Pavasarī nedrīkst aizmirst par organisma stiprināšanu

© depositphotos.com

Maldīgs ir uzskats, ka par imunitāti jādomā tikai rudenī un ziemā – arī pavasarī, kad mostas daba, nedrīkst aizmirst par organisma stiprināšanu. Ļoti svarīgs aspekts, protams, ir aktīvs dzīvesveids un regulāras fiziskās aktivitātes. Ne mazāk svarīgs – antioksidanti jeb vitamīni, minerālvielas un fermenti, kas palīdz aizsargāt organismu no brīvo radikāļu veidošanās.

Brīvie radikāļi ir aktīvi atomi vai atomu grupas, kas spēj izraisīt šūnu bojājumu, vājināt imūnsistēmu, veicināt infekciju un dažādu slimību attīstīšanos, kā arī paātrināt organisma novecošanos. Kā stiprināt imunitāti ar antioksidantu palīdzību, stāsta farmaceite Iveta Zicāne.

A, E, C, selēns un cinks

Antioksidanti ir vairāku vitamīnu un minerālvielu vai fermentu grupas, kas aizsargā un palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem. Tie izvada toksīnus, uzlabo šūnu veselību, atjauno organismu, stiprina imunitāti un mazina vēža un sirdsasinsvadu slimību risku.

«Tiešie antioksidanti ir vitamīns A, vitamīns E, vitamīns C, selēns un cinks. Organisma imunitātes stiprināšanai vitāli nepieciešams ir arī vitamīns D un omega3 taukskābes,» stāsta farmaceite Iveta Zicāne. Viņa uzskaita, kur šobrīd visvairāk sastopami antioksidanti: vitamīns A - dārzeņos, sviestā, olās, zivju eļļā, krējumā, sierā un liellopu aknās; vitamīns E - riekstos un riekstu eļļās, kivi, brokoļos, ķirbjos; vitamīns C - paprikā, pētersīļu lapās, mārrutkos, skābētos kāpostos; selēns - gaļā (īpaši cūkgaļā, vistas gaļā), zivīs, olu dzeltenumos, saulespuķu sēklās; cinks - tītara gaļā, pupās. Starp citu, cinks ir viens no spēcīgākajiem antioksidantiem, kas nepieciešams, lai saslimšanas gadījumā samazinātu slimošanas laiku. Tāpēc cinks ir klāt daudzos karstajos dzērienos, ko farmaceiti iesaka saaukstēšanās gadījumos.

Iesaka pasutināt eļļā

Farmaceite atgādina: vitamīni A un E ir taukos šķīstoši, tie nevar uzsūkties ar ūdeni. «Tāpēc, ja gatavojam, piemēram, ķirbi un gribam no tā izvilkt vitamīnu E, to ieteicams pasutināt eļļā, ja gribam dabūt no dārzeņiem vitamīnu A, arī pievienojam eļļu. Ne jau daudz, pavisam mazliet,» iesaka Iveta Zicāne. Viņa gan uzsver, ka, termiski apstrādājot dārzeņus, apmēram 20% vitamīnu iztvaiko, tāpēc viņa iesaka aizdomāties, vai tikai ar pārtiku ir iespējams uzņemt organisma spēcināšanai nepieciešamo antioksidantu daudzumu.

«Vitamīnu klāsts, ko piedāvā aptiekās, ir ļoti plašs, un bez farmācijas izglītības tajos noorientēties varētu būt samērā grūti. Protams, katrs ražotājs apgalvo, ka viņu piedāvātie vitamīni un vitamīnu kompleksi ir vislabākie, taču - der iegaumēt: iepriekš uzskaitīto piecu antioksidantu darbība ir pierādīta, tāpēc vitamīnu kompleksā organisma imunitātei vajadzētu būt vismaz vienam no šiem elementiem. Par visu pārējo Mendeļejeva tabulu, kas nāk klāt papildus, pierādījumu nav,» stāsta farmaceite.

