Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Veselība

SATRAUCOŠI: Pērn Latvijā 74 jaunieši bijuši gatavi veikt pašnāvību

© F64

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis regulāri uzklausa stāstus par pusaudžu vēlmi sev darīt pāri un viņu pārdomas par pašnāvību. Pat sociālajos tīklos izsūtītās "ķēdes vēstules" var manipulēt ar bērnu apziņu.

Iepriekš ziņojām par bažām, ka arī Latvijā bērni sociālajos tīklos tiek ierauti tā sauktajās spēlēs un izaicinājumos, kuri apdraud jauniešu dzīvību vai pat liek to sev atņemt. Raidījums "Ličnoje ģelo " ziņoja par diviem pusaudžiem, kuri februāra sākumā uz Radiotehnikas ēkas jumta Rīgā, iespējams, mēģinājuši veikt pašnāvību. Abi bērni nogādāti Austrumu slimnīcas psihiatriskajā nodaļā. Jauniešiem uz rokām bija vairākas grieztas brūces.

13 gadus vecais puisis mātei apgalvojis, ka viņš no nāves paglābis 14 gadus veco meiteni, kura šādi vēlējas pievērst savu vecāku uzmanību. Zēna māte dēla telefonā un datorā atradusi saraksti un fotogrāfijas ar sagrieztām rokām. Tas liekot domāt, ka Latvijā varētu darboties, līdzīgi kā Krievijā, plašu rezonansi ieguvusī pašnāvības spēle "Zilais valis", kurā jaunieši pilda uzdevumus un viens otram sūta fotogrāfijas ar paveikto, piemēram, sagrieztām vēnām. Sauktā "nāves grupa" tika izveidota Krievijas sociālajā tīklā "VKontakte".

Valsts policijas pārstāvis Dairis Anučins portālam nra.lv norāda, ka gadījums uz Radiotehnikas jumta pašlaik netiek saistīts ar kādu interneta spēli. "Šajā gadījumā ģimenē ir personīgas problēmas, kuras izmeklē policija, sociālie dienesti kā arī pieaicināta Bāriņtiesa. Informēta arī mācību iestāde," norāda D. Anučins.

Policija sociālajos tīklos ir novērojusi sarakstes par šāda veida spēlēm un turpina sekot līdzi, taču pašlaik nav aizdomas, ka kāda persona vai personu grupa Latvijā masveidā aicina jauniešus sev darīt pāri vai riskēt ar dzīvību. Krievijā šāda situācija tika konstatēta un persona ir notiesāta, apgalvo Valsts policija.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktore Dace Āķe portālam nra.lv norāda, ka bērnu zvani par pašnāvnieciskām domām saistīti ar dziļu vientulību un sarežģījumiem personīgajā dzīvē. 11 gadu laikā kopš pastāv bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111, pārdzīvojumus jauniešiem pārsvarā rada problēmas ģimenē.

”Bērnu emocionālās sāpes ir tiek lielas, ka viņi uzskata, ka fiziskās to atrisinās. Pērn uzticības tālrunis saņēma 55 zvanus saistībā ar to, ka bērni vēlas sev darīt pāri, savukārt 74 gadījumos jauniešiem bija domas par pašnāvības veikšanu,” informē D. Āķe.

D. Āķe norāda, ka nepastāv tikai viena spēle, kurā bērni aicināti sev darīt pāri vai veikt darbības, kas apdraud viņu dzīvības. ”Tās ir kā ”ķēdes vēstules”, kas tiek izsūtītas daudziem. Līdzi kā internetā populārajiem izaicinājumiem, kurus izmanto izklaidei, šīs spēles strādā līdzīgi - vai tu vari, vai nevari,” skaidro Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas pārstāve.

Pašagresijai visvairāk pakļauti bērni vecumā no 10 līdz 13 gadiem, kurus viegli manipulēt. Pat apgalvojums: "ja neizdarīsi, ko teikšu, ies bojā tava ģimene" var likt bērniem veikt dzīvībai bīstamas lietas. Šādus izaicinājumus parasti rada un izsūta vecāki padsmitnieki, kuriem ir tieksme uz varu.

Daudzas šādas sarakstes notiek aplikācijas, ar kurām vecāki var nebūt pazīstami, piemēram, mobilā lietotne ”WhatsApp”.

Uzticības tālrunis saņem daudzus zvanus no draugiem, kas ievēro, ka viņu paziņas sāk citādāk uzvesties, piemēram, valkā platas drēbes, lai paslēptu rokas. Tāpat padomu meklē vecāki un pedagogi.

Valsts policija un bērnu tiesību aizstāvji aicina vecākus sekot līdzi savu bērnu darbībām interneta portālos un sociālajos tīklos. Arī, ja bērna uzvedība ir ļoti klusa un mierīga, vecākiem jāizrunājas ar savam atvasem, kā pagāja viņu diena un kā viņi jūtas.