Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Kā paaugstināt hemoglobīna līmeni

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Pēc Pasaules veselības organizācijas datiem, no dzelzs deficīta cieš aptuveni 30% cilvēku. Ja organismā trūkst dzelzs, nevar vajadzīgā daudzumā izveidoties hemoglobīns. Tas izraisa sarkano asinsķermenīšu skaita samazināšanos, un līdz ar to organisms netiek pietiekami apgādāts ar skābekli. Pēc Valsts asinsdonoru centra (VADC) datiem, vidēji 6–7% cilvēku, kuri vēlas ziedot asinis, tiek atteikts zema hemoglobīna dēļ.

Kāpēc donors nevar ziedot asinis, ja ir zems hemoglobīns? Kā paaugstināt hemoglobīna līmeni asinīs? Kas ietekmē hemoglobīna līmeņa samazināšanos? Kādam ir jābūt potenciālā donora hemoglobīna līmenim? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz VADC Donoru nodaļas vadītāja Tamāra Kļaveniece.

Visvairāk dzelzs ir gaļā

Lai organisms spētu pareizi darboties, tam nepieciešams skābeklis. Skābekli uz organisma audiem nogādā sarkanie asinsķermenīši - eritrocīti. Tajos ir īpaša olbaltumviela - hemoglobīns, kura molekulas piesaista skābekli. Ja organisms nesaņem pietiekamu daudzumu dzelzs no ikdienas pārtikas, tas var kādu laiku iztikt ar tām dzelzs rezervēm, kas uzkrātas cilvēka organismā šādiem gadījumiem. Aptuveni 15% no dienā uzņemtā dzelzs daudzuma tiek nolikti cilvēka organismā nākotnes vajadzībām un izmantoti gadījumos, kad uzņemtās dzelzs daudzums ir nepietiekams. Dzelzs nepietiekamība var izraisīt anēmiju, kuras simptomi ir nogurums, vājums, apātija vai aizkaitināmība, galvassāpes, bālums un pazemināta pretošanās spēja infekcijām.

«Ja potenciālajam donoram ir zems hemoglobīns, viņš nedrīkst ziedot asinis. Pretējā gadījumā tas samazinātos vēl vairāk, kā arī sagatavotā eritrocītu masa slimnieka organismā nespētu pildīt savas funkcijas,» skaidro Donoru nodaļas vadītāja. Viņa norāda: potenciālā donora jeb cilvēka, kurš ar savām asinīm vēlas padalīties, hemoglobīna līmenim asinīs jābūt: vīrietim ne mazākam par 135g/l, savukārt sievietei - ne mazākam par 125g/l.

«Ļoti svarīga hemoglobīna uzbūves sastāvdaļa ir dzelzs. Visvairāk tās ir gaļā, arī zaļajos augos un zaļajos lapu dārzeņos, sojas produktos, pilngraudu produktos, bietēs, brokoļos, sparģeļos, arī kaltētos garšaugos, riekstos, žāvētos augļos - plūmēs, aprikozēs, rozīnēs,» stāsta Tamāra Kļaveniece. Viņa norāda: neatbilstošs hemoglobīna līmenis nereti ir potenciālajiem donoriem, kuri uzturā nelieto gaļu. Tā, protams, ir viņu personiskā izvēle neēst gaļu, taču tad ir nopietni jādomā par savu ēdienkarti, lai nodrošinātu organismam pilnvērtīgu uzturu.

Sievietēm biežāk ir zems

«Hemoglobīna līmenis dienas laikā var arī nedaudz mainīties - vai esam paēduši vai neesam, rīta pusē un pēcpusdienā, to var mazināt arī nogurums un pārslodze. Tas nesamazina lielos ciparos, bet nedaudz var samazināt. Tomēr cilvēka dzīves kvalitāti tas būtiski neietekmē,» skaidro Donoru nodaļas vadītāja.

