Bērnu slimnīca: 75% pacientu nevajadzētu nonākt Neatliekamās palīdzības nodaļā

© Ekrānšāviņš/Youtube

Aptuveni 75% no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās palīdzības nodaļā nonākušajiem pacientiem tur nevajadzētu nonākt, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols.

Viņš skaidroja, ka no 3000 ķirurgu darba stundām 2000 tiek tērētas Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā, daļa no tām pacientiem, kuru problēmas nav neatliekamas un varēja tikt atrisinātas citviet.

Ābols norādīja, ka neatliekamā palīdzība vienmēr tiek prioritizēta, jo nekad nevar zināt kādi pacienti slimnīcā nonāks. Tomēr nodaļā nepamatoti nonākušo pacientu dēļ pagarinās rindas uz plānveida operācijām, novēlojot plānveida palīdzību.

Runājot par citiem tematiem, Ābols sacīja, ka pozitīvi vērtē valdības lēmumu no aprīļa piešķirt papildus līdzekļus atalgojumam mediķiem, kas strādā 24 stundu posteņos, vienlaikus piebilstot, ka arī pati slimnīca aktīvi meklē risinājumus mediķu algu palielināšanai. Viņš gan pauda nožēlu, ka risinājumi būs lokāli, kamēr problēma ir sistēmiska un būtu jārisina nozarē kopumā.

Ābols arī piebilda, ka, sākot darbu Bērnu slimnīcā, bijis patīkami konstatēt, ka lēmumi tiek pieņemti caur pacientu un viņu ģimenes locekļu prizmu, kā arī, ka slimnīca īsteno sistēmisku pieeju dažādu jautājumu risināšanā, proti, nemeklē tikai mirkļa risinājumus.