Septiņi padomi matu kopšanai ziemā

© Shutterstok

Lai arī iemesli, kādēļ mati rudenī un ziemā kļūst sausāki un trauslāki, var būt dažādi, tomēr nereti tos novājina neatbilstoša ikdienas kopšana.

Kā pareizi rūpēties par matiem rudenī un ziemā, lai tie būtu veselīgi un mirdzoši, skaidro zīmola Dove vadītāja Baltijas valstīs Marita Soha.

1. MAZGĀJIET RETĀK UN REMDENĀ ŪDENĪ. Izplatītākais matu sausuma cēlonis ir pārāk bieža to mazgāšana, jo tās rezultātā mati zaudē dabiskos lipīdus, kas aizsargā tos no negatīvas ārējo apstākļu ietekmes. Mazgājot matus, izmantojiet remdenu ūdeni, jo karsts ūdens vēl vairāk veicina matu sausumu.

2. IZVĒLIETIES PRODUKTUS AR MITRINOŠĀM VIELĀM. Lai uzlabotu savu matu veselību, veiciet skaistumkopšanas līdzekļu revīziju, pārliecinoties, ka izmantojat savam matu stāvoklim un tipam atbilstošus matu kopšanas līdzekļus. Rudens un ziemas sezonā lietojiet šampūnu, kondicionieri un matu masku ar mitrinošām vielām.

3. LIETOJIET MATU EĻĻAS. Neaizmirstiet par speciālajām matu eļļām, kas ļauj padarīt matus veselīgākus. Piemēram, argana eļļa, kas ir plaši izmantota skaistumkopšanā, atjauno matu struktūrā esošos dabiskos lipīdus, padarot tos mirdzošus, mīkstus un zīdaini gludus.

4. SARGĀJIET NO AUKSTUMA UN KARSTUMA. Sargājiet matus gan no karstuma, gan aukstuma. Atcerieties, ka matu apsaldēšana veicina to bojāšanos, tādēļ aukstajā laikā pasargājiet matus no aukstuma. Savukārt pēc matu mazgāšanas nosusiniet tos ar maigu, mitrumu absorbējošu dvieli, bet, žāvējot matus ar fēnu, centieties izmantot zemākas temperatūras gaisu. Tomēr atcerieties, ka matu taisnošana, veidošana un arī žāvēšana bojā un samazina mitruma līmeni matos, tādēļ pirms to apstrādes ar karstumu lietojiet matus aizsargājošus produktus.

5. IZMANTOJIET PLATAS SUKAS AR KOKA