TOP 5 mīti par dārzeņu un augļu uzturvērtību ziemā

© Saulius Žiūra, F64 Photo Agency

4.lapa

4. mīts. Gatavojot ēdienu, vērtīgās uzturvielas no augļiem un dārzeņiem tikpat pazūd.

Lai nodrošinātu, ka gatavošanas procesā augļos un dārzeņos saglabājas pēc iespējas vairāk vērtīgo uzturvielu, dārzeņus labāk cept krāsnī (ja iespējams, nemizojot), tvaicēt vai vārīt nelielā ūdens daudzumā, bet taukvielas labāk pievienot gatavošanas beigās. Ilgstoši sautējot vai cepot, uzturvielas tiek zaudētas vairāk. Tāpat vēlams katrai ēdienreizei sagatavot tikai tik daudz ēdiena, cik tajā reizē apēdīsiet, jo arī gatava ēdiena uzglabāšana un atkārtota sildīšana palielina uzturvielu zudumu. Ja izvēlaties gatavot saldētus dārzeņus, tos jātvaicē vai jāliek vārīties verdošā ūdenī - tā iegūsiet pilnvērtīgāku un uzturvielām bagātāku maltīti.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Veselība

Kāds Latvijas uzņēmums jau ilgstoši izplata brošūras ar stāstiem par brīnumainu izārstēšanos, klātienes izbraukumos arī tirgojot reklamētos uztura bagātinātājus. Lai arī pirms gada Patērētāju tiesību aizsardzības centrs ir brīdinājis iedzīvotājus par šo maldinošo reklāmu, nekādu sodu uzņēmumam tā arī neuzlika un darbību neierobežoja, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “De facto”.