No bērnības līdz vecumam

Taukos šķīstoši ir arī vitamīni K un D. «Vitamīna D Latvijas iedzīvotājiem praktiski visiem ir par maz. Pēdējie pētījumi ir diezgan satraucoši,» saka Iveta Zicāne, atgādinot, ka norma ir virs 30 ng/ml jeb 75 nmol/l, bet vitamīna D deficīts ir, ja tā līmenis asinīs ir zemāks par 19 ng/ml jeb 47 nmol/l.

Farmaceite norāda, ka šo vitamīnu vislabāk uzņemt, atrodoties tiešā saulē 15 minūšu vismaz trīs reizes nedēļā. «Mēs visi esam iebiedēti ar ādas vēzi melanomu, dermatologi saka, ka no saules jāaizsargājas, bet, kas attiecas uz vitamīnu D, nav jāguļ tiešos saules staros visu dienu, pietiek tiešām ar 15 minūtēm,» stāsta Iveta Zicāne, piebilstot, ka vitamīns D ir sastopams arī treknajās zivīs (skumbrija, lasis, siļķe, tunča konservi), mazākā daudzumā - olas dzeltenumā un liellopu aknās.

«Agrāk uzskatīja, ka vitamīns D jālieto tikai maziem bērniem, lai neveidotos rahīts un dažādas citas saslimšanas, tagad ir pierādīts, ka tas jālieto no agras bērnības līdz sirmam vecumam.»

Omega6 vajadzīga ādai

Farmaceite uzskata: arī zivju eļļa jeb omega3 taukskābes, kas spēcina imunitāti, uzlabo sirds veselību un nogalina nelabvēlīgās baktērijas un vīrusus, ir jālieto visu gadu, ne tikai rudens/ziemas periodā. Un arī - gan maziem, gan lieliem.

«Pavasara sezonā ļoti labas ir arī omega6 taukskābes, kas sastopamas linsēklu eļļā, arī naktssveces eļļā. Tās pilda līdzīgas funkcijas kā omega3, bet ir viena nianse - omega6 vajadzīga mūsu ādai. Ja tās trūkst, āda kļūst sausa. Un atcerieties: eļļu uzglabājam tumšā vietā. Un nepērkam tādu, kas stāv siltumā gaišā vietā - jo gaismā un siltumā eļļa ātri oksidējas,» iesaka farmaceite.

***

AUGI IMUNITĀTEI

EHINĀCEJA

• ir dabisks antibiotiku aizvietotājs

• spēcīgi iedarbojas uz imūno un nervu sistēmu

• mobilizē un paaugstina organisma aizsardzības spējas pret infekcijām, saaukstēšanās slimībām, audzēju attīstību

• nomāc vīrusu attīstību un vairošanos

• saīsina gripas un citu saaukstēšanās slimību laiku

Lietošana: kursa veidā, maksimums 10-14 dienu, jo ehināceja ir preparāts, kas īsā laika periodā no stimulējoša efekta var radīt supresējošu jeb imunitāti apspiedošu efektu

Neiesaka bērniem līdz 12 gadu vecumam

PLŪŠKOKA AUGĻI

• viens no spēcīgākajiem dabiskajiem antioksidantiem, kuru sastāvā ir liels daudzums antocianīdu

• pasargā organisma šūnas no iespējamiem brīvo radikāļu izraisītiem bojājumiem un stimulē organisma imūno sistēmu

• vērtīgs līdzeklis saaukstēšanās, gripas, bronhīta un angīnas gadījumos, kā arī pie vīrusu un bakteriālām infekcijām

