Bērnu slimnīca plāno pilnībā pārvākties uz Torņakalnu

© Ivo Blūms, F64 Photo Agency

Bērnu klīniskās universitātes slimnīca (BKUS) līdz 2021.gadam plāno pārvietot slimnīcas novietnes Gaiļezerā, Juglas ielā 30, funkcijas uz novietni Torņakalnā, Vienības gatvē 45, šodien preses konferencē teica BKUS valdes locekle Zane Straume.

Lai nodrošinātu nepieciešamo telpu rekonstrukciju, BKUS būs pieejami 11 miljoni Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) finansējuma, taču, kā norādīja Straume, viss finansējums netiks izmantots rekonstrukcijai.

Vienības gatvē patlaban pieejami vairāk nekā 30 dažādi ārstniecības profili, bet Juglas ielā tikai četri, tāpēc, lai nodrošinātu Juglas ielas novietnes pacientiem nepieciešamo ārstniecību, ik dienu daļa pacientu tiek vesti uz Vienības gatvi un pēc izmeklējuma vai procedūras veikšanas tiek vesti atpakaļ.

Izvērtējot pacientu plūsmu abās novietnēs, kā arī sniegto pakalpojumu daudzveidību, BKUS attīstības plāna ietvaros nolēmusi stiprināt sniegto pakalpojumu kvalitāti, apvienojot pakalpojumu un personāla resursus, veidojot vienu kvalitatīvu ārstniecības un aprūpes centru bērniem Vienības gatvē.

Vienlaikus Straume norādīja, ka, lai realizētu rekonstrukciju, nepieciešams laiks, tāpēc rekonstrukcija sadalīta etapos līdz 2021.gadam, turklāt infrastruktūras uzlabošanā slimnīca ņēma vērā pacientu pozīciju, lai nodrošinātu visiem vienādas iespējas saņemt diagnostiku, multidisciplināras komandas atbalstu un citus pakalpojumus.

Pēc BKUS paustā, attīstības plāns paredz, ka tiktu apvienota Infekciju nodaļa, kā arī Rehabilitācijas klīnika, kas līdz šim darbojās abās novietnēs, un pārcelta Psihiatrijas klīnika un programma "Atelpas brīdis" uz Vienības gatvi.

Kā norādīja Straume, Juglas ielas novietnes rekonstrukcijai būtu nepieciešami nepilni 22 miljoni eiro, taču, apvienojot visus ārstniecības un aprūpes pakalpojumus Vienības gatvē, izmaksas iekļautos 11 miljonos eiro.

Teritorijas pilnveidošanas darbus iecerēts pabeigt 2021.gadā. Līdz tam Juglas ielā BKUS turpinātu sniegt esošos ārstniecības un aprūpes pakalpojumus. Juglas ielas novietnes personāls pēc apvienošanas darbu turpinātu Vienības gatvē.

Taujāta, kas notiks ar BKUS telpām Juglas ielā, kad tiks pabeigta telpu rekonstrukcija Vienības gatvē, Straume norādīja, ka, tā kā ne telpas, ne zeme nepieder slimnīcai, kas notiks ar tām pēc 2021.gada, paliek Veselības ministrijas ziņā.

Jaunais BKUS valdes priekšsēdētājs Valts Ābols norādīja, kaut arī pamats projektam saistīts ar vēlmi uzlabot pacientu aprūpi, rekonstrukcija sniegšot arī ekonomiskus ieguvumus, tostarp darbiniekiem.

Kopumā pērn Juglas ielas novietnē pēc palīdzības stacionārā, dienas stacionārā vērsās 11 030 pacientu, kamēr Vienības gatvē astoņas reizes vairāk - 84 885. Ambulatoros pakalpojumus Juglas ielā saņēma 45 866 pacientu, kamēr Vienības gatvē - 200 908. Bērnu slimnīcas valde uzskata, ka ir svarīgi piemērot telpas pacientu vajadzībām nevis otrādi - pacientus virzīt uz pieejamām telpām.