Māli pretendē uz ārstnieciskās kosmētikas statusu

PAPILDU ĀRSTĒŠANA. Māla sejas maskās izmanto neapstrādātus minerālus, kas ir dabisko iežu un klinšu sastāvdaļas no dažādiem pasaules reģioniem. Mūsdienās māli tiek plaši izmantoti kā papildu ārstēšana pie daudziem dermatoloģiskiem stāvokļiem © Shutterstok

Pēdējo piecu gadu laikā interese par sejas maskām, kam piemīt attīroša (detox) iedarbība, pieaugusi par 75%, liecina skaistumkopšanas industrijas novērojumi.Ir pierādīta to efektivitāte, tāpēc tās kļuvušas ļoti populāras.

Ar ko īpašas ir mālu sejas maskas, kādas ir to biofizikālās īpašības un kādiem ādas tipiem tās iesaka, skaidro dermatoloģe, Dr. med. Māra Rone-Kupfere.

Darbojas ar dubultspēku

«Daudzi ādas stāvokļi pieprasa papildu kopšanu, un nereti tieši sejas maska var būt galvenais atslēgas vārds ādas kopšanas un ārstēšanas procesā,» saka dermatoloģe Māra RoneKupfere. Viņa norāda, ka sejas maskas vienmēr ir bijušas populāras un tam esot arī savs zinātnisks pamatojums - jo sejas masku ideja ir īsā mirklī risināt kādu konkrētu problēmu, un līdz ar to arī to sastāvs tiek veidots tā, ka tās satur daudz vairāk aktīvo vielu nekā ikdienas krēmi un reizēm pat serumi. «Masku biofizikālās īpašības nodrošina dziļāku aktīvo sastāvdaļu penetrāciju ādā, īpaši ādas porās, kas nozīmē, ka tās darbojas ar dubultspēku. Turklāt maskas bieži tiek veidotas kā multifunkcionāls līdzeklis, kas katru no funkcijām veic paralēli un savstarpēji sinerģiski, ļaujot maskas lietot jebkuram ādas tipam. Savukārt maskas selektivitāte vai kādas funkcijas dominējoša loma maskā ļauj individualizēt tās lietojamību dažādiem problemātiskiem ādas stāvokļiem, tādējādi sejas maskas lieliski iekļaujas ikdienas ādas kopšanas rituālā,» stāsta pieredzējusī dermatoloģe, uzsverot, ka masku struktūra paredz lielu aktīvo vielu koncentrāciju kvantitatīvi un kvalitatīvi, kas ļauj tās uzskatīt kā ātru, efektīvu, intermitējošu ādas kopšanas un terapijas līdzekli.

No antīkās pasaules laikiem

Daktere stāsta, ka dermokosmētikā mālu maskas ar savām savdabīgajām ķīmiskajām īpašībām pazīstamas jau no antīkās pasaules laikiem - pirmo reizi mālu medicīniska un kosmetoloģiska lietošana datēta Mezopotāmijā. To popularitāte skaidrojama ar to, ka mālu ieguve un masku pagatavošana bija ļoti vienkārša: izejmateriāls nāk no dabas, tam pievieno ūdeni un - maska gatava!

Ja pirmās mālu sejas maskas sastāvēja galvenokārt no dažādu veidu māliem, tad mūsdienās, lai nodrošinātu maskai plastiskas īpašības (lai tos padarītu aplicējamus uz ādas) un vēlamo efektu, kā arī, lai mālu izmantošana būtu maksimāli droša, to apstrādā un papildus pievieno arī citas aktīvās vielas - cietvielu molekulas izkliedē šķidrā nesējvidē. «Mālu sejas masku formulu noturību var traucēt pat neliela maskas dehidratācija uzglabāšanas periodā, tādēļ to sastāvā iekļauj humektantus - mitrumuzturētājvielas, piemēram, glicerīnu un propilēnglikolu. Un, tā kā māli ir virsmas aktīvi, kas ļauj integrēt struktūrā dažādas aktīvās vielas, tas būtiski paplašina māla masku efektivitātes potenciālu,» skaidro Dr. med. Māra Rone-Kupfere, uzsverot, ka mūsdienu sejas kopšanā ar mālu maskām iespējams iegūt vairākus papildu bonusus, sākot ar problemātiskas, seborejiskas ādas stāvokļa uzlabošanu, līdz pat kontaktdermatīta un psoriāzes mazināšanai. Šo īpašību dēļ 21. gadsimtā mālu maskas var pretendēt pat uz ārstnieciskās kosmētikas statusu.

