Latvijas vīriešu veselība - viena no sliktākajām Eiropā

© F64

Latvijas vīriešu veselības rādītāji ir vieni no sliktākajiem Eiropā, tāpēc būtiski uzlabot vīriešu veselības rādītājus un samazināt vīriešu mirstību, kas esot ievērojami augstāka nekā sievietēm, informē Latvijas Veselības ekonomikas asociācijas pārstāve Dace Plato.

Kā skaidroja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Uroloģijas klīnikas vadītājs Vilnis Lietuvietis, motivācija parūpēties par sevi un savu veselību Latvijas vīriešiem joprojām ir ļoti zema, īpaši vidējai un vecākajai paaudzei. "Vīrieši neiet pie ārsta, izvairās laicīgi risināt veselības problēmas un sekas tam ir bēdīgas," skaidro Lietuvietis.

Pēc viņa paustā, vīrieši Latvijā dzīvo desmit gadus mazāk nekā Rietumeiropas valstīs. Kaut gan vīriešu īpatsvars Latvijā piedzimstot ir lielāks, no kopējā jaundzimušo skaita 52,1%, bet sieviešu ir 47,9%, dzīves gaitā šī proporcija krasi mainās un vīriešu īpatsvars kopumā sabiedrībā sarūk līdz 45,9%, bet sievietēm - pieaug līdz 54,1%, liecina Centrālās Statistikas pārvaldes dati.

F64

Plato norādīja, ka, analizējot Latvijas vīriešu mirstības cēloņus, pirmo vietu ar vairāk nekā 50% gadījumu jau daudzus gadus ieņem sirds un asinsvadu slimības, taču šajā jomā pēdējos gados vērojami uzlabojumi, jo mazinās gan saslimstība, gan mirstība.

Sliktāka situācija ir ar otru izplatītāko mirstības iemeslu - ļaundabīgajiem audzējiem-, no kuriem mirstībai ir tendence pieaugt. Katram trešajam vīrietim, kurš Latvijā saskaras ar kādu onkoloģisku saslimšanu, tiek atklāta uroģenitāla onkoloģiskā slimība - priekšdziedzera, nieru, urīnpūšļa, sēklinieku vai dzimumlocekļa audzēji.

No ļaundabīgajiem audzējiem, kas Latvijā visvairāk apdraud vīriešus, pirmajā vietā pēdējos gados ierindojas prostatas vēzis. Tas ik gadu tiek atklāts vairāk nekā 1000 pacientiem, norāda Plato.

Tendences liecinot, ka prostatas vēzis arvien biežāk skar gados jaunus vīriešus, tai skaitā 33% vīriešu darbspējīgā vecumā līdz 65 gadiem.

Veselība

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.