Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Dziedātāja Ieva Sutugova atklāj, kā sadzīvo ar migrēnu

VIENĪGĀ. «Migrēna man nav pārmantota no vecākiem vai vecvecākiem – es ģimenē vienīgā dziedu un man vienīgajai ir migrēna,» saka allaž optimistiskā un smaidīgā dziedātāja Ieva Sutugova © Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

«Kopš es sevi atceros, vienmēr esmu mocījusies ar galvassāpēm. Un lielākoties manas bērnības atmiņas saistās ar to, kā tētis pēc koncertiem un konkursiem, kuros piedalījos, mani nesa uz mašīnu, jo atkal biju iekritusi neizturamās galvassāpēs...» saka dziedātāja Ieva Sutugova (26).

Viņa nevairās runāt par migrēnu - slimību, ar ko ir spiesta sadzīvot jau kopš bērnu dienām. Gluži otrādi: viņa pavisam atklāti dalās savās sajūtās, reizē priecājoties par izdevniecībā BaibaBooks tikko klajā nākušo grāmatu - Maijas Sepas romānu Migrēna: izlaušanās, kas vienlaikus izklaidējoši, izglītojoši un iedvesmojoši stāsta par to, kas ir migrēna -, jo, kā pati saka, tas ir stāsts arī par viņu.

Nav medusmaize

«Katram, kurš cieš no migrēnas, šī slimība izpaužas citādi, bet šajā grāmatā es tik daudzās epizodēs atpazinu sevi, ka man visiem gribas to iedot izlasīt - nevis, lai visi beidzot saprastu, man ir, bet lai mums visiem kopā būtu vieglāk. Jo nereti arī līdzcvilvēki man grib palīdzēt un jūtas slikti un bezpalīdzīgi, ka to nevar,» saka dziedātāja.

Ieva nevar precīzi pateikt, tieši kurā mirklī viņai sākās migrēna, bet, kopš viņa sevi apzinās, viņa zina, ka viņai ir šāda diagnoze. «Varbūt pat labi, ka ar mani tas notika jau tad, kad vēl biju bērns, jo tad par mani rūpējās mamma - viņa ņēma mani aiz rokas un veda uz neskaitāmām vizītēm pie dakteriem, uz magnētisko rezonansi. Jo vajadzēja taču noskaidrot, kas notiek, kāpēc bērnam regulāri ir tik šausmīgas galvassāpes ar vemšanu, ar elpas trūkumu... Nu jau es ar to sadzīvoju, ar to rēķinos, un man ir liels prieks, ka man līdzās ir cilvēki, kuri saprot, cik tas ir nopietni,» smaidot nosaka dziedātāja.

Uz grāmatas prezentācijas pasākumu viņa bija ieradusies kopā ar divām draudzenēm, kuras, savulaik kopā dzīvojot kopmītnēs, ir redzējušas Ievu arī brīžos, kad viņai bijis ļoti, ļoti slikti. «Nākot uz šejieni, viena no viņām man atzinās, ka spilgtākais, ko atceras no tā laika, ir tas, cik bieži es tualetē vēmu... Izklausās dramatiski, bet - migrēna arī nav nekāda medusmaize,» dziedātāja pavisam nopietni nosaka.

Kolēģi bieži nesaprot

Ieva atklāj, ka migrēnas dēļ diezgan bieži ir atcēlusi arī dažādus savus plānus, un tie nav tikai kino vakari ar draudzenēm. «Dažreiz tās bijušas arī ļoti svarīgas tikšanās, kad es vienkārši neesmu varējusi piecelties no gultas. Protams, tāpēc nereti esmu saskārusies arī ar savu skatuves kolēģu attieksmi, kuri, neizprotot šo slimību, ir uzskatījuši to par manu kaprīzi. Un tas, ka vemju tualetē... Kāda slimība?! Iespējams, tas ir tikai iepriekšējās nakts ballītes rezultāts... Var taču iedzert zāles, un viss būs kārtībā! Kur ir problēma?!»

Cits savukārt aizrāda, ka nevar taču visu mūžu dzert zāles, ka no tām cieš kuņģis. Reiz kāds viņai arī pateicis, ka zāles pret galvassāpēm ir tikai cīņa ar sekām - ka ir jāstrādā ar galvu, ka ir jāmeklē cēlonis, ka tas ir darbs ar sevi... Uz ko Ieva šim cilvēkam atbildēja, ka nākamreiz, kad viņam būs pamatīga caureja, viņa aizslēgs durvis, paņems atslēgu pie sevis, nelaidīs uz tualeti un teiks, lai strādā ar galvu - ka tā ir cīņa ar sevi... Jo tas ir tieši tas pats. «Jo, kad ir migrēna, nekas nedarbojas. Tajā brīdī, kad tu mokies un esi beigts, tu esi ārprātā un ķeries pie pēdējā salmiņa. Tu drebošām rokām meklē zāles, esi gluži kā narkomāns,» stāsta Ieva Sutugova.

