Sāls grūtniecības laikā - jā vai nē?

© Gatis Gierts/ F64 Photo Agency

2.lapa

Grūtniecības laikā noteikti nevajadzētu pavisam atteikties no sāls, jo tā ir vajadzīga mūsu organismam. Inga Pūce izklāsta desmit labākās sāls īpašības:

1. uzlabo asinsvadu veselību un samazina asinsspiedienu;

2. nodrošina veselīgas plaušas un uzlabo elpošanas funkcijas;

3. veicina stabilu pH līdzsvaru šūnās;

4. samazina novecošanās pazīmes;

5. veicina veselīgu miegu;

6. uzlabo gremošanas procesus;

7. samazina vēdera pūšanos un aizcietējumus;

8. novērš muskuļu krampjus;

9. uzlabo ūdens vielmaiņu;

10. stiprina kaulus.

Protams, jāatceras, ka pārmērīga sāls uzņemšana nenodrošinās visu labo sāls īpašību izpaušanos mūsu organismā. Ikdienā uzturā nevajadzētu lietot vairāk kā 5 gramu sāls. Uztura speciāliste Inga Pūce iesaka ikdienā uzturā lietot arī mazāk cukura, izvēlēties mazāk, bet labākus taukus, ēst produktus, kuros ir vairāk šķiedrvielu, lietot tikai dabīgus aromatizētājus, kā arī izvairīties no ģenētiski modificētiem pārtikas produktiem.

Veselība

Valsts apmaksāta zobārstniecība bērniem Latvijā pastāv, taču vecāki aizvien biežāk saskaras ar garām rindām. Īpaši satraucoša situācija ir Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūtā, kur rindā gaida vairāk nekā 2000 bērnu, un atsevišķos gadījumos nākas gaidīt pat piecus gadus. Vecāki sociālajos tīklos šo situāciju ironiski dēvē par “profilaktisko greznību”, vēsta 360TV Ziņas.

Svarīgākais