Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Veselība

Iedzīvotājiem maldīgi uzskati par kompensējamo zāļu iegādi

© Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Latvijas iedzīvotājiem ir maldīgs priekšstats par valsts kompensējamo medikamentu iegādi, secināts aptieku tīkla "Euroaptieka" un pētījumu centra SKDS veiktajā aptaujā.

Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju domā, ka valsts kompensējamos recepšu medikamentus nav iespējams iegādāties visās aptiekās, bet gandrīz 10% ir pārliecināti, ka tos var nopirkt tikai tajās aptiekās, ko norāda ārsts, kurš izraksta recepti.

Aptaujā arī noskaidrots, ka liela daļa sabiedrības ir pārliecināti, ka valsts kompensējamos medikamentus var iegādāties tikai dažās aptiekās Rīgā, piemēram, Latvijas infektoloģijas centrā, Stradiņos, Jūras medicīnas centrā, Gaiļezerā, kā arī citās vietās.

Taču, ka stāsta farmaceite Ieva Zvagule, kompensējamās zāles iespējams iegādāties visās aptiekās.

"Apzināti vai neapzināti, bet cilvēkiem Latvijā ir radīts nepareizs priekšstats par valsts kompensējamo medikamentu iegādes iespējām. Joprojām dzīvs ir mīts, ka tie ir pieejami tikai konkrētās vai kādās speciālās aptiekās. Visticamāk, arī onkoloģijas, hemofilijas, sklerozes, HIV, tuberkulozes un citu slimību ārstēšanai nepieciešamie valsts apmaksātie medikamenti ir pieejami cilvēka dzīves vietai tuvākā aptiekā, un viņam nav jādodas uz kādu konkrētu zāļu tirgotavu citā pilsētas rajonā vai pat citā pilsētā," norāda Zvagule.

Pat tad, ja konkrētie medikamenti nav cilvēkam tuvākajā un ikdienā iecienītajā aptiekā uz vietas, tos var pasūtīt, atzīmē Zvagule. Pastāv arī iespēja iepriekš piezvanīt uz savu iecienītāko aptieku un pieteikt medikamentu. Kad tas būs aptiekā uz vietas, farmaceits piezvanīs. Tādējādi klients var netērēt laiku, vairākas reizes dodoties uz zāļu tirgotavu.

Aptauja veikta 2017.gada februārī, un tajā piedalījās 1005 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.