TOP 5 mīti par dārzeņu un augļu uzturvērtību ziemā

© Saulius Žiūra, F64 Photo Agency

4.lapa

4. mīts. Gatavojot ēdienu, vērtīgās uzturvielas no augļiem un dārzeņiem tikpat pazūd.

Lai nodrošinātu, ka gatavošanas procesā augļos un dārzeņos saglabājas pēc iespējas vairāk vērtīgo uzturvielu, dārzeņus labāk cept krāsnī (ja iespējams, nemizojot), tvaicēt vai vārīt nelielā ūdens daudzumā, bet taukvielas labāk pievienot gatavošanas beigās. Ilgstoši sautējot vai cepot, uzturvielas tiek zaudētas vairāk. Tāpat vēlams katrai ēdienreizei sagatavot tikai tik daudz ēdiena, cik tajā reizē apēdīsiet, jo arī gatava ēdiena uzglabāšana un atkārtota sildīšana palielina uzturvielu zudumu. Ja izvēlaties gatavot saldētus dārzeņus, tos jātvaicē vai jāliek vārīties verdošā ūdenī - tā iegūsiet pilnvērtīgāku un uzturvielām bagātāku maltīti.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Veselība

Valsts apmaksāta zobārstniecība bērniem Latvijā pastāv, taču vecāki aizvien biežāk saskaras ar garām rindām. Īpaši satraucoša situācija ir Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūtā, kur rindā gaida vairāk nekā 2000 bērnu, un atsevišķos gadījumos nākas gaidīt pat piecus gadus. Vecāki sociālajos tīklos šo situāciju ironiski dēvē par “profilaktisko greznību”, vēsta 360TV Ziņas.

Svarīgākais