Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Piens. PAR vai PRET?

© Shutterstok

Kamēr pazīstamā uztura speciāliste Inga Pūce norāda vairākus iemeslus, kādēļ cilvēkam piens nepieciešams dažādos dzīves posmos visa mūža garumā, tikmēr pieredzējušais makrobiotikas speciālists Roberts Lācītis apgalvo, ka pieaugušajiem piens absolūti nav nepieciešams.

Ļoti svarīgi olbaltumi

Ir taisnība, ka ferments laktāze, kas šķeļ piena cukuru (laktozi), visvairāk izstrādājas pēc dzimšanas un dzīves laikā pamazām samazinās, radot tā saucamo laktozes intoleranci (piena cukura nepanesību). Tā var būt iedzimta un iegūta, bet cilvēku daudzums, kas sirgst ar šo kaiti, ir salīdzinoši mazs. Klīniski tas izpaužas kā vēdera uzpūšanās, caureja. Tādā gadījumā var lietot pienskābos produktus, kuros piena cukuru baktērijas jau ir sašķēlušas.

«Piens ir vitāli svarīgs visu vecumu cilvēkiem,» uzskata Inga Pūce, norādot, ka tas ir labs uzturlīdzeklis, kas satur ļoti svarīgus olbaltumus ar visām neaizstājamām aminoskābēm - tajā ir ap 100 dažādu cilvēka organismam vajadzīgo uzturvielu, tajā skaitā kalcijs un vērtīgi vitamīni.

«Latvijas platuma grādos cilvēkiem trūkst saules, kas ir labākais vitamīna D avots. Šis vitamīns stiprina imūnsistēmu un kopā ar pienā esošo kalciju rūpējas par kaulu veselību, turklāt tas ietekmē gēnus, kas atbild par dažādām slimībām,» stāsta uztura speciāliste, norādot uz zinātnieku pētījumu: risku saslimt ar ļaundabīgo audzēju varētu samazināt uz pusi, ja tiktu pietiekamā daudzumā uzņemts vitamīns D, kas atrodams arī pienā. Bet tā trūkums organismā var būt arī viens no liekā svara iemesliem.

«Pienu ir vērtīgi iekļaut kā lielāku bērnu, tā arī pieaugušo cilvēku ēdienkartē,» domā Inga Pūce. Ja ir piena cukura jeb laktozes nepanesība, to var aizvietot ar pienskābiem produktiem, piemēram, rūgušpienu, paniņām, kefīru vai jogurtu.

Vislabākais - teļam

«Es neesmu pret pienu, bet - par veselību!» uzsver makrobiotikas speciālists Roberts Lācītis. Viņš norāda: cilvēkam vislabākais ir mātes piens, ar ko māte savam jaundzimušajam nodod ne tikai viņam vajadzīgās olbaltumvielas, minerālvielas un taukus, bet arī enerģiju, dzīvesziņu un senču gudrības. «Līdz ar to arī govs piens vislabākais ir teļam, jo darbojas ar tieši tādu pašu mērķi kā mātes piens zīdainim,» stāsta Roberts Lācītis.

Viņš skaidro, ka govs pienā ir ļoti daudz sievišķo hormonu, tas ir bagāts ar olbaltumvielām, bet - govs piena olbaltumvielas ir septiņreiz lielākas par cilvēka olbaltumvielām, līdz ar to tās tikai piesārņo cilvēka organismu. Kādā veidā? Notiek pārāk liela piena olbaltumvielu uzkrāšanās, un tas savukārt nozīmē, ka organisms kļūst arvien skābāks, līdz pamazām saskābst. «Kas notiek, kad dzeram pienu? Pienā esošais kalcijs neitralizē skābi un cenšas to izvadīt vai mainīt šo skābo organismu uz sārmainu. Un te ir pretruna: pienu iesaka, lai uzņemtu kalciju, bet - kalcijs tiek izmantots, lai izvadītu olbaltumvielas. Rezultātā ir kalcija nepietiekamība. Koks ar diviem galiem.»

