IDEJAS svētku galdam, lai uz tā būtu bērniem veselīgs cienasts

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Tuvojoties Ziemassvētku pasākumiem bērnudārzos un skolās, aktualizējas jautājums - ko nest cienastā, lai svētku galds būtu gan svinīgs, gan veselīgs. Par gardumu izvēli bērniem stāsta eksperti - pediatre Sanita Mitenberga, pavārs Normunds Baranovskis, kā arī uztura speciāliste Inga Pūce.

Ja bērns kopumā ir veselīgs un ikdienā ēd sabalansēti, viena Ziemassvētku nedēļa, kurā tiek uzņemts vairāk cukura nekā parasti, nopietnas ilgtermiņa veselības problēmas neradīs, norāda speciālisti. Turpretim, ja bērns ir slimīgs vai šobrīd ir kāds pārmaiņu periods, piemēram, nesen uzsāktas bērnudārza gaitas vai nesen ģimenē ienācis brālītis vai māsiņa, tad palielināts saldumu daudzums var atsaukties uz bērna veselību.

Bērnam saldumi ir nepieciešami!

"Tas ir dabiski, ka bērnam kārojas saldumus, un mazos daudzumos saldā garša bērnam ir jāsaņem regulāri," stāsta uztura speciāliste Inga Pūce. "Pēdējā laikā esmu novērojusi, ka vairāki vecāki bērniem līdz divu gadu vecumam saldumus nedod vispār - tas nav pareizi. Pat daba iekārtojusi tā, ka mātes piens ir saldens, jo saldā garša nomierina, samazina emociju frekvenci. Tā kā mazi bērni spilgti reaģē uz notikumiem, tad emocijas ir daudz un lielas, līdz ar to nedaudz saldumus vajag katru dienu. Vecāku uzdevums ir sekot, kādā veidā cukurs tiek uzņemts, un lai tas nebūtu par daudz." Speciāliste skaidro, ka cukuru var uzņemt ar augļiem, medu un ievārījumu, bet saldas garšas sajūtu rada arī virkne citu produktu, piemēram, piens, gaļa, pākšaugi un arī graudaugi. Lielu ļaunumu veselībai nodara tie našķi, kam pievienotas krāsvielas, garšas pastiprinātāji un citas ķīmiskās piedevas, tādēļ no tiem gan ir vēlams izvairīties.

Pediatre Sanita Mitenberga stāsta: "Ja ikdienā bērns uzņem pārāk daudz cukura, tas var radīt dažādas saslimšanas - sākot ar izsitumiem, vēdera sāpēm, uzpūšanos, aizcietējumiem un beidzot ar sirds un asinsvadu saslimšanām, kā arī ķermeņa aptaukošanos." Viņa atgādina, ka vecāku ēšanas paradumi būtiski ietekmē to, vai un ko izvēlas ēst bērns. "Ja paši vecāki ikdienā dzer pietiekami daudz ūdens un ēd veselīgi, sabalansēti, šādu uzturu nodrošinot arī bērnam, tad bērnam pastiprināti pat nekārosies ne saldināti dzērieni, ne saldumi," teic Sanita Mitenberga. Arī pediatre piekrīt, ka saldumus no bērna ēdienkartes pilnībā izslēgt nedrīkst.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā