Vēža skrīninga vēstules kavē iepirkums

© Ekrānšāviņš no avīzes

Valsts organizētā vēža skrīninga programmu ietekmē birokrātiskie šķēršļi – apstrīdēta iepirkumu konkursa par uzaicinājuma vēstuļu nosūtīšanu sievietēm uz krūts vēža un dzemdes kakla vēža skrīningu rezultātu dēļ vēstules pie sievietēm nonākušas daudz vēlāk, nekā paredzēts. Tas būtiski ietekmējis pagājušā gada programmas darbu – uz izmeklējumiem atnākušas ievērojami mazāks skaits sieviešu.

Nacionālajā veselības dienestā apstiprina, ka iepirkuma process, vēstuļu nosūtīšana un rezultātā zemais skrīningā piedalījušos sieviešu īpatsvars ir savstarpēji saistīti, tomēr, ievērojot visus likumus par iepirkumu, citādāk šo procesu nav iespējams noorganizēt.

Valsts organizētās vēža savlaicīgas atklāšanas programmā sievietes noteiktā vecumā saņem uzaicinājuma vēstules veikt vai nu dzemdes kakla pārbaudi, vai mamogrāfiju. Dati par programmas darbību rāda, ka 2015. gadā uzaicinājuma vēstules uz krūts skrīningu izsūtītas 142 319 sievietēm, izmeklējumam atsaucās 35 procenti sieviešu, 2016. gadā šādas vēstules nosūtītas 141 475 sievietēm, bet izmeklējums veikts jau daudz mazākam skaitam sieviešu - tikai 27 procentiem. Interesanti ir dati par skrīningā izmeklēto sieviešu skaitu pagājušā gada sešos mēnešos, kas parāda: atsaucība skrīningam aug, taču gada griezumā tā nokrīt līdz pēdējos sešos gados viszemākajam līmenim.

Dzemdes kakla vēža skrīningam 2015. gadā uzaicinātas 199 109 sievietes, uz pārbaudi tad atnāca tikai ceturtā daļa. Cerīgi uz šo situāciju ļāva paraudzīties 2016. gada sešu mēnešu dati, jo skrīningu veica jau 32,4 procenti uzaicināto sieviešu, kas būtu pēdējos gados augstākais rādītājs, taču diemžēl līdzīgi kā ar krūts vēža pārbaudēm gada dati visas cerības sagrāva - un atsaucība šīm pārbaudēm palikusi tādā pašā līmenī - 25 procenti no uzaicinātajām sievietēm veica pārbaudi.

Onkologs Jānis Eglītis atzina, ka atsaucību vēža pārbaudēm būtiski ietekmē vēstuļu izsūtīšana un tas, vai šīs vēstules sasniedz adresātus. Šim jautājumam seko nākamais - vai vēstule uzrunā sievieti aiziet uz pārbaudi. Taču 2016. gada zemās atsaucības iemesls šoreiz izrādījies birokrātisks, proti, pagājušajā gadā nav veicies ar iepirkumu, kurā tiek izvēlēti vēstuļu nosūtītāji. Nacionālā veselības dienesta izsludinātā 2016. gada iepirkuma rezultāts tika apstrīdēts, tādēļ radās nobīde plānotajā uzaicinājuma vēstuļu izsūtīšanas grafikā. To Neatkarīgajai apstiprināja dienestā, piebilstot, ka tagad visas plānotās uzaicinājuma vēstules ir nosūtītas. Vēža skrīninga uzaicinājuma vēstuļu sagatavošanu un nosūtīšanu nodrošina ārpakalpojuma sniedzējs, kas ik gadu tiek noteikts iepirkuma procedūrā, un tur īsti neko mainīt nav iespējams, īpaši tiesības apstrīdēt iepirkuma rezultātus.

***

Cik sievietes veikušas izmeklējumu pēc uzaicinājuma vēstules saņemšanas (%)?

Krūts vēža skrīnings

2015 34,9

2016 (janvāris - jūnijs) 37,1

2016 27

*

Dzemdes kakla vēža skrīnings

2015 25

2016 (janvāris - jūnijs) 32,4

2016 25

*

Avots: Nacionālais veselības dienests



Veselība

Ārstu biedrības nosodītais Edgars Mednis, kuram ir ne tikai homeopāta, bet arī pediatra sertifikāts, ar profesijai neatbilstošiem izteikumiem dalījies jau agrāk, pirms Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas nomelnošanas saistībā ar difterijas gadījumiem. Iepriekš Ārstu biedrība bezdarbībā vien plātīja rokas, bet šoreiz izskanējis vismaz skaidrs nosodījums. Taču joprojām nemainīgi Mednis var praktizēt kā sertificēts, proti, valsts atzīts ārsts, ziņo "De facto".