ATCERIES: Paraudāt ir veselīgi

© depositphotos.com

Ko darīt, kad nāk raudiens: visiem spēkiem valdīties vai ļaut asarām vaļu? Risinot konfliktus darbā vai kārtojot sarežģītas formalitātes iestādēs, raudāšanu varētu pārprast un uztvert kā bezspēcības un nekompetences pazīmi, bet ir ļoti labi, ja cilvēks var netraucēti izraudāties kādā klusā drošā vietā, kur nebūtu jājūtas neērti un jābaidās no apkārtējo reakcijas. Tas var nākt par labu gan fiziskajai, gan arī garīgajai veselībai.

Japānā darbojas pat speciāli raudāšanas klubi rui-katsu, kas burtiskā tulkojumā nozīmē «asaru meklēšana». Dalībnieki pulcējas, skatās filmas, kas liek asarām ritēt, un kopīgi raud, lai atbrīvotos no stresa un negatīvām emocijām un arī sajustu savstarpēju atbalstu. Iespēja kopīgi raudāt drošā vidē īpaši vajadzīga cilvēkiem, kuriem ir grūti izpaust savas emocijas, jo traucē rakstura īpašības, audzināšanas īpatnības, kultūrā valdošie stereotipi u.c.

Stresa mazināšana

Raudāšana ir drošs un efektīvs veids, kā tikt vaļā no spriedzes un uzkrātajām negatīvajām emocijām. Katru dienu cilvēka acis saražo ap 300 ml asaru, kas vajadzīgas, lai mitrinātu acis un mazinātu berzi, bet ir arī emocionālās asaras. Salīdzinot abu asaru veidu ķīmisko sastāvu, noskaidrots, ka emocionālajās asarās ir augstāks stresa hormonu saturs. Stress liek saspringt muskuļiem, bet raudāšana aktivē parasimpātisko nervu sistēmu un ļauj atgriezties līdzsvarā. Raudāt ir labāk nekā par katru cenu turēt negatīvās emocijas sevī, kas ar laiku var novest pie fiziskās veselības problēmām, piemēram, galvassāpēm un paaugstināta asinsspiediena.

Atvieglojums

Ebreju sakāmvārds vēsta, ka asaras dvēselei ir tas pats, kas ziepes - miesai. Laba izraudāšanās sniedz atvieglojumu pat tad, ja nav mainījušies apstākļi, kuru dēļ cilvēks sāka raudāt. Raudot izdalās arī endorfīns encefalīns, kas spēj mazināt sāpes.

Floridas universitātes pētījumā 88,8% respondentu atzinuši, ka pēc izraudāšanās viņiem uzlabojas garastāvoklis, un tikai 8,4% norādījuši, ka pēc raudāšanas jutušies sliktāk. Ja raudāšana nesniedz atvieglojumu, tas var liecināt par lielu nervozitāti un garastāvokļa traucējumiem, kas prasa ārstēšanos pie psihoterapeita vai psihiatra.

Acu veselība

Asaras, kuras ražo lielais asaru dziedzeris, nepārtraukti mitrina acu ābolus un plakstiņus. Ja acis ir pārāk sausas, redze kļūst miglaināka, parādās nepatīkama graušanas sajūta. Pēc izraudāšanās acis atkal ir mitras, asaras aizskalojušas putekļus un gruzīšus, gļotādas tiek pasargātas no sausuma. Asarās ir arī ferments lizocīms, kurš atrodams arī siekalās, mātes pienā un vīriešu sēklas šķidrumā. Tas desmit minūšu laikā spēj nogalināt līdz 95% baktēriju, sagraujot baktēriju šūnu apvalkus.

Spēja izpaust vārdos nepateikto

Reizēm cilvēki pūlas runāt par kādu problēmu racionāli un atsvešināti, cenšoties neļaut vaļu jūtām un ignorējot problēmas emocionālo aspektu. Iznāk dzēlīga vārdu apmaiņa, kurā abi cenšas viens otru pārspēt, bet tad viens neiztur un ļauj vaļu asarām. Tas atbrīvo apslāpētās emocijas, mazina pretestību, oponenti viens otra acīs kļūst cilvēcīgāki. Ar raudāšanas palīdzību cilvēks bieži vien spēj labāk izpaust to, ko neizdodas pateikt ar vārdiem, jo sevišķi attiecību jomā. Emocijas ne vienmēr ir loģiskas, bet, ļaujoties tām - arī līdz asarām, reizēm kļūst vieglāk saprast, kāda problēma ir to pamatā, un tad var arī izdomāt, kā to risināt, cilvēks jūtas atbrīvojies no bagāžas, kas traucē virzīties tālāk. Konfrontācija ar savām emocijām var sekmēt personības attīstību un radošu izaugsmi.



Svarīgākais