Tamāra Kļaveniece uzskaita, kādi ir galvenie iemesli, kas samazina hemoglobīna līmeni: liela slodze, nepilnvērtīgs uzturs, sievietēm - mēnešreizes. Tāpēc arī sievietes nevar nodot asinis vairāk nekā četras reizes gadā, jo zināms asins zudums ir katru mēnesi. Tāpat nav ieteicams ziedot asinis tūliņ pēc mēnešreizēm, bet to laikā - nav vēlams! Hemoglobīna līmeni var ietekmēt arī atsevišķas saslimšanas, bet ar to tad nodarbojas jau citi speciālisti.

Interesanti, ko liecina VADC statistika: kam - vīriešiem vai sievietēm - zema hemoglobīna dēļ tiek atteikts biežāk? «Protams, ka sievietēm, jau iepriekšminētā fizioloģiskā procesa dēļ. Vīriešiem tas retāk ir zemāks,» nosaka Donoru nodaļas vadītāja.

Aiziet zudumā 1,2% asiņu

Donoram, kurš pirms asins ziedošanas ir lietojis treknu ēdienu, asins šķidrā daļa jeb plazma ir pārāk taukaina un necaurspīdīga (hiloza). Tādas asinis nav iespējams pārbaudīt un līdz ar to nav arī derīgas pārliešanai, un tiek iznīcinātas. «Tas bieži attiecas uz jauniešiem, kuri, pirms nodot asinis, ieskrien paēst makdonaldā vai ir tikko paēduši kārtīgas pusdienas ar krējuma mērci, majonēzi,» stāsta Tamāra Kļaveniece, atklājot, ka šā iemesla dēļ gada laikā aiziet zudumā apmēram 1,2% ziedoto asiņu. «Donoriem, kuru asinīs konstatēta hiloze, mēs nosūtām īsziņu, ka asinis nav derīgas izmeklēšanai nepareizu ēšanas paradumu dēļ. Lai nākamajā reizē pirms asins ziedošanas padomā, ko ēd,» stāsta Donoru nodaļas vadītāja.

Starp citu, vismaz divas trīs stundas pirms procedūras, lai asins komponenti būtu kvalitatīvāki, nedrīkst arī smēķēt - jo smēķētājiem skābekļa līmenis asinīs samazinās par 15%, un tas, protams, atsaucas uz visu donora organisma vielmaiņu un arī asins kvalitāti.

Asinis nepieciešamas regulāri

Tamāra Kļaveniece VADC vārdā grib pateikt lielu paldies visiem donoriem, kuri ziedo asinis. «Jo asinis nav iespējams aizvietot ne ar vienu preparātu. Var aizvietot plazmu, bet eritrocītus, sarkanos asins ķermenīšus, nekas nevar aizvietot. Tāpēc visā pasaulē donoru kustība ir ļoti aktuāla.»

Viņa izskaidro: lai nodrošinātu pietiekamu asins krājumu, donoru asinis ir nepieciešamas regulāri, katru dienu. Mūsdienās pacientu ārstēšanai neizmanto pilnasinis - katru asins devu sadala trīs komponentos, un pacients saņem tieši to asins komponentu, kas viņam ir nepieciešams. Turklāt asins komponenti saglabā savu kvalitāti tikai noteiktu laika periodu: eritrocītu masa ir derīga 35 dienas, trombocītu masa (nodrošina asins recēšanu) ir derīga piecas septiņas dienas, vien plazma, strauji sasaldēta, var tikt uzglabāta trīs gadus.

