Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Veselība

TOP 5 vitamīni cīņā pret saaukstēšanos

© depositphotos.com

Līdz ar jaunā mācību gada sākšanos, kad pēc vasaras atpūtas klāt nāca papildu slodze un stress, daudzi skolasbērni jau ir padevušies saaukstēšanās slimībām.

Kādus vitamīnus izvēlēties rudens un ziemas periodā, lai ķermenis justos mundrs un nepadotos nogurumam un saaukstēšanās riskam, stāsta Apotheka farmaceite Ivanda Krastiņa.

IMUNITĀTEI - VITAMĪNS C

Vitamīns C ir viens no organismam nepieciešamākajiem un efektīvākajiem vitamīniem imunitātes stiprināšanai. Tāpat tas palīdz cīņā pret ikdienas stresu, saaukstēšanos un pat ādas novecošanos. Lai arī to ir viegli uzņemt ar uzturu, ēdot citrusaugļus, dzērvenes, kivi, kā arī brokoļus, ziedkāpostus, skābētus kāpostus, rudens un ziemas periodā noderēs arī uztura bagātinātāji, kuros nepieciešamo vitamīna C devu organisms var iegūt daudz koncentrētākā veidā.

Der zināt! Sevišķi noderīga vitamīna C trieciendeva ir pie pirmajiem saaukstēšanās simptomiem.

SAULES VIETĀ - VITAMĪNS D

Saulainā laikā, ja cilvēks noteiktu laiku atrodas saules staros, vitamīnu D organisms pietiekamā daudzumā ražo pats. Tas gan darbojas kā imūnsistēmas stiprinātājs, gan arī uzlabo pašsajūtu, novēršot bezspēku un apātiju, gan ir noderīgs kaulu un muskuļu stiprināšanai. Gada tumšajā periodā ar vasarā uzkrāto vitamīnu D noteikti nepietiks, tāpēc tas jālieto papildus visu gadu - kapsulu, pilienu vai eļļas formā.

Svarīgi! Vitamīnu D profilaktiski visu gadu ieteicams lietot veciem cilvēkiem, bērniem, grūtniecēm, kā arī cilvēkiem ar paaugstinātu garīgo vai fizisko slodzi.

PRET STRESU UN NOGURUMU - B GRUPAS VITAMĪNI

Visi B grupas vitamīni labvēlīgi iedarbojas uz nervu sistēmu un uzlabo smadzeņu darbību. Tie piedalās nervu šūnu metabolisma procesos, nervu impulsu pārvadē, līdz ar to nodrošinot visu orgānu sabalansētu, veselīgu darbību. Uzturā B vitamīnu iespējams uzņemt, lietojot piena produktus, zivis, olas un vistas gaļu, taču, ja to nepieciešams uzņemt pastiprināti, ieteicams izvēlēties bezrecepšu pieejamās tabletes un kapsulas vai uztura bagātinātājus. Protams, konsultējoties ar farmaceitu.

Der zināt! B grupas vitamīnu trūkums organismā var izraisīt nervu sistēmas izsīkumu, radīt pastiprinātu nogurumu, depresīvu garastāvokli un samazināt koncentrēšanās spējas.

LABĀKAI REDZEI - VITAMĪNS A

Vitamīns A ir viens no populārākajiem, kas pozitīvi iedarbojas uz redzi. Papildus tam tas uzlabo arī ādas stāvokli un palēnina tās novecošanos, atjauno šūnas un stiprina imunitāti. To iespējams uzņemt, ēdot zivis, burkānus, avokado, olas un pienu, kā arī zaļos lapu salātus. Tāpat kā citi vitamīni, arī vitamīns A ir pieejams aptiekās, un, konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu, to iespējams iekļaut uzturā.

*Der zināt! Ja organismā konstatēts vitamīna A trūkums, var kļūt sausa āda, sākt bojāties redze (nespēja redzēt tumsā, miglošanās), kā arī paaugstinās risks saslimt ar vīrusu infekcijām.

NEPILNVĒRTĪGAS PĀRTIKAS KOMPENSĒŠANAI - POLIVITAMĪNI

Polivitamīni ir vitamīnu preparāts, kas satur vairākus vitamīnus. Tos parasti iesaka veseliem cilvēkiem kā papildu devu profilaksei un nepilnvērtīgas pārtikas kompensēšanai, bet - tos var lietot arī slimības laikā, izvērtējot zāļu devas un nepieciešamību. Ja ir konstatēts, ka organismam trūkst kāds konkrēts vitamīns vai ir vēlme stiprināt imūnsistēmu, vitamīnus var lietot vai nu atsevišķi, vai kombinēti. Izvēloties polivitamīnus, lielākais pluss ir tāds, ka viena kapsula ietver vairāku vitamīnu labās īpašības, un nav nepieciešams dzert vairākas vitamīnu saturošas tabletes vienlaikus.

Svarīgi! Izvēloties polivitamīnus, jāpievērš uzmanība, kurai vecuma grupai tos iesaka - bērniem, pusaudžiem vai veciem cilvēkiem. Jo katrai vecuma grupai ir nepieciešamas atšķirīgas vielas.