Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Kā tā var būt? Stradiņa slimnīcā regulāri nedarbojas ierīce, kurai jāglābj cilvēku dzīvības

© Ekrānšāviņš/"Bez Tabu"

Vienā no valstiski nozīmīgākajām un vadošajām ārstniecības iestādēm – Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā – ierīce, ar ko glābj vēža slimnieku dzīvības, gadiem ilgi regulāri iziet no ierindas. Pacienti, kurus plosa dzīvībai bīstamie audzēji, un ārstējošais personāls sašutis, jo ilggadējie lūgumi nodrošināt pienācīgus ārstēšanās apstākļus tiek ignorēt, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Šī ierīce ir vienīgais slimnīcā esošais lineārais paātrinātājs. Iekārta apstaro audzēju, nogalina vēža šūnas.

"Kopā paredzētas 34 staru terapijas. Tomēr, tā kā staru aparāts regulāri pārstāj darboties, mana atrašanās slimnīcā ieilgusi par vairāk nekā diviem mēnešiem. Šajā laikā aparāts nestrādāja deviņas dienas. Mēs esam spiesti pārmaksāt [par bezjēdzīgu uzturēšanos slimnīcā]. Atrodamies šeit kā bezpajumtnieki - atbraucam, samaksājam naudu un izguļamies," raidījumam pastāsta krūts vēža slimniece Anita.

Izbraukāt uz un no mājām, kad iekārta pārstāj darboties un kad tā atkal ir darba kārtībā, īpaši tālāk no Rīgas dzīvojošajiem ir pārāk sālīta un nogurdinoša.

PSKUS Onkoloģijas nodaļas vadītāja Gunta Purkalne informē, ka “iekārta ir novecojusi. Tā vienmēr ir strādājusi ar pārslodzi. Ar šo aparātu dienā ārstē ap 65 pacientiem. Tas ir ļoti liels skaits. Faktiski Latvijā vislielākais skaits”, vēsta raidījums. Jauna dzīvību glābēja iegādei esot nepieciešami vairāki miljoni eiro, ar valsts atvēlētajiem līdzekļiem slimnīcai nepietiekot tā iegādei.

Tomēr no šā gada esot rasts papildfinansējums onkoloģijas slimību diagnostikai un ārstēšanai. Nākamgad būšot arī jaunas iekārtas.

Avots: skaties.lv