Pētījums: Daļa studentu neēd brokastis

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Nav noslēpums, ka studentu ikdienas ritms starp lekcijām, eksāmeniem un citām aktivitātēm ir saspringts, tāpēc ēšanai un maltītes baudīšanai studenti bieži vien atvēl maz laika, bieži izvēloties maltīti līdzņemšanai, tā secināts Narvesen veiktajā Latvijas studentu ēšanas paradumu aptaujā. Līdzās smalkmaizītēm un karstmaizēm, studenti nevar iedomāties savu ikdienu bez kafijas, kas, kā atzīst paši studenti, jo īpaši svarīga kļūst eksāmenu un sesijas laikā.

Brokastīs ēd karstmaizes, bet pusdieno - ārpus mājas

Lai gan studentiem ir saspringts ikdienas ritms, it īpaši tuvojoties sesiju un eksāmenu laikam, 86% Latvijas studentu atrod laiku, lai ikdienā regulāri pabrokastotu. Viņi iecienījuši brokastot gan mājās, gan steigas gadījumos ārpus tās. Dienās, kad studenti brokasto ārpus mājas, viņi ir iecienījuši uzkrāt spēkus, ēdot dažādas karstās maltītes (42%) un smalkmaizītes (39%). Trešā daļa aptaujāto brokastīs mielojas ar svaigajiem salātiem un augļiem.

15% aptaujāto Latvijas studentu brokastis neēd, kā galvenos iemeslus minot laika trūkumu, nevēlēšanos ēst, kā arī nepārvaramo vēlmi ilgāk pagulēt.

Lai gan daļai nepietiek laika, lai apēstu brokastis, studenti atrod brīvu brīdi, lai starp lekcijām ieturētu pusdienas - lielākoties ārpus mājas, kā atzīst 67% no aptaujātajiem. Turklāt lielākā daļa, jeb divas trešdaļas studentu maltītei ir gatavi tērēt no diviem līdz pieciem eiro. Kā norāda aptaujas dati, puse jeb 55% aptaujāto Latvijas studentu maltīti līdzņemšanai iegādājas vismaz reizi nedēļā.

4. kursa studente Anna stāsta, ka brokastis ēd reti, jo miegu bieži vien izvirza par prioritāti: “Es labprāt brokastoju un pusdienoju mājās, bet gadījumos, kad tas dažādu iemeslu dēļ nav iespējams, man nav iebildumu ieturēt maltīti arī pa ceļam. Svaigie salāti, smalkmaizītes un dažādi enerģijas batoniņi - visbiežāk brokastīs pa ceļam izvēlos tieši šo. Kafiju gan visbiežāk pērku ārpus mājas, bez tās, šķiet, ka nevaru pilnvērtīgi iesākt savu dienu. Ik gadu sesijas laikā pieķeru sevi pie tā, ka dienā izdzeru pat 3 kafijas tases.”

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Veselība

“Barojošs uzturs ir veselīga dzīvesveida pamats. Papildus svara zaudēšanai un uzturēšanai, sabalansēts uzturs ir ļoti svarīgs sievietes un vīrieša vispārējai veselībai. Laba pārtika nodrošina vitamīnus, minerālvielas un uzturvielas, kas ir svarīgas augšanai, labklājībai un attīstībai,” raksta healthline.com.

Svarīgākais