Vien neliela daļa ģimenes ārstu noslēguši līgumu ar e-veselību

© Ekrānšāviņš no e-veselības mājaslapas

Līgumus par e-veselības sistēmas izmantošanu pagaidām ir noslēguši vien 11% ģimenes ārstu, šodien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē atzina veselības ministres padomniece Ilze Āboliņa.

No 1500 ģimenes ārstu praksēm pagaidām līgumus noslēdzis 171 ģimenes ārsts jeb 11%. Tāpat kopumā no 1500 speciālistu praksēm līgumus par sistēmas lietošanu ir noslēguši 37%.

Labāks rezultāts gan ir ar aptiekām, kur no 237 aptiekām līgumus ir noslēgušas 83% aptieku. Tāpat līgumus par e-veselības sistēmas izmantošanu ir noslēguši visi 45 valstī esošie stacionāri.

Saeimas komisijas vadītājs Andris Bērziņš (ZZS) vēlējās noskaidrot, kādas šobrīd ir Veselības ministrijas (VM) attiecības ar ģimenes ārstiem šajā jautājumā. Kā norādīja VM valsts sekretāra vietniece Egita Pole, šobrīd notiekot sarunas un ar ģimenes ārstiem, ir izveidotas divas darba grupas, kurās tiek meklēti risinājumi sistēmas uzlabošanai. Viņa skaidroja, ka pēc lēmuma, kas paredzēja e-veselību sākt lietot obligāti tikai no šī gada septembra, līgumu slēgšanas temps palicis lēnāks.

Tāpat deputāti vēlējas noskaidrot, kas notiek ar VM sākto dienesta pārbaudi Nacionālajā veselības dienestā (NVD) saistībā ar pieļautajām nepilnībām e-veselības sistēmas ieviešanā. Pole gan norādīja, ka novembra vidū sāktā pārbaude ir vēlreiz pagarināta un rezultāti gaidāmi tuvākā mēneša laikā.

Komisijas sēdē neiztika arī bez kritikas par pašu e-veselības sistēmas ātrumu un ērtumu. Pie frakcijām nepiederošais Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš ("KPV LV"), sacīja, ka mēģinājis veikt darbības sistēmā un ārstniecības personu saraksta atvēršana uz "A" burta prasījusi četras minūtes. Viņš e-veselības sistēmu dēvēja par brāķi un pauda viedokli, ka ieguldītie līdzekļi ir izmesti miskastē. Tāpat viņš izteicās, ka sistēmas izstrādē iesaistītie ierēdņi met ēnu uz visu ierēdniecību un liek viņiem izskatīties pēc "idiotiem".

Deputāti vienojās, ka jautājumu par e-veselības ieviešanu atkal skatīs pēc mēneša.

Veselība

“Barojošs uzturs ir veselīga dzīvesveida pamats. Papildus svara zaudēšanai un uzturēšanai, sabalansēts uzturs ir ļoti svarīgs sievietes un vīrieša vispārējai veselībai. Laba pārtika nodrošina vitamīnus, minerālvielas un uzturvielas, kas ir svarīgas augšanai, labklājībai un attīstībai,” raksta healthline.com.

Svarīgākais