VARAM rekomendācijas neapdraud e-veselībai piešķirto ES finansējumu

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

No Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) saņemtās rekomendācijas par e-veselības sistēmas attīstību nākotnē neietekmē projekta izmaksu attiecināmību Eiropas Komisijā par jau paveiktajiem darbiem, informē Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders.

Kā norāda veselības ministres padomniece e-veselības jautājumos Ilze Āboliņa, e-veselības sistēmas funkcionalitāte ir izstrādāta. Šobrīd būtiska loma ir visu sistēmā iesaistīto pušu aktīvai rīcībai un e-veselības sistēmas izmantošanai ikdienā. Vienlaikus tiek strādāts pie sistēmas attīstības un jaunu e-veselības pakalpojumu ieviešanas, norāda ministres padomniece.

VM atgādina, ka decembrī VARAM audita laikā demonstrētā funkcionalitāte jeb ieviestie e-veselības sistēmas pakalpojumi, kurus sistēmas lietotāji izmanto jau šobrīd, atzīti par izstrādātiem atbilstoši projekta tehniskās specifikācijas prasībām. Vienlaikus ir saņemtas rekomendācijas sistēmas attīstībai nākotnē, kas saskan arī ar sistēmas ieviesēju viedokli.

Šobrīd tiekot turpināts aktīvs darbs ar ārējo sistēmu izstrādātājiem, lai nodrošinātu e-veselības sistēmas darbību ar ārējo sistēmu izstrādātāju produktiem, proti, ārstniecības iestāžu un aptieku izmantotajām programmām, tādējādi nodrošinot profesionāļiem izvēles iespēju - izmantot savu līdz šim lietoto programmatūru vai e-veselības portālu.

Šneiders norādīja, ka projektā izstrādāti arī jauni e-veselības sistēmas pakalpojumi. Piemēram, nosūtījumu un rezultātu veidošana, pieraksta pie ārsta izveide, vakcinācijas faktu reģistrēšana, vizuālās diagnostikas izmeklējumu un slēdzienu atspoguļošana, ārsta e-konsultācijas, kā arī ar noteiktām slimībām slimojošu pacientu reģistra (PREDA) datu aizpilde un citi.

Sadarbībā ar citām iesaistītajām institūcijām tiek strādāts, lai nodrošinātu E-veselības pakalpojumu pieejamību arī portālā "latvija.lv", dažādu Slimību profilakses un kontroles centra datu attēlošanu dalījumā pa reģioniem, kā arī Veselības inspekcijas datu par dzeramo ūdeni un peldvietām nodrošināšanu valsts ģeoportālā "geolatvija.lv".

Veselība

“Barojošs uzturs ir veselīga dzīvesveida pamats. Papildus svara zaudēšanai un uzturēšanai, sabalansēts uzturs ir ļoti svarīgs sievietes un vīrieša vispārējai veselībai. Laba pārtika nodrošina vitamīnus, minerālvielas un uzturvielas, kas ir svarīgas augšanai, labklājībai un attīstībai,” raksta healthline.com.

Svarīgākais