Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Vai sabiedrība aizmirsusi saulesbriļļu patieso funkciju?

© f64

Kā vienu no vasaras sezonas pieprasītākajiem aksesuāriem noteikti jāmin saulesbrilles. Mūsdienās izvēle vien var sagādāt lielas problēmas, lemjot par krāsu, formu, rāmīšiem un citiem aspektiem. Tomēr speciālisti aicina un stingri uzsver, ka sabiedrība aizmirsusi par saulesbriļļu funkcionalitāti, brilles jāizvēlas atbilstoši aizsardzības līmenim.Ja brilles aizsargā nepietiekami, tad tās kļūst bīstamas.

Zīmīgi, ka īpaši aktuāli izvēlēties aizsargājošas saulesbrilles ir sievietēm, kuras vēlas saglabāt savu jaunību. Tostarp saulesbrilles nepieciešams nēsāt obligāti, jo saules stari ir ārkārtīgi kaitīgi, tie var ietekmēt radzeni un izraisīt tādas slimības kā kataraktu, fotokeratītu un citas, piemin Rīgas 1. slimnīcas optometriste Viktorija Tiščicska.

Izrādās, ka saulesbrillēm jāaizsargā no ultravioletajiem stariem par 99-100 procentiem, tajā pašā laikā gaismas caurlaidībai jābūt ap 75-90%.Lai nekļūdītos, vislabākajā gadījumā saulesbrilles vajadzētu iegādāties optikas veikalā - tur tās visas ir ar atbilstošu aizsardzību. Ja brilles aizsargā nepietiekami, tad tās kļūst bīstamas, vēsta portāls riga.lv.

f64

Līdz ar to, rodas aktuāls jautājums, kā vari būt drošs, kad izvēlētās saulesbrilles būs pietiekami efektīvas? Lai primāri aizsargātu acis no saules stariem, brillēm jābūt ar marķējumu UV 400.

Kā vēl viens būtisks faktors briļļu izvēlē seko materiāls.Piemēram, ja cilvēks izvēlējies brilles, kas ir marķētas, taču izgatavotas no nekvalitatīva materiāla - arī tas kaitē acīm. Tieši tamdēļ brilles svarīgi iegādāties tieši optikās. Savukārt briļļu stikliņi var būt gan no stikla, kā arī plastmasas.