Ministre: E-veselība sāks darboties pirms nākamā gada septembra

© F64

E-veselības sistēma sāks darboties agrāk par nākamā gada 1.septembri, šodien pēc valdības sēdes žurnālistiem pauda veselības ministre Anda Čakša.

Neskatoties uz to, ka valdība šodien lēma līdz nākamā gada 1.septembrim pagarināt e-veselības sistēmas brīvprātīgās lietošanas termiņu, Čakša pauda pārliecību, ka sistēma sāks strādāt agrāk, turklāt to jau tagad iespējams lietot brīvprātīgi, piemēram, izrakstīt e-recepti un darba nespējas lapu.

"E-veselības sistēmas ieviešanas datumi ir neadekvāti pārvietojušies pa gadiem. Tagad šim projektam sekojam katru dienu, un domāju, ka sistēma strādās jau agrāk. Panāktā vienošanās ar ģimenes ārstiem, ka e-veselība būs brīvprātīga līdz nākamā gada 1.septembrim, ir labs kompromiss," uzskata veselības ministre.

Čakša uzsvēra, ka visām pusēm ir jābūt pilnībā pārliecinātām, ka visi ārsti varēs un mācēs lieto e-veselības sistēmu, tāpat līdz šim puses nav guvušas pārliecību, ka šī sistēma labi strādās un necietīs pacienti.

"E-veselības sistēma ir būvēta uz spēkā esošajiem Ministru kabineta (MK) noteikumiem. Tomēr turpinām diskutēt par iespējamām izmaiņām MK noteikumos, par pieejamo informāciju, to, kam pieder dati, cik lielā mērā sistēma ir efektīva, ja dati nav pieejami ārstējošajam ārstam vai ārstam konsultantam. Darbs ar sensitīviem datiem ir sarežģīts, tāpēc ir jautājums, kā varēsim ievērotu visu pušu intereses," stāstīja Čakša.

Ministre piebilda, ka par minētajiem jautājumiem vēl turpināsies diskusija ar Latvijas Ģimenes ārstu asociāciju, lai gan ģimenes ārsti ir tikai daļa no ārstu sabiedrības, kam būs jālieto e-veselības sistēma, jo tā attiecas uz visām veselības un ārstniecības iestādēm un to speciālistiem.

Veselības ministre arī atzina, ka nav plānots mainīt līguma nosacījumus par e-veselības sistēmas izmantošanu. "Lai pieslēgtos e-veselībai, viens no svarīgākajiem nosacījumiem ir līgums starp Nacionālo veselības dienestu un ārstniecības personu vai iestādi, kas pieslēdzas sistēmai. Par šo līgumu esam diskutējuši dažādās juridiskās apvienībās, un iebildumi netika saņemti, izņemot no Ģimenes ārstu asociācijas. Esam daudz nākuši pretī drošības nodrošināšanā. Līguma projekts ir sagatavots, un nedomāju, ka tas mainīsies, jo gala versija ir laba," teica veselības ministre.

LETA jau ziņoja, ka valdība šodien līdz nākamā gada 1.septembrim pagarināja e-veselības sistēmas brīvprātīgās lietošanas termiņu.

Kā norāda Veselības ministrija (VM), ņemot vērā, ka līdz 1.decembrim visas ārstniecības iestādes un aptiekas nebūs noslēgušas līgumu ar Nacionālo veselības dienestu par veselības informācijas sistēmas izmantošanu un pacientiem varētu tikt būtiski ierobežota iespēja saņemt darbnespējas lapu, termiņš, no kura darbnespējas lapas un receptes ir obligāti jāizraksta e-veselības sistēmā, tiek pagarināts par deviņiem mēnešiem.

Veselība

“Barojošs uzturs ir veselīga dzīvesveida pamats. Papildus svara zaudēšanai un uzturēšanai, sabalansēts uzturs ir ļoti svarīgs sievietes un vīrieša vispārējai veselībai. Laba pārtika nodrošina vitamīnus, minerālvielas un uzturvielas, kas ir svarīgas augšanai, labklājībai un attīstībai,” raksta healthline.com.

Svarīgākais