Augošs lauks kosmētikas nozarē

Mūsdienās māli tiek plaši izmantoti kā papildu ārstēšana pie daudziem dermatoloģiskiem stāvokļiem. Mālu minerālus izmanto spa un specializētās dermatoloģijas klīnikās, un plaša patēriņa tirgū tehnoloģiski uzlaboti mālu produkti ir augošs lauks kosmētikas nozarē. Pieaug tādu minerālo mālu pieprasījums sejas kosmētikai, kas nodrošina ādai savelkošus, eksfoliējošus, lieko ādas izdalījumu un sekrētu absorbējošus un drenējošus efektus. Respektīvi, palielinās pieprasījums pēc maskām, kas piedāvā trenda vārdu detox. Dermatoloģe Māra Rone-Kupfere domā, ka līdz ar to arvien augs arī piedāvājums. Viņa gan pasūdzas, ka, lai arī tirgus ir piesātināts ar piedāvājumu, informācijas trūkums praktiski liedz iespēju šo lauciņu apgūt - ne dakteriem, ne klientiem informāciju par katru kompāniju selektīvi izfiltrēt praktiski neesot iespējams.

Viens no zīmoliem, kurš šoziem nācis klajā ar īpašām detox maskām, tās piedāvājot savā praksē izmēģināt arī dakterei Mārai Ronei-Kupferei, ir franču L’Oreal Paris. Kompānija piedāvā trīs maskas, kuru sastāvā ir tīru trīs iedarbīgu mālu maisījums (kaolīns jeb baltie māli, montmorilonīts jeb zaļie māli un Gasula jeb Marokas rozā māli), kam pievienotas trīs dažādas aktīvās vielas: eikalipts (taukainai un spīdīgai ādai), kokogles (blāvai un nogurušai ādai) un sarkanās aļģes (noņem atmirušās ādas šūnas, attīra un savelk poras). Dermatoloģe tās atzinusi par efektīvām, norādot, ka šo masku sastāvs papildus ikdienas ādu kopjošām indikācijām ir saistošs daudzām dermatoloģiskām problēmām kā papildu terapijas līdzeklis gan aknes, gan seborejas, gan psoriāzes, gan kontaktdermatīta un citos gadījumos.

***

POPULĀRĀKIE MĀLI SEJAS MASKĀS UN TO ĪPAŠĪBAS

KAOLĪNS

• baltie māli palīdz atbrīvot ādu no netīrumiem un noņem lieko spīdumu

• piemīt absorbējošas īpašības

• saglabā ādā esošās dabiskās eļļas

• aktīvi iznīcina mikrobus, kas provocē pumpu un piņņu veidošanos

• uzlabo ādas elastību, mitruma līmeni un veicina tās atjaunošanās spējas

• piemērots visu tipu ādai, sevišķi jutīgai

GASULA MĀLI

• Ghassoul, Rhassoul jeb Marokas rozā māli izslavēti ar īpaši augstu minerālvielu koncentrāciju, kas lieliski attīra ādu un izvada toksīnus

