Svētdiena, 12.maijs

redeem Ina, Ināra, Inārs, Valija

arrow_right_alt Veselība

BRĪDINA: Pieaug pacientu skaits ar iekaisīgām zarnu slimībām

© F64, attēlam ir ilustratīva nozīme

Attīstītajās valstīs ar katru gadu aizvien vairāk pieaug pacientu skaits ar iekaisīgām zarnu slimībām, no kurām izplatītākās ir čūlainais kolīts un Krona slimība. Arī Latvijā šādu pacientu kļūst arvien vairāk un to skaits šobrīd sasniedzis jau ap 2500, tādēļ Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā ceturtdien, 8. jūnijā, norisināsies multidisciplināra konference „Iekaisīgās zarnu slimības”, kurā dažādu specialitāšu ārsti runās par šo slimību iemesliem, diagnostiku un ārstēšanu, informē Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca.

Kopš 2005. gada 29. maijā atzīmē Pasaules digestīvās veselības dienu, kas veltīta gremošanas sistēmas veselībai. Šogad Pasaules Gastroenterologu organizācija par tās tēmu pasludinājusi iekaisīgās zarnu slimības, ar dažādām informatīvām aktivitātēm pievēršot sabiedrības uzmanību šai pašlaik ļoti aktuālajai problēmai. Lai gan Pasaules digestīvās veselības dienu oficiāli atzīmē 29. maijā, tai veltītas aktivitātes notiek visa gada garumā. Viena no tām - multidisciplinārā konference „Iekaisīgās zarnu slimības” Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

„Iekaisīgo zarnu slimību gadījumā pagaidām līdz galam neizpētītu iemeslu dēļ cilvēka paša imunitātes šūnas uzbrūk gremošanas trakta (pārsvarā zarnu) šūnām, radot nopietnus sieniņu bojājumus. Iekaisīgās zarnu slimības nav iespējams pilnībā izārstēt, taču ir pieejami medikamenti, ar kuriem var panākt to remisiju jeb pierimšanu. Problēma ir tāda, ka, piemēram, Krona slimības gadījumā cilvēks bieži vien gadiem ilgi mokās ar tādiem simptomiem kā biežas vēdersāpes, šķidra vai „nekārtīga” vēdera izeja (caureja mijas ar aizcietējumiem) un svara zudums, nezinot, kāds ir to iemesls,” skaidro Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un nutrīcijas klīnikas vadītājs, gastroenterologs doc. Aleksejs Derovs, piebilstot, ka Krona slimība var skart jebkuru gremošanas trakta daļu, tāpēc tai var būt atšķirīgi simptomi.

„Izpētīts, ka no Krona slimības pirmo simptomu parādīšanās līdz diagnozes noteikšanai paiet vidēji seši līdz septiņi gadi. Taču, jo ātrāk uzsāk ārstēšanu, jo labāku rezultātu iespējams sasniegt. Diemžēl nereti cilvēks par diagnozi uzzina vien tad, kad bojājumu dēļ zarnas lūmens sašaurinājies tiktāl, ka izveidojusies necaurejamība, un viņš nokļūst uz operāciju galda,” stāsta Derovs. Iekaisīgās zarnu slimības skar dažāda vecuma cilvēkus, sākot no bērniem līdz sirmgalvjiem.

Konferencē par iekaisīgajām zarnu slimībām, to diagnostikas un ārstēšanas metodēm runās dažādu specialitāšu ārsti ne tikai no Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas, bet arī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas.

Konference paredzēta ārstiem, māsām, farmaceitiem un citiem veselības aprūpes speciālistiem. Tā norisināsies Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra „Latvijas Onkoloģijas centrs” konferenču zālē no pulksten 12.00 līdz 17.00.

Konference tiek rīkota ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Atbalsta fonda gādību.