3.lapa
Ēdienkarte gripas profilaksei
Sabalansēts uzturs uzlabo imunitāti un dod organismam spēku cīnīties ar vīrusiem, tāpēc gripas profilakses nolūkos jāpievērš uzmanība pilnvērtīgai ēdienkartei. Ēdienkarti vēlams papildināt ar produktiem, kas satur fitokomponentus un C vitamīnu - citrusaugļus, jāņogas, cidonijas, mežrozīšu augļus, kivi. Lai stimulētu imūnsistēmu, uzturā ieteicams regulāri iekļaut skābpiena produktus, kas arīdzan palīdzēs uzturēt normālu zarnu mikrofloru. Arī Omega-3 taukskābes veido organisma imūnsistēmu, tāpēc treknās zivis lieliski iederēsies gripas profilakses ēdienkartē. Savukārt gatavojot ieteicams ēdienam pievienot garšaugus, piemēram, ķiplokus, sīpolus, lokus - tas ne tikai bagātinās garšu, bet arī spēcinās ģimenes imūnsistēmu. Īpaša uzmanība jāpievērš tam, lai tiek lietots pietiekami daudz šķidruma - ne tikai ūdens, bet arī zāļu tējas - liepziedi, kumelītes, aveņu lapas. Ļoti gards un spēcinošs dzēriens būs tēja vai silts ūdens, kuram pievienota ingvera sakne, citrons un medus.