• noņem tauku pārpalikumu un nedzīvās šūnas

• mitrina, mīkstina un baro ādu

• uzlabo ādas elastību

• piedod ādai mirdzumu un padara to svaigāku

• piemēroti jutīgai, problemātiskai, taukainai ādai, cīņai ar paplašinātām porām

MONTMORILONĪTS

• zaļie māli, kas bagātīgi satur minerālvielas, pazīstami ar attīrošām un līdzsvarojošām īpašībām

• palīdz novērst ādas nepilnības, nodrošinot arī šūnu atjaunošanas un rētu savelkošas īpašības

• piemīt spēcīgas antiseptiskas īpašības, kas stimulē perifēro asinsriti

• uzsūc liekos taukus, netīrumus un toksīnus

• piemērots normālai, taukainai, kombinētai, kā arī problemātiskai ādai ar noslieci uz aknes veidošanos

***

L’OREAL PURE CLAY maskas: zaļā attīrošā maska (Purity Clay Mask) ar eikaliptu dziļi attīra poras un padara taukainu ādu tīru un matētu, atsvaidzina sejas toni; sarkanā maska ādas mirdzumam (Glow Clay Mask) ar sarkanajām aļģēm noņem atmirušās ādas šūnas, padarot blāvu, nevienmērīgu ādas toni starojošu, un melnā detoksa maska (Detox Mask) ar kokogli, kas darbojas kā magnēts, piesaistot netīrumus un attīrot gan normālu, gan pārslogotu ādu (Drogas, 50 ml/9,99 eiro)

THE BODY SHOP Himalaju kokogļu attīroša mālu maska - ādai, kuru nepieciešams attīrīt no netīrumiem un toksīniem, lai palīdzētu tai atgūt veselīgu jaunības starojumu (75 ml/28,80 eiro)

GLAM GLOW SUPERMUD™ dziļi attīroša sejas maska problemātiskai ādai, likvidē izsitumus, pūtītes, melnos un baltos komedonus, samazina poras (Douglas, 50 ml/51,90 eiro)

LOVEA BIO zaļo mālu sejas maska taukainai ādai un kombinētai sejas ādai (sekoeko.lv, 75 ml/8,40 eiro)

DAYTOX Clay Mask - attīroša mālu maska visiem ādas tipiem. Sārmainais sastāvs nodrošina dziļu attīrīšanu un stimulē toksīnu izvadīšanu, maska izlīdzina un atjauno ādu, radot starojošu un veselīgu mirdzumu (Douglas, 100 ml/17,99 eiro)

CLINIQUE AntiBlemish Solutions Oil Control Cleansing Mask - mālu maska problemātiskai ādai, palīdz samazināt un kontrolēt sebuma izdalīšanos (100 ml/26,99 eiro)

SISLEY Radiant Glow Express Mask - attīroša sejas maska, kas stimulē ādu un veicina tās mikrocirkulāciju, lai izgaismotu un atdzīvinātu sejas ādas krāsu (60 ml/89 eiro)

COLLISTAR Sebum Balancing Energizing Mask - sebumu regulējoša, enerģizējoša maska dažu minūšu laikā maigi attīra sejas ādu, sašaurina poras, mazina sejas spīdēšanu (Douglas, 30 ml/19,45 eiro)

TIEŠI NO MAROKAS. Gasula māli, kuru izcelsmes vieta ir Maroka, izslavēti ar īpaši augstu minerālvielu koncentrāciju, lai palīdzētu attīrīt sejas ādu (Casablanka shop, Facebook, 200 g/10 eiro)

MADARA - dziļi attīroša maska ar Latvijas ezera dūņām, sašaurina poras un attīra, radot atsvaidzinātas, matētas un vitalizētas ādas izskatu (60 ml/23,95 eiro)

ORIGINS By All Greens™ dziļi attīroša kaolīna mālu sejas maska, kuras sastāvā ir arī spirulīna, spināti un zaļā tēja, kas pazīstami ar savām detoksicējošajām īpašībām (Douglas, 70 ml/33,99 eiro)