Vēdera pūšanās, cistas, audzēji

Roberta Lācīša makrobiotikas skolotājs Mičio Kuši (1926-2014) un arī viņa kolēģis Hermans Aihara (1920) savas dzīves laikā ir izpētījuši, ko govs piens izraisa cilvēka organismā. «Zinātniski tas nav pierādīts, un es domāju, ka neviens to arī nepierādīs, jo vienkārši nav kas par to maksā. Bet - ko tad izraisa govs piens cilvēka organismā? Pirmkārt, gremošanas problēmas, jo 30-40% eiropiešu organismā vispār nav tādu vielu, kas varētu pārstrādāt piena produktus, līdz ar to - tas viss aiziet miskastē jeb uzkrājas. Rezultātā ir vēdera pūšanās, gremošanas problēmas, pumpas, cistas, audzēji. Otrkārt, tā ir endometrioze, sievietēm diezgan pazīstama kaite. Treškārt, dažādas hroniskas sēņu izraisītas iekaisuma problēmas, pārsvarā sievietēm. Nu, lūk. Un kas tad ir jāsaprot? Ka, vismaz divus mēnešus nelietojot uzturā nevienu govs piena produktu, organisms attīrīsies un smagie piena tauki, kas uzkrājušies, pamazām tiks izvadīti,» stāsta Roberts Lācītis. Viņš konkretizē: govs piena siers sievietēm var veicināt ginekoloģiskās kaites, piemēram, cistas, miomas, dzemdes kakla un mikrofloras slimības, bet vīriešiem - visu, kas saistās ar prostatas dziedzeri. Šeit izņēmums var būt tikai laukos sietais siers no tīras govs.

Makrobiotikas speciālists skaidro: govs piena olbaltumvielas, kas grūti pārstrādājas, krājas gan augšējās zarnu daļās, gan veido toksīnus un gļotas, tādējādi novājinot organismu. Jo īpaši, ja govs piens tiek lietots kombinācijā ar baltajiem miltiem un cukuru.

«Starp citu, ir tāds novērojums: kopš skolās sāka dot pienu kā obligātu dzērienu, bērniem palielinājās elpceļu problēmas - iesnas, klepus, plaušu karsoņi un vēl, un vēl. Jo gļotu ir par daudz, bērni ir piemēsloti,» uzskata Roberts Lācītis.

Tikai mātes piens

«Vēl ir tāds novērojums, ka tas var izraisīt neauglību. Šodien. Es nerunāju par simt gadu senu pagātni. Jo - kā šodien tiek apstrādāts piens? Ja mēs dzeram govs pienu siltu, tikko izslauktu no govs pupa, kamēr tas vēl nav termiski apstrādāts, tas mūsu organismā vēl spēj sašķelties. Protams, ja govs nav barota ar visādiem draņķiem. Tiklīdz piens ir termiski apstrādāts, tas tik vienkārši vairs nepārstrādājas. Tā, protams, ir ne tikai piena kombinātu atbildība, ko viņi pievieno pienam, to pārstrādājot, un kādas vielas izmanto aparatūras tīrīšanai, bet arī piena lopu audzētāju atbildība - ko viņi dod lopiem ēst, un cik daudz tur ir antibiotiku, hormonu, pesticīdu un stabilizatoru,» Roberts Lācītis aicina aizdomāties. Viņš norāda uz vēl kādu problēmu - mūsu zarnu traktā trūkst baktēriju, kas palīdz pārstrādāt ēdienu. Protams, ja organisms ir absolūti vesels, tīrs un smuks, ja tam nav ne cistu, ne audzēju, ne gļotu, ne puņķu, ne klepus, ne kreņķu, var lietot dabīgi raudzētus piena produktus. Piemēram, rūgušpienu, kas ir visdabīgākais. «Man ir pazīstami lauku cilvēki, kuri, divus trīs mēnešus lietojot tikai rūgušpienu, atbrauc uz lielpilsētu un, iedzerot kefīru, saka, ka norīt to draņķi nevar, cik tas ir riebīgs un pretīgs, salīdzinot ar normāli rūgušu pienskābo baktēriju. Par biezpienu tieši tāpat. Un par sviestu tieši tāpat. Ja sviests, nedēļu atstāts uz galda, nemāk sabojāties, tad padomājiet, kas tur ir iekšā un ko tas var izdarīt ar mūsu organismu. Ar biezpienu tieši tāpat. Un ar krējumu - tieši tāpat. Ja tas atsulojas, bet nesarūgst un nesasmird, tad kas tas ir par produktu?! Bet - cilvēka organisms atzīst tikai dzīvas šūnas un dabīgus veidojumus. Ja tā ir sintētika, organisms to nepārstrādā, bet noglabā kā miskasti - kā taukus, cistas, audzējus un cita veida problēmas. Tāpēc mans ieteikums: dzeriet mātes pienu, kad māte jums to dod, un viss! Vairāk cilvēkam piens nav vajadzīgs.»