NEKO NEATSAKA. «Es zinu, ka ar mani tas var notikt, tāpēc migrēna man jau sen nav nekas šokējošs,» Ieva apgalvo, uzsverot, ka slimības dēļ viņa dzīvē ne no kā neatsakās. Un nebaidās arī izlēkt ar gumiju / Privāts arhīvs

50 gramu konjaka

Protams, dziedātāja ir izmēģinājusi visādas metodes, kā sev palīdzēt, viņa arvien ir gatava izmēģināt ko jaunu, jo, kā pati saka, viņas attiecībās ar migrēnu lielās līnijās nekas nav mainījies kopš bērnības. Ja nu vienīgi tas, ka viņa zina: ja darīs vai nedarīs to vai šito, būs migrēna. «Piemēram, ja es tagad nepaēdīšu, man vēlāk būs migrēna. Ja es turpināšu stresot, visticamāk, vakarā būs migrēna. Vai arī, ja esmu tumšā telpā, kur ir mazs lodziņš, un ārā spīd saule, tad, vairākas reizes paskatoties uz logu un atpakaļ tumsā, kad acu zīlītes strauji sašaurinās un paplašinās, es zinu, ka pēc pusstundas būs migrēna. Nu, tā tas notiek. Tikai tagad es to zinu,» stāsta Ieva Sutugova.

Tāpat viņa zina, ka viņai palīdz kafija, 50 gramu viskija vai konjaka. «Neliegšos, ka tā ir bijis, ka pirms koncerta, nesataisījusies un neuzkrāsojusies, ieeju kafejnīcā un lūdzu piecdesmit gramu konjaka... Un man vēl paprasa dokumentus...» dziedātāja sirsnīgi nosmej, uzreiz gan piebilstot, ka, ar šādu «aromātu» aizejot uz mēģinājumu vai koncertu, kolēģi pat nemēģina viņu saprast... Jo - ko tu tēlo, ka tev sāp galva! Nav ko ballēties visu nakti, tad arī būs normāli. Tāpēc viņa tagad par to runā, lai, pirms otru nosodītu, līdzcilvēki saprastu, ka var būt arī tā.

Gaida aizkulisēs

Dziedātāja atklāj, ka migrēna viņu apciemo diezgan regulāri - vismaz reizi nedēļā. Ir bijis arī tā, ka galva sāp trīs dienas pēc kārtas. «Protams, ir bijis arī tā, ka divas nedēļas nekas nesāp, un, tiklīdz es par to iedomājos, nākamajā dienā migrēna ir klāt! Tas mums abām tāds nerakstīts likums. Bet vispār tas notiek diezgan viļņveidīgi - brīžiem biežāk, brīžiem retāk. Migrēna var atnākt arī ne no kā. Esmu labi izgulējusies, esmu kārtīgi paēdusi, man nav bijis stresa, viss ir labi, bet - no rīta pieceļos, un ir migrēna. Tā ir, jā,» dziedātāja atklāti dalās savā pieredzē, sakot, ka dažkārt galvassāpes var būt visu dienu, bet dažreiz pāriet jau pēc stundas, divām. «Ja pareizajā sekundē iedzeru zāles, apguļos un ir miers, ja visas zvaigznes sastājas man labvēlīgi, es jau pēc stundas atkal varu lēkāt.»

Dziedātāja saka: tikai skatuve spēj stāvēt pāri migrēnai. Slimības dēļ viņa nav norāvusi nevienu koncertu, filmēšanu vai ierakstu. «Es ar visu migrēnu kaut kā aizrāpoju līdz skatuvei, nodziedu, pēc tam iekrītu dīvānā, un tad mani iegulda taksī un nogādā mājās. Es varētu parādīt konkrētus koncertu ierakstus, kad tā ir bijis, kad migrēna ir tikusi pastumta maliņā. Bet, nedomājiet, tā nekur prom neiet - tā nepacietīgi gaida mani aizkulisēs...»

Arī Mārtiņam Braunam

«Es zinu, ka ar mani tas var notikt, tāpēc man migrēna jau sen nav nekas šokējošs,» saka dziedātāja, uzsverot, ka slimības dēļ viņa neko sev neatsaka. Viņa zina, ko nevajadzētu darīt, bet tāpat gan ieiet karstā pirtī, gan izdzer pa reizei kādu glāzi vīna vai šampanieša.

«Cik reizes neesmu domājusi: man rīt jābūt frišai, man nedrīkst būt migrēna, tāpēc kārtīgi paēdu, izvēdinu istabu, nomierinos, labi izguļos, bet nākamajā dienā ceļos un - migrēna ir klāt! Bet citreiz kādā ballītē esmu izdzērusi pudeli šampanieša, bet no rīta pieceļos un - jūtos ideāli! Tāpēc sev neko neatsaku un baudu dzīvi tāpat kā visi.»

Bet, dažādos radošos projektos satiekoties ar komponistu Mārtiņu Braunu, abiem mīļākā tēma ir... migrēnas zāles. «Es pati neskaitāmas reizes esmu dzirdējusi dažādus minējumus, kāpēc Mārtiņš slēpj acis aiz tumšām brillēm: ak vai, ak vai, atkal viņam tas periods... Muļķības! Vai kāds viņam pajautā, kāpēc viņš nēsā tās tumšās brilles? Tāpēc, ka skatuves prožektori kairina acis, un viņam tas ir viens mirklis, kad sākas migrēna. Patiesībā tā ir tāda pati slimība kā cukura diabēts, ar ko jāsadzīvo visu mūžu, tikai - migrēnas slimniekiem nav ārsta zīmes, ko parādīt tiem, kuri domā, ka tā ir tava kaprīze...»