• veicina urīna un sviedru izdalīšanos, organisma attīrīšanos

• samazina holesterīna līmeni

• uzlabo redzi un sirds veselību

• piemīt nervus nomierinoša iedarbība

Lietošana: sīrupa veidā - pa tējkarotei divreiz dienā

Īpaši iesaka bērniem

INGVERS

• dabiskas zāles cīņā ar saaukstēšanos

• palīdz pret klepu

• piemīt antibakteriālas īpašības - cīnās ar vīrusiem un iznīdē baktērijas

• pazemina glikozes un tauku līmeni asinīs

• stiprina imūno sistēmu

• pazemina temperatūru un palīdz izvadīt no organisma toksīnus

• šķidrina asinis, tādējādi pazeminot arteriālo spiedienu

Lietošana: bez īpaša ierobežojuma, jo vairumam cilvēku nekādas blakusparādības tas neizraisa, arī nekairina kuņģi

ĪSLANDES ĶĒRPIS

• dabas antibiotiķis ar spēcīgi izteiktu antimikrobu darbību (satur usnīnskābi, kas iznīcina baktērijas)

• stiprina imunitāti

• veicina ēstgribu un gremošanu

• spēcinošs līdzeklis pie plaušu tuberkulozes, garā klepus, bronhiālās astmas

Lietošana: pēc ārsta norādījuma

Blakusparādība: Īslandes ķērpja novārījumu lietojot lielos daudzumos vai koncentrētu, iespējama caureja

ĶIPLOKS

• ļoti labs pretvīrusu līdzeklis, pretiekaisuma, pretvēža līdzeklis (neitralizē kancerogēnās vielas)

• gripas ārstēšanai un profilaksei

• aizsargā organismu no brīvo radikāļu uzbrukuma

• palīdz aizsargāt pret kaitīgajiem mikroorganismiem (baktērijas, sēnītes)

• atveseļo organismu kopumā

• pazemina holesterīnu, sirds asinsvadu sistēmas slimību riska faktorus

• palīdz pie bronhiālās astmas, augšējo elpošanas ceļu slimībām, strutainām plaušu slimībām

• labvēlīgi ietekmē asinsriti, normalizē vielmaiņu un veicina holesterīna līmeņa pazemināšanos asinīs

Lietošana: tikai 1-2 daiviņas dienā, lai lieki nekairinātu kuņģi

Imunologs Lauris Līcītis iesaka: efektīvākam rezultātam - ķiploku ekstraktu kapsulās (ķiploku eļļas koncentrātu)

MEŽROZĪŠU AUGĻI

• veicina audu atjaunošanos un palīdz pret iekaisumiem

• ir vērtīgi jebkurā laikā, jo īpaši ziemā un pavasarī

• samazina holesterīna daudzumu

• palīdz pret nieru kaitēm, darbojas kā žultsdzinējs, potences stiprinātājs, kā arī pirms un pēc operāciju periodā

• mazina sāpes un stīvumu locītavās

Lietošana: tējkaroti kaltētu maltu mežrozīšu aplej ar glāzi karsta ūdens, pēc 10 minūtēm var lietot; tējkaroti svaigu mežrozīšu augļu sasmalcina, pārlej ar divām glāzēm auksta ūdens un liek astoņas stundas nostāvēties - pēc tam to uzsilda līdz 70 °C un lieto imunitātes stiprināšanai

Iesaka: saaukstēšanās laikā, sirds un nervu sistēmas stiprināšanai

LIEPU ZIEDI

• stiprina dabiskās aizsardzības spējas un imunitāti

• vienlaikus darbojas gan kā nomierinošs, gan kā stimulējošs līdzeklis

• mazina galvassāpes

• novērš gremošanas traucējumus, palīdz pret caureju

• mazina paaugstinātu uzbudināmību

• piemīt asinsreci mazinošas īpašības, aizkavē trombu veidošanos

Pagatavošana: 2 tējkarotes tējas aplej ar verdošu ūdeni (200 ml), nosedz, ļauj ievilkties 10 minūšu

Iesaka: ja ir iesnas un klepus, elpceļu veselībai, veselīgam miegam, mentālai un fiziskai labsajūtai