Nakteņi izskalo kalciju

Roberts Lācītis uzskata: ja cilvēks grib būt vesels, govs pienu uzturā lietot nevajadzētu. Un tas attiecas arī uz bērniem. Ja nu vienīgi varat atrast labu biezpienu, labu kazas sieru vai - kazas pienu, kas ir ļoti līdzīgs cilvēka mātes pienam, daudz līdzīgāks nekā govs piens.

Taujāts, kur dabūt kalciju, ko uztura speciāliste iesaka uzņemt ar pienu, makrobiotikas speciālists atteic, ka tas ir daudzu produktu sastāvā. Piemēram, melnajās plūmēs, mandelēs, sezama sēklās. Vienīgi - nevajadzētu uzturā lietot produktus, kas skalo ārā kalciju. Tie ir nakteņi - kartupeļi, tomāti, baklažāni, paprika.

«Es neesmu pesimists absolūti nemaz, bet es labprāt gan lopkopjus, gan piena produktu ražotājus barotu ar viņu pašu pārtiku un tad skatītos, kāds ir efekts. Jo - tā, kā tas notiek šodien, nedrīkst izturēties pret cilvēku veselību. Veselība mums katram ir tikai viena, tāpēc - ļoti, ļoti dārga. Un, jo mēs kļūstam vecāki, jo tā kļūst arvien dārgāka.»

Roberts Lācītis pieļauj, ka bioloģiskajās saimniecībās ar pienu viss ir kārtībā. «Bet tad brauciet pie tā saimnieka, lai viņš jums ieslauc kanniņā siltu pieniņu, un tad ar to varat darīt, ko gribat - vai dzert svaigu, vai saraudzēt rūgušpienā, vai pārstrādāt krējumā vai biezpienā. Jā, lūdzu! Bet, tikko tas gājis cauri ražošanas procesam un nedēļām ilgi stāv veikalā... Padomju laikā, kad bija gosti, piens rūga. Tagad, pēc ES regulām un piena pārstrādes aparātu ķīmiskajām tīrīšanām tas vairs nerūgst. Kāpēc tā? Domājiet paši,» nosaka Roberts Lācītis un aicina ikvienu nopietnāk domāt par savu veselību.

***

INGAS PŪCES VIEDOKLIS

Piens ir vitāli svarīgs visu vecumu cilvēkiem. Tas ir labs uzturlīdzeklis, kas satur ļoti svarīgus olbaltumus ar visām neaizstājamām aminoskābēm

***

ROBERTA LĀCĪŠA VIEDOKLIS

Govs piena siers sievietēm var veicināt dažādas ginekoloģiskās kaites, bet vīriešiem - visu, kas saistās ar prostatas dziedzeri