Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Kā veikt digitālo atindēšanos?

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Tāpat kā organisma attīrīšanai no sārņiem laiku pa laikam cilvēki praktizē sulu kūres un tamlīdzīgus pasākumus, ko eksperti gan vērtē pretrunīgi, iespējama arī digitālā detoksikācija, kas izpaužas kā atteikšanās no viedtālruņu, datoru un citu elektronisko ierīču lietošanas uz ilgāku vai īsāku laiku.

Digitālā detoksikācija kalpo garīgās veselības stiprināšanai, atkarības profilaksei, cilvēku savstarpējo attiecību uzlabošanai, darba produktivitātes celšanai un arī pareizas stājas veidošanai. Valstīs, kur viedierīču lietošana sit augstu vilni un rada bažas par lietotāju veselību, tiek organizētas speciālas digitālās «atindēšanās» programmas, kuru laikā grupas dalībnieki, piemēram, dodas tuksnesī vai uzturas citos apstākļos, kur šādas ierīces nedarbojas, vai arī tās tiek atstātas mājās. Aprakstot savas sajūtas, dalībnieki atzīst, ka sākumā tās bijušas ļoti nepatīkamas, vienam klusējošais viedtālrunis kabatā šķitis kā amputēts orgāns, citam uznākušas bailes, ka viņš palaidīs garām kaut ko ļoti svarīgu, piemēram, kara sākšanos vai tuvinieka nāvi. Pēc tam bez digitālās saiknes ar pasauli palikušie cilvēki sākuši komunicēt cits ar citu, skatīties acīs, iesaistīties kopīgās aktivitātēs, labāk izgulējušies, kļuvuši kustīgāki un ierastajā dzīvē atgriezušies enerģijas un jaunu ideju pilni.

***

Ikdienā digitālo detoksikāciju var sākt ar vienkāršiem pasākumiem:

• Ģimenes ēdienreizes laikā telefonus pārslēdziet klusuma režīmā, salieciet galda vidū un neaiztieciet, kamēr ēdat. Tam, kurš tomēr sniedzas pēc telefona, jānovāc trauki, jāpagatavo visiem tēja vai jāveic kāds tamlīdzīgs «soda» darbiņš.

• Jebkādas viedierīces aizvāciet no guļamistabas, jo tās traucē pilnvērtīgam naktsmieram.

• Vadot mašīnu, nelietojiet telefonu un vispār novietojiet to ārpus sasniedzamības robežas. Telefona sarunas pat brīvroku sistēmā kavē vadītāja reakciju un traucē koncentrēties.

• Nedēļas nogalē paņemiet vienu digitālo brīvdienu, kad neatrodaties viedierīču tuvumā. Varat brīdināt citus, ka tajā dienā nebūsiet sasniedzami.