HIV sen pārkāpusi riska grupu robežas

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Pasaules AIDS diena šogad Latvijā būs īpaša, jo pirmo reizi mūsu valstī tā tiks atzīmēta ar labdarības koncertu un balvas par nozīmīgu ieguldījumu HIV infekcijas izplatības mazināšanā svinīgu pasniegšanu.

AIDS dienas, ko atzīmē visā pasaulē, mērķis ir mazināt sabiedrības aizspriedumus un noraidošo attieksmi pret HIV inficētiem cilvēkiem un AIDS pacientiem. Lai pievērstu arī Latvijas sabiedrības uzmanību un atgādinātu, ka HIV infekcija jau sen ir pārkāpusi tā saukto riska grupu robežas un var skart ikvienu no mums, atbalsta grupa inficētajiem HIV un AIDS slimniekiem AGIHAS, sākot no šī gada, vēlas iedzīvināt savā ziņā unikālu tradīciju - labdarības koncertu un balvas pasniegšanu, Neatkarīgajai stāsta AGIHAS vadītājs Andris Veiķenieks.

Latvijā pirmais HIV pacients tika reģistrēts pirms 30 gadiem, tāpēc arī koncertam dots nosaukums Latvijas HIV/AIDS stāsts 30 gadu garumā, un tā gaitā tiks akcentēti šīs iepriekš noklusētās, nesadzirdētās un noliegtās realitātes būtiskākie aspekti. «Man bija milzīgs prieks un pat pārsteigums, ka visi uzrunātie mūziķi uzreiz atsaucās mūsu aicinājumam un piekrita bez atlīdzības piedalīties šajā koncertā. Viņi varbūt nemaz to īsti neapzinās, bet ar šo savu rīcību ir palīdzējuši spert ļoti būtisku soli, lai turpmāk Latvijas sabiedrība būtu gatava daudz atvērtākam, iekļaujošākam un cilvēcīgākam HIV/AIDS stāstam,« saka A. Veiķenieks.

Tieši šogad biedrība veica arī pirmo Latvijā pētījumu, noskaidrojot Latvijas HIV inficēto iedzīvotāju viedokļus par dzīvi un situāciju Latvijā. Pētījuma rezultāti apliecina, ka HIV inficētie ir viena no Latvijas sabiedrības sociāli atstumtākajām grupām, kam ir salīdzinoši lielas grūtības iekļauties darba tirgū - 45 procenti darbu atraduši tikai ar radu, draugu un paziņu starpniecību, bet 34 procenti aptaujāto saskārušies ar vairākkārtējiem darba atteikumiem. Savukārt 70,2 procenti aptaujāto pēdējā gada laikā nav mācījušies vai paaugstinājuši savu kvalifikāciju, kas rosina domāt, ka viņiem trūcis iespēju to darīt, uzskata A. Veiķenieks. Satraucoši, ka lielākā aptaujāto daļa psihoemocionālo atbalstu ir atraduši tikai ģimenē, partnerattiecībās vai draugu vidū, bet atbalstu vairumā gadījumu saņēmuši sabiedriskajās organizācijās.

«Pētījuma rezultāti liecina, ka valsts un pašvaldību atbalsts, kā arī darba devēju attieksme un sabiedrības izpratne ir absolūti neadekvāta un nepietiekama - mēs nevaram runāt par pārdomātu HIV pozitīvo cilvēku iekļaušanu darba tirgū un sociālajā apritē un par atbilstošu sociālo pakalpojumu nodrošinājumu. Tas liecina tikai par to, ka mūsu biedrībai vēl ir ļoti daudz darāmā gan HIV/AIDS pacientu interešu aizstāvībā, gan sabiedrības un valsts attieksmes, informētības un izpratnes maiņā.»

Šāgada 10 mēnešos HIV diagnosticēts 269 cilvēkiem, un tas ir otrs lielākais jaunatklāto gadījumu skaits Eiropas Savienībā uzreiz pēc Igaunijas. Savukārt saslimstība ar AIDS Latvijā ir astoņas reizes lielāka nekā Eiropā, ieskaitot Igauniju. Visbiežākais inficēšanās ceļš Latvijā jau vairākus gadus ir heteroseksuālas attiecības, tieši tāpēc eksperti par HIV vairs nerunā kā tikai kādu riska grupu saslimšanu.

Koncerts 1. decembrī notiks Anglikāņu Sv. Pestītāja baznīcā pulksten 18, un ieeja tajā būs par ziedojumiem, kas paredzēti HIV pozitīvu sieviešu un viņu mazuļu atbalstam. Koncerts tiešraidē būs skatāms arī televīzijas kanālā Rīga TV24. Koncerta mākslinieciskais vadītājs ir Juris Vaivods, un tajā piedalīsies virkne spožu mūziķu - Aija Vītoliņa, Daumants Kalniņš, Kaspars Zemītis, Ieva Kerēvica, grupas Framest, Raxtu raxti un citi.

***

UZZIŅAI

Jaunatklātie HIV infekcijas gadījumi

2014. gadā 347

2015. gadā 393

2016. gada 10 mēnešos 269

Jaunatklātie HIV infekcijas gadījumi Latvijā pēc transmisijas ceļiem (%)

Heteroseksuālu kontaktu ceļā 38,2

Nenoskaidrots inficēšanās ceļš 30,3

Narkotiku injicēšana 22,4

Homoseksuālu kontaktu ceļā 8,4

No mātes bērnam 0,5

Avots: Veselības ministrija