***

INFORMĀCIJA DONORIEM

PRODUKTI AR AUGSTU DZELZS SATURU

• dzīvnieku izcelsmes produkti (sarkanā gaļa, aknas, putnu gaļa, zivis, olas)

• pākšaugi (lēcas, visu veidu pupiņas un pupas, zirņi)

• rieksti, riekstu sviests, saulespuķu, ķirbju sēklas

• brūnie rīsi

• sojas produkti (tofu siers, sojas granulas)

• pilngraudu produkti (maize, putras)

• zaļie lapu dārzeņi, bietes, burkāni, spināti, selerijas, ķirbji, brokoļi, sparģeļi

• svaigi augļi (citroni, granātāboli, āboli)

• žāvēti augļi (plūmes, aprikozes, rozīnes)

• kaltēti garšaugi

• zivis, vēžveidīgie (sardīnes, tuncis, garneles, omāri u.c.)

• organismam viegli asimilējamu dzelzi satur arī hematogens

pieaugušam cilvēkam diennaktī ar uzturu nepieciešams uzņemt 10-18 miligramu dzelzs

no augu valsts produktos esošā dzelzs satura organismā uzsūcas 10%, savukārt no dzīvnieku - 30%

LAI DZELZS LABĀK UZSŪKTOS

• lietojiet dzelzi saturošus produktus kombinācijā ar C vitamīnu un folskābi saturošiem produktiem (citrusaugļiem, ogām, dārzeņiem)

• izvairieties no kafijas, tējas un kakao dzeršanas maltītes laikā - šie dzērieni satur vielas, kas mazina produktos esošās dzelzs uzsūkšanos; dzerot šos dzērienus maltītes laikā vai tūlīt pēc tās, zaudēsiet apmēram 50% no tikko uzņemtās dzelzs

• nelietojiet dzelzi saturošus uztura bagātinātājus vienlaikus ar kalciju saturošiem uztura bagātinātājiem, jo kalcijs samazina dzelzs uzsūkšanos

• dzelzs uzsūkšanos kavē arī vīns, alus, šokolāde, piena produkti, kliju preparāti, brokastu pārslas, fosforu saturošas pārtikas piedevas (sastopamas konditorejas izstrādājumos, gāzētos dzērienos, ledenēs)

***

7 SVARĪGĀKIE UZTURA IETEIKUMI DONORIEM PIRMS ASINS ZIEDOŠANAS

1. Iepriekšējā dienā un asins ziedošanas dienā jāēd bez pārmērībām. Nedrīkst ēst treknus un asus ēdienus, piemēram, treknu gaļu vai speķi, žāvētu gaļu vai desas, treknas zivis (lasi, siļķes), treknu sieru, kūkas, čipsus, krējuma saldējumu, ceptas sēnes, daudz riekstu, šokolādi, kakao, majonēzi u.tml.

2. 24 stundu laikā pirms asins ziedošanas jāuzņem daudz šķidruma. Nedrīkst lietot enerģijas un alkoholiskos dzērienus, tajā skaitā alu.

3. No ēdienreizes līdz asins ziedošanai jāpaiet vismaz trim stundām. Tas attiecas arī uz dzērienu, izņemot ūdens, uzņemšanu.

4. Asins ziedošanas dienā pirms asins ziedošanas nav ieteicams dzert kafiju, tēju, saldinātus gāzētus dzērienus.

5. Trīs stundas pirms asins ziedošanas jāizdzer vismaz trīs glāzes šķidruma. Ieteicamie dzērieni ir ūdens un nesaldinātas plūmju, ābolu un tomātu sulas. Pēc tam, tuvojoties procedūrai, drīkst dzert tikai ūdeni. Pietiekams uzņemtā šķidruma daudzums nodrošinās labāku pašsajūtu pēc procedūras.

6. Ieteicamie produkti vieglai maltītei trīs četras stundas pirms asins ziedošanas: liesa sarkanā gaļa, pupiņas, lēcas un citi pākšaugi, graudu maize, biezputras, biezpiens vai nesaldināts jogurts, banāni, arbūzi, zemenes, vīģes, aprikozes, plūmes, zaļie lapu dārzeņi, spināti, brokoļi, bietes, zaļie zirnīši.

7. Tukšā dūšā asinis nodot nedrīkst.