Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Veselība

Straujāk e-veselībai pievienojas aptiekas

© Edmunds Brencis, F64 Photo Agency

Visas Latvijas slimnīcas ir noslēgušas līgumus par pievienošanos eveselībai, un drīzumā e-veselība aptvers arī vairākumu Latvijas aptiekāru. Nacionālā Veselības dienesta dati liecina, ka eveselībai pievienojušies jau 90 procenti aptieku. Vismazākais īpatsvars noslēgto līgumu vidū par darbošanos eveselības vidē ir starp ģimenes ārstu praksēm – tikai 35 procenti.

Gada laikā, kopš ārstniecības iestādēm un aptiekām brīvprātīgai lietošanai ir pieejami valsts eveselības sistēmas pakalpojumi, pieaudzis to lietošanas gadījumu skaits. Nacionālā Veselības dienesta apkopotie dati liecina, ka eveselību aktīvi lieto iedzīvotāji, kuriem nepieciešams saņemt edarbnespējas lapas, ereceptes vai kuri vēlas izmantot citus eveselības pakalpojumus, piemēram, pieteikt Eiropas veselības apdrošināšanas karti jeb EVAK. Kopumā eveselības lietotāji autorizējušies sistēmā vairāk nekā 1,3 miljonus reižu. Kopš pagājušā gada septembra eveselības sistēmā atvērts vairāk nekā 33 000 edarbnespējas lapu un izrakstīts vairāk nekā 45 000 erecepšu. Edarbnespējas lapas atvēruši vairāk nekā 840 ārstu, savukārt ereceptes izrakstījuši vairāk nekā 950 ārstu. Aptiekās eveselības sistēmu izmanto jau vairāk nekā 1000 farmaceitu un farmaceitu asistentu, kopumā 212 aptieku juridiskie īpašnieki noslēguši līgumus par eveselības izmantošanu. Eveselības līgumus noslēgušas visas slimnīcas un vairāk nekā puse no ārstniecības iestādēm, kuras sniedz ambulatoros veselības aprūpes pakalpojumus.

Līdz šim ārstniecības personas iesūtījušas sistēmā vairāk nekā 7000 vizuālās diagnostikas izmeklējumu (magnētiskās rezonanses, datortomogrāfijas un citu) rezultātus, savukārt pacientu veselības pamatdatos izveidoti vairāk nekā 2000 dokumentu. Iedzīvotāji norādījuši eveselības sistēmā savu kontaktinformāciju un kontaktpersonu saziņai neatliekamos gadījumos, kā arī pasūtījuši EVAK.

Pašlaik eveselības sistēmas lietošana ārstniecības iestādēm un aptiekām vēl ir brīvprātīga. Neatkarīgā rakstīja, ka pēc ģimenes ārstu iebildumiem valdība kārtējo reizi pārcēla datumu, kad eveselības lietošana kļūst obligāta. Darbnespējas lapas un kompensējamo zāļu receptes var izrakstīt gan elektroniski, gan uz papīra veidlapām. Saskaņā ar Ministru kabineta augusta lēmumu obligāta eveselības sistēmas lietošana ārstniecības personām un farmaceitiem ir jāuzsāk no 2018. gada 1. janvāra.

Ekrānšāviņš no avīzes

«Vēršam uzmanību, ka informācija par eveselības sistēmā izrakstītajām edarbnespējas lapām, ereceptēm, vizuālās diagnostikas izmeklējumiem un cita ārstu ievadītā medicīniskā informācija sistēmā uzkrājas pakāpeniski, ārstniecības personām un farmaceitiem arvien aktīvāk izmantojot eveselību,» norāda Nacionālā Veselības dienesta speciāliste Evija Štālberga.