Svētki pagājuši, bet daudzie pīrādziņi un citi gardumi nogūluši uz sāniem, vēderiņa un citām viesmīlīgām ķermeņa daļām. Laiks sākt meklēt ātru un vieglu iespēju, kā no nelūgtajiem viesiem atbrīvoties.
Greipfrūtu diēta ir klasiska mazkaloriju diēta, kuras lielākais pluss ir tas, ka savus rezultātus tu vari novērtēt jau pēc septiņām dienām. Tikai jāņem vērā, ka šāda veida diētas vairāk piemērotas kā iesākums novājēšanai, jo, ja pēc diētas nedēļas atgriezīsies pie vecajiem ēšanas un dzīvesveida ieradumiem, iegūto rezultātu saglabāt neizdosies.
Bet galvu augšā - ir vasara, augļi, ogas un dārzeņi gluži vai paši skrien pretī un ievērot veselīgus ēšanas principus ir vieglāk nekā jebkad. Arī pati diēta ir ļoti garšīga (ja vien greipfrūti iet pie sirds) un gluži piemērota karstām dienām.
Lai tevi iedvesmo arī fakts, ka greipfrūtu diēta ir viena no vecākajām modernajām diētām. Dažādas ēdienkartes novājēšanai ar šo rūgteno citrusu palīdzību tikušas ieteiktas jau pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu beigās. Un jādomā, ka ir gana efektīvas, ja jau diēta spējusi izdzīvot teju veselu gadsimtu.
Ņem vērā, ka līdzīgi kā daudzas citas mazkaloriju diētas, arī šī satur ierobežotu uztura daudzumu un nav pilnvērtīgs vitamīnu un minerālvielu avots. Tāpēc pēc septiņām diētas dienām - stop. Ilgākam laika posmam diēta nav piemērota, jo tad pastāv liels risks, ka kārotā slaiduma vietā iegūsi arī bonusu - dažādas veselības problēmas.
Ja diētas laikā sāp sāpēt galva, ir slikta dūša vai rodas nogurums, iemesls šīm nelabsajūtām var būt pārāk niecīgais uzturs. Sliktu pašsajūtu var ietekmēt arī niecīgā uztura un lielā kofeīna devas kombinācija. Tālab, lai gan diētas laikā atļautas pat trīs tasītes kafijas vai melnās tējas, ieteicamāk tās aizvietot ar augu tēju. Un, ja jūties slikti, diētu pārtrauc!
Papildu nosacījumi
Lai gan diēta piedāvā konkrētu ēdienkarti, kā jau katrā pasākumā, domājams, tu tajā ieviesīsi savas korekcijas. Tomēr ir daži noteikumi, kurus pārkāpt nedrīkst, ja vēlies sasniegt rezultātu.
Ja izsalkums ir tavs nemitīgais pavadonis, starp ēdienreizēm drīksti nedaudz uzkost. Šādam glābējriņķim katru dienu tev tiks ieteikts kāds viegls dzēriens. Sulu vari aizvietot ar svaigu tomātu vai ābolu.
Kad vien vēlies, papildus vari apēst arī greipfrūtus vai dzert to sulu.
Vakaros pēc pulksten septiņiem vienīgais pārtikas produkts, ko drīksti lietot, ir greipfrūts.
Dzer tikai dabisku melnu kafiju vai tēju (nekādas šķīstošās, pulverīšus utt.). Ja nu bez saldinātāja nekādi nevari, vienreiz dienā savam dzērienam drīksti pievienot tējkaroti medus. Bet vislabāk izvēlies zaļo tēju, kam var pievienot nedaudz svaigas citrona sulas.
Izvēloties zivis un gaļu, met līkumu treknajām. Ar gaļu šo noteikumu ievērot vieglāk. Atceries, ka no zivīm treknas ir lasis, siļķe un skumbrija.
No dārzeņiem izvēlies tikai tādus, kas nesatur cieti.
Ēdot nelieto dažādas gatavās mērces - majonēzi, kečupu utt. Un aizmirsti arī par sāli.
Katru reizi ēdot obligāti apēd pusi greiprūta vai izdzer pusi glāzi svaigi spiestas greipfrūtu sulas.
Neaizmirsti, ka (kā jau pie katras diētas) arī pie šīs ieteicams dzert daudz ūdens.
Ja pēc diētas iesākšanas sāk sāpēt kuņģis vai parādās alerģiska reakcija, nekavējoties pārtrauc diētu.
Diēta
Pirmā diena
Brokastis - puse glāzes greipfrūtu sulas vai ½ svaiga greipfrūta. Divas olas (vārītas vai ceptas bez taukvielām), 2 šķēles šķiņķa (bez treknumiņa). Melna kafija vai tēja.
Pusdienas - puse glāzes greipfrūtu sulas vai ½ svaiga greipfrūta. 200 g dažādu lapu un dārzeņu salātu ar nedaudz ābolu etiķa vai citrona sulas. Neliels gabaliņš zivs vai liesas gaļas, kas pagatavota, neizmantojot taukvielas (vārīta, grilēta vai tvaicēta). Ja vēlies, glāze tējas vai kafijas.
Vakariņas - puse glāzes greipfrūtu sulas vai ½ svaiga greipfrūta. Neliels gabaliņš liesas zivs vai gaļas (vārītas, grilētas vai tvaicētas). Pagatavoti salātos vai viegli apcepti tējkarotē olīveļļas dzeltenie dārzeņi (līdz 300 g). Kafija vai tēja.
Uzkodas - glāze tomātu sulas (bez sāls) vai 0,5% piena.
Otrā diena
Brokastis - puse glāzes greipfrūtu sulas vai ½ svaiga greipfrūta. 3 ēdamkarotes pilngraudu putras, 1 ēdamkarote rozīņu un ½ glāze 0,5% piena. Kafija vai tēja.
Pusdienas - puse glāzes greipfrūtu sulas vai ½ svaiga greipfrūta. 150 g vājpiena biezpiena ar redīsiem vai zaļumiem. Ja vēlies, vari pievienot nedaudz izspiesta ķiploka. Tēja vai kafija.
Vakariņas - puse glāzes greipfrūtu sulas vai ½ svaiga greipfrūta. Neliels gabaliņš grilētas zivs un salāti no zaļajiem dārzeņiem. Šķēle rupjmaizes. Melna kafija vai tēja.
Uzkodas - glāzes ābolu sulas vai liesa kefīra.
Trešā diena
Brokastis - puse glāzes greipfrūtu sulas vai ½ svaiga greipfrūta. Divas olas (vārītas vai ceptas bez taukvielām), 2 šķēles šķiņķa (bez treknumiņa). Melna kafija vai tēja.
Pusdienas - puse glāzes greipfrūtu sulas vai ½ svaiga greipfrūta. Neliels šķīvītis bez taukvielām vārītas dārzeņu zupas ar liesu gaļu (nedrīkst izmantot sāli). Kafija vai tēja.
Vakariņas - puse glāzes greipfrūtu sulas vai ½ svaiga greipfrūta. 200 g grilētas vai vārītas vistas (nedrīkst ēst ādiņu). 2 tomāti (cepti vai svaigi, pārkaisīti ar lociņiem). Tēja vai kafija.
Uzkodas - glāze tomātu sulas (bez sāls) vai 0,5 % piena.
Ceturtā diena
Brokastis - puse glāzes greipfrūtu sulas vai ½ svaiga greipfrūta. 3 ēdamkarotes pilngraudu putras, 1 ēdamkarote rozīņu un ½ glāze 0,5% piena. Kafija vai tēja.
Pusdienas - puse glāzes greipfrūtu sulas vai ½ svaiga greipfrūta. Liela porcija burkānu un dārzeņu salātu ar etiķa un eļļas aizdaru. Šķēle rupjmaizes.
Vakariņas - puse glāzes greipfrūtu sulas vai ½ svaiga greipfrūta. 400 g vārītu vai tvaicētu dārzeņu maisījuma (jebkurā variācijā, izņemot kartupeļi). Tēja vai kafija.
Uzkodas - glāze ābolu sulas vai liesa kefīra.
Piektā diena
Brokastis - puse glāzes greipfrūtu sulas vai ½ svaiga greipfrūta. Divas olas (vārītas vai ceptas bez taukvielām), 2 šķēles šķiņķa (bez treknumiņa). Melna kafija vai tēja.
Pusdienas - puse glāzes greipfrūtu sulas vai ½ svaiga greipfrūta. Cepeškrāsnī cepti 3 jaunie kartupeļi. 200 g zaļo dārzeņu salāti ar citrona sulu. Kafija vai tēja.
Vakariņas - puse glāzes greipfrūtu sulas vai ½ svaiga greipfrūta. Neliela porcija liesas gaļas vai zivs. Salāti no viena tomāti un viena gurķa.
Uzkodas - glāze tomātu sulas (bez sāls) vai 0,5% piena.
Sestā diena
Brokastis - puse glāzes greipfrūtu sulas vai ½ svaiga greipfrūta. 3 ēdamkarotes pilngraudu putras, 1 ēdamkarote rozīņu un ½ glāze 0,5% piena. Kafija vai tēja.
Pusdienas - puse glāzes greipfrūtu sulas vai ½ svaiga greipfrūta. 200 g dažādu lapu un dārzeņu salātu ar nedaudz ābolu etiķa vai citrona sulas. Neliels gabaliņš zivs vai liesas gaļas, kas pagatavots, neizmantojot taukvielas (vārīts, grilēts vai tvaicēts). Ja vēlies, glāze tējas vai kafijas.
Vakariņas - puse glāzes greipfrūtu sulas vai ½ svaiga greipfrūta. Neliels gabaliņš liesas zivs vai gaļas (vārītas, grilētas vai tvaicētas). Pagatavoti salātos vai viegli apcepti tējkarotē olīveļļas dzeltenie dārzeņi (līdz 300 g). Kafija vai tēja.
Uzkodas - glāze ābolu sulas vai liesa kefīra.
Septītā diena
Izvēlies jebkuru dienu no iepriekšējām.
Sagatavots pēc: http://garsasbaudas.espati.lv/