Eiropieši nodzeroties līdz nāvei; vistrakāk ar "zaļo pūķi" iet Lietuvā

© Ilustratīvs attēls

Pētījumā atklājusies neglaimojoša informācija, ka pat saprātīgākie alkohola patērētāji Eiropā dzer pietiekoši, lai tas kļūtu par nāves izraisītāju, informē "Bloomberg".

Eiropas alkohola lietošanas paradumi esot tik lieli, ka cilvēki riskē iegūt gremošanas orgānu vēzi, atklājies jaunā pētījumā, kuru veikuši Vecā kontinenta vadošie ārsti.

Vidējais eiropietis dienā izdzer vienu līdz četrus grādīgos dzērienus, kas ir pietiekoši, lai viņu klasificētu kā "mērenu" tā lietotāju un palielinātu risku tikt pie barības vada vai zarnu vēža.

Eiropa starp kontinentiem ir līderis alkohola patēriņā, iedzīvotājam vidēji gadā izdzerot 11,2 litrus, jeb aptuveni divus dzērienus dienā. Viens no pieciem eiropiešiem, kurš vecāks par 15 gadiem, dzer "daudz" - vismaz reizi nedēļā izdzerot vairāk par četriem dzērieniem.

Pārliecinoši līderi vidēji izdzertā alkohola daudzumā dienā ir mūsu kaimiņi lietuvieši - tur dienā tiek patērēti 3,2 dzērieni grādīgās dziras. Tas ir 18,2 litri tīra alkohola gadā!

Vairāk par diviem dienā izdzer arī poļi un briti, bet divus - Francija un Vācija.

Jāatzīmē, ka Lietuva saistībā ar alkoholu jau pieņēmusi plašus grozījumus likumos, kuri stāsies spēkā no nākamā gada 1.jūlija. Proti, tiks aizliegts reklamēt alkoholu, to drīkstēs pārdot 20, nevis 18, gadus sasniegušām personām un pati tirgošana no plkst. 20 līdz 8 no rīta būs aizliegta vispār.

Veselība

Visā pasaulē zaudēto dzīvību skaits infekciju dēļ, kas ir rezistentas pret zālēm to ārstēšanai, līdz 2050. gadam varētu palielināties par gandrīz 70%, liecina jauni pētījumu projekti, ieskicējot arvien pieaugošu superbaktēriju krīzi, vēsta cnn.com.

Svarīgākais