Čakša: Maksājumus par medicīnas pakalpojumiem pašlaik samazināt nevar

© F64

Veselības ministre Anda Čakša joprojām uzskata, ka solījumi mediķiem Veselības aprūpes finansēšanas likumā iekļaut finanšu garantijas nav lauzti, jo galvenais esot, lai tajā parādās apņemšanās veselības aprūpei sasniegt finansējumu 4% apmērā no iekšzemes kopprodukta.

Čakša LTV "Rīta panorāmā" atzina, ka konkrētās summas ir pārnestas uz likumprojekta anotāciju, taču viņa ir pārliecināta, ka tas esot ne mazāk būtiski, kā ierakstīt šos skaitļus likumā.

Lūgta vērtēt, vai līdz ar likuma pieņemšanu varēs teikt, ka nozarei ir nodrošināts ilgtspējīgs finansējums, ministre uzsvēra, ka soļi šajā virzienā būs sperti, jo finansējums veselības aprūpei būs paredzēts ne tikai no pamatbudžeta, bet arī 1% no sociālajām iemaksām.

Tāpat svarīgi, ka likumā pakalpojumu saņemšana būs sasaistīta ar sociālo iemaksu veikšanu un izveidoti divi pakalpojumu grozi. Nodokļu nomaksa un līdz ar to saņemamo pakalpojumu apjoms parādīsies e-veselības sistēmā.

Pēc politiķes vārdiem, līdzmaksājumus par medicīnas pakalpojumiem pašlaik samazināt nevar, bet lielā problēma esot nevis to apmērs, bet gan tas, ka daudzi iedzīvotāji valsts apmaksātus pakalpojumus nespēj sagaidīt un tā vietā izvēlas maksas pakalpojumus, kur līdzmaksājumi ir daudz lielāki. Veselības ministrija apņēmusies strādāt tieši šajā virzienā, lai mazinātu rindas uz valsts apmaksātiem veselības aprūpes pasākumiem.

Savukārt runājot par attiecībām ar ģimenes ārstiem, kuri vismaz teorētiski turpina streiku, Čakša atzina, ka rakstiska vienošanās vēl nav panākta, bet pēc būtības finansējuma palielināšanas prasības faktiski esot izpildītas. Darbs vēl notiek pie "ideālās ģimenes ārstu prakses" principu izstrādes, "kā tas varētu izskatīties nākotnē".

Svarīgākais