Noskaidro, kā iedzīvotāji izvairās no saslimšanas ar gripu

© F64

Gripas sezona ir klāt. Veikta aptauja, lai noskaidrotu, kā Latvijas iedzīvotāji izvairās no saslimšanas ar gripu.

Lūgti norādīt, vai veic kādas preventīvas darbības, lai izvairītos no saslimšanas ar gripu, Latvijas iedzīvotāji ekonomiski aktīvajā vecumā no 18 līdz 55 gadiem salīdzinoši visbiežāk norādījuši, ka biežāk mazgā rokas un vēdina telpas (47%), lieto vitamīnus un uztura bagātinātājus (36%), kā arī lieto augu valsts produktus imunitātes stiprināšanai (31%). Salīdzinot ar pagājušā gada nogali, kad iepriekš tika uzdots šis jautājums, ir būtiski pieaudzis to iedzīvotāju īpatsvars, kuri, lai izvairītos no saslimšanas ar gripu, biežāk mazgā rokas un vēdina telpas (par 10 PP, no 37% uz 47%), kā arī lieto vitamīnus un uztura bagātinātājus (par 5 PP, no 31% uz 36%).To atklāj pētījumu kompānijas Kantar TNS janvāra beigās veiktais pētījums.

Salīdzinoši bieži iedzīvotāji norādījuši, ka, lai izvairītos no saslimšanas ar gripu, ir iegādājušies sezonai atbilstošu apģērbu (29%), izvairās no publisku pasākumu apmeklēšanas (22%), nodarbojās ar sportu (19%). Salīdzinot ar pagājušā gada nogali, ir būtiski samazinājies to iedzīvotāju īpatsvars, kuri, lai izvairītos no saslimšanas ar gripu, ir iegādājušies sezonai atbilstošu apģērbu (par 7 PP, no 36% uz 29%). Savukārt ir būtiski pieaudzis to iedzīvotāju īpatsvars, kuri, lai izvairītos no saslimšanas ar gripu, izvairās no publisku pasākumu apmeklēšanas (par 11 PP, no 11% uz 22%) un nodarbojas ar sportu (par 18 PP, no 1% uz 19%).

Salīdzinoši retāk iedzīvotāji norādījuši, ka, lai izvairītos no saslimšanas ar gripu, apmeklē pirti, izmanto kontrastdušu vai kā citādāk norūda organismu (9%), jau ir vai plāno vakcinēties (3%) un veic citus pasākumus imunitātes stiprināšanai (1%). Salīdzinot ar pagājušā gada nogali, kad iepriekš tika uzdots šis jautājums, ir būtiski pieaudzis to iedzīvotāju īpatsvars, kuri jau ir vakcinējušies vai plāno vakcinēties (par 1 PP, no 2% uz 3%).

Piektā daļa (19%) Latvijas iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā no 18 līdz 55 gadiem norādījuši, ka nekādas preventīvas darbības neveic, lai izvairītos no saslimšanas ar gripu. Salīdzinot ar 2016. gada nogali, šis rādītājs ir būtiski samazinājies (par 6 PP, no 25% uz 19%).

2% iedzīvotāju nav snieguši konkrētu atbildi uz šo jautājumu.

Veselība

Mūsdienu straujajā pasaulē dzīvesveida līdzsvarošana ir kļuvusi kritiskāka nekā jebkad agrāk. Darbs, ģimene, sociālās saistības un personīgā labklājība var būt biedējošs uzdevums, taču līdzsvara sasniegšana ir būtiska fiziskajai un garīgajai veselībai.

Svarīgākais