Bērnu slimnīca plāno uzlabot pacientu drošības sistēmu

© Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS) līdz 2021.gadam plāno ieviest būtiskus uzlabojumus vairākos segmentos, tostarp, iesaistot pacientus un viņu vecākus, būtiski uzlabot pacientu drošības sistēmu, šodien preses konferencē par BKUS valdes locekle Zane Straume.

Četrus gadus BKUS darbojas Pacientu drošības sistēma, kuras ietvaros ikvienam darbiniekam ir iespēja ziņot par iespējamu risku vai novērotu kļūdu darbā slimnīcā. Visus ziņojumus izvērtē Pacientu drošības darba grupa, kuras mērķis ir noskaidrot iespējamā riska vai kļūdas cēloņus, novērst to iespējamo atkārtošanos. Šādā veidā tiek pilnveidoti procesi slimnīcā ar mērķi novērst iespējamu kaitējumu.

Līdz šim par pacientu drošības gadījumiem varēja ziņot tikai personāls, taču 2017.gadā plānots ziņošanas sistēmu nodrošināt arī pacientiem un viņu vecākiem, kas dotu iespēju viņiem ziņot par riskanto situāciju vai kļūdu īpašā sadaļā slimnīcas mājaslapā.

Patlaban BKUS norit darbs pie sistēmas programmēšanas, lai tuvāko mēnešu laikā tā būtu pieejama ikvienam pacientam.

Tāpat BKUS plāno ieviest būtiskus uzlabojumus personāla komunikācijas standarta ieviešanā un noderīgas informācijas pieejamībā vecākiem.

Pēc BKUS paustā, 2017.gadā sākts darbs pie Komunikācijas standarta ieviešanas personālam, kam sekos personāla apmācības divu gadu garumā. Komunikācijas standartā īpaša uzmanība tiks pievērsta ārstniecības un aprūpes personāla veltītajam laikam pacientam, lai sniegtu pacientiem un viņu vecākiem pilnvērtīgu informāciju par gaidāmo diagnostiku, ārstniecību un aprūpi. Paralēli tiks izstrādāti arī ieteikumi vecākiem, kā komunicēt ar ārstiem un māsām, lai saruna būtu konstruktīva un tiktu atbildēts uz vecākus interesējošajiem jautājumiem.

Šogad tiks izstrādāti arī informatīvie materiāli pacientiem un vecākiem, kuros būs iespēja iepazīties ar ārstniecības un aprūpes personālu konkrētajā nodaļā, par sagaidāmo dienas kārtību stacionārā, tāpat plānoti noderīgas informācijas materiāli vecākiem, kuru bērni atrodas īpaši smagās nodaļās, piemēram, intensīvās terapijas un hematoonkoloģijas nodaļās. Šajos materiālos būs gan praktiski noderīga informācija, gan arī norādes, kur gūt psiholoģisku palīdzību. Tāpat informatīvajos materiālos būs norādes, kur var sniegt viedokli, atsauksmes vai sūdzības.

Jau ziņots, ka BKUS līdz 2021.gadam plāno pārvietot slimnīcas novietnes Gaiļezerā, Juglas ielā 30, funkcijas uz novietni Torņakalnā, Vienības gatvē 45, un, lai nodrošinātu nepieciešamo telpu rekonstrukciju, BKUS būs pieejami 11 miljoni Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) finansējuma, taču, kā norādīja Straume, viss finansējums netiks izmantots rekonstrukcijai.

Vienības gatvē patlaban pieejami vairāk nekā 30 dažādi ārstniecības profili, bet Juglas ielā tikai četri, tāpēc, lai nodrošinātu Juglas ielas novietnes pacientiem nepieciešamo ārstniecību, ik dienu daļa pacientu tiek vesti uz Vienības gatvi un pēc izmeklējuma vai procedūras veikšanas tiek vesti atpakaļ.

Izvērtējot pacientu plūsmu abās novietnēs, kā arī sniegto pakalpojumu daudzveidību, BKUS attīstības plāna ietvaros nolēmusi stiprināt sniegto pakalpojumu kvalitāti, apvienojot pakalpojumu un personāla resursus, veidojot vienu kvalitatīvu ārstniecības un aprūpes centru bērniem Vienības gatvē.

Svarīgākais