sakneņiem, mizām. Taču stingras robežas zāļu formas izvēlē lielākajai drogu daļai nav. Auksto macerātu gatavo no drogām ar augstu gļotvielu saturu - altejas saknēm, lina sēklām, Islandes ķērpja lapoņiem, jo sildot var mazināties gļotu viskozitāte. Drogu maisījumi, salīdzinot ar mono tējām, nodrošina pilnvērtīgāku un noturīgāku dziedniecisko efektu ilgākā laika posmā. Savukārt aromātisko drogu tēju uzlējumus vajadzētu gatavot traukā ar vāciņu vai termosā, lai samazinātu ēterisko eļļu zudumus. Un pēc iespējas katrreiz tēju vajadzētu gatavot svaigu,» iesaka Dailonis Pakalns.

Pa tasei trīs reizes dienā

Cik daudz zāļu tējas drīkst izdzert dienas laikā? «Parastie ieteikumi par zāļu tēju lietošanu dziednieciskiem nolūkiem - dzert pa tasei/glāzei trīs reizes dienā - visumā ir pareizi. Tomēr, piemēram, urīndzenošās tējas vēlams dzert pirms brokastīm vai brokastu laikā un, ja iespējams, jāizdzer viens litrs. Vispār jāņem vērā nevis izdzertais tējas tilpums, bet pagatavošanai izmantotais drogas daudzums, ievērojot ieteiktās katras drogas vidējās diennakts devas,» norāda Dailonis Pakalns.

Viņš saka, ka nozīmīga vieta zāļu tēju klāstā ir maisījumiem, kas paredzēti ikdienā lietojamu dzērienu pagatavošanai. Maisījumos var iekļaut kumelītes ziedus, piparmētras lapas, cigoriņa saknes, raudenes lakstus, rožu augļus, liepu ziedus, sabdarifa (hibiska, karkades) kauslapas. Šāds maisījums noderīgs ikdienā lietojama dzēriena - kafijas un melnās tējas aizvietotāja - gatavošanai. Pagatavotā tēja ir veldzējošs, uzmundrinošs, atspirdzinošs dzēriens, iekļautās drogas stimulē fizisko un garīgo enerģiju, palielina organisma spējas pretoties dažādām slimībām, kopumā palielina fiziskā un garīgā darba spējas, nomierina. Var lietot neatšķaidītu vai atšķaidīt ar vārītu ūdeni pēc garšas, dzert karstu vai atdzesētu, var pievienot cukuru vai medu. Pēc mēneša, pusotra ilgas lietošanas ieteicams nomainīt daļu sastāva.

Pret nomāktu garastāvokli

Taujāts, vai ir kādas zāļu tējas, kas palīdz arī pret rudens depresiju, mazina stresu, ļauj uzveikt nogurumu, Dailonis Pakalns atteic, ka zāļu tējas arī ir labs palīgs pret nomāktu garastāvokli un stresu, kas pārņem cilvēkus ziemas tumšajos vakaros. «Nozīmīgs komponents šādās tējās ir rožu augļi, piparmētras lapas, kumelītes ziedi, asinszāles laksti. Gaišas noskaņas radīšanai var pievienot liepu ziedus, raudenes lakstus vai vilkābeļu drogas. Dzērienam ir patīkama, aromātiska smarža un rūgteni-saldena garša. Karsta, saldināta ar medu, tā rada mājīgu noskaņu, nomierina pēc saspringtas dienas, gādā par ciešu, veselīgu miegu. Arī, uzsākot jaunu darba dienu, var gatavot dzērienu no piparmētras lapām, cigoriņa saknēm, vīgriezes ziediem, pētersīļa saknēm ar imūnsistēmu stimulējošām īpašībām, kas tonizē organismu, palielina mentālo sniegumu un fiziskā darba spēju kapacitāti,» iesaka cienījamais zāļu tēju pārzinātājs.

Viņš uzsver: ir gadījumi, kad zāļu tēju lietošana nav pieļaujama. «Nav pareizi uzskatīt, ka zāļu tējas ir pilnīgi nekaitīgas un drošas visām cilvēku grupām. Jo drogas, lietojot lielās devās vai neatbilstoši norādījumiem, var izraisīt arī nevēlamas blaknes un pat saindēšanos. Katram jāatceras individuālā nepanesamība, piemēram, iespējamā alerģija pret kādu tējas komponentu. Ir jāizvērtē, vai tēja nesaasinās kādu no saslimšanām. Piemēram, tonizējošie līdzekļi var paaugstināt asinsspiedienu, radīt miega traucējumus. Dažreiz var parādīties nevēlamas blaknes: caureja, aizcietējumi, tahikardija. Tāpat īpaša vērība jāveltī zāļu tēju lietošanai grūtniecības laikā,» norāda Dr. biol. Dailonis Pakalns.

Svarīgākais