Ministre: Ārstu vēlme lietot e-veselību nav atkarīga no viņu vecuma

© Ekrānšāviņš no e-veselības mājaslapas

Ārstu ieinteresētība e-veselības sistēmas lietošanā nav atkarīga no viņu vecuma vai praktizēšanas vietas, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" apgalvoja veselības ministre Anda Čakša.

Viņa pastāstīja, ka patlaban norit aktīvs darbs e-veselības funkcionalitātes uzlabošanā un auditēšanā, un šim procesam vajadzētu noslēgties ar pozitīvu rezultātu.

Uz jautājumu, cik aktīvi jaunā sistēma patlaban tiek lietota, ministre precīzi neatbildēja, vien norādīja, ka elektroniskās slimības lapas tiek izrakstītas aktīvi, bet e-receptes tiek lietotas mazāk, kas varētu būt saistīts ar patlaban notiekošo moduļa auditēšanu.

Čakša minēja, ka viens no nākamajiem moduļiem, kurus plānots ieviest sistēmā, ir vakcinācijas uzskaite, kas atvieglotu dzīvi ģimenes ārstiem un samazinātu nepieciešamību pēc dokumentu turēšanas papīra formā.

Ministre nevarēja precīzi pateikt, cik liela daļa ģimenes ārstu jau patlaban lieto e-veselību, taču viņa norādīja, ka mediķu interese par šo sistēmu nav atkarīga no vecuma vai reģionālā iedalījuma. "Kā man zināms, Latvijā interneta pārklājums ir pilnīgi visur. (..) Tas nav saistīts ne ar vecumu, ne ar ko. Mēs visi lietojam viedtālruņus, planšetes un daudzas citas lietas. E-veselība ir vēl viens portāls, kurā ir diezgan viegli strādāt. Ja mēs skatāmies kaut vai uz darba nespējas lapu, tie ir 3-4 klikšķi, lai to aizpildītu," sacīja Čakša.

Viņa atzina, ka sākotnēji sistēmā var būt nepilnības, bet visas problēmas tiek pakāpeniski risinātas. Šogad jau notiek un arī nākamgad notiks apmācības mediķiem, kuriem jaunās sistēmas lietošana varētu sagādāt problēmas.

Ministrei neesot bažu par to, ka Latvija varētu zaudēt e-veselības sistēmas ieviešanai atvēlēto Eiropas Savienības finansējumu.

Taujāta par Nacionālajā veselības dienestā sākto dienesta pārbaudi saistībā ar e-veselības sistēmas ieviešanu, ministre pastāstīja, ka pārbaude turpinās un tai jānoslēdzas līdz 2017.gada 16.janvārim.

Veselība

“Barojošs uzturs ir veselīga dzīvesveida pamats. Papildus svara zaudēšanai un uzturēšanai, sabalansēts uzturs ir ļoti svarīgs sievietes un vīrieša vispārējai veselībai. Laba pārtika nodrošina vitamīnus, minerālvielas un uzturvielas, kas ir svarīgas augšanai, labklājībai un attīstībai,” raksta healthline.com.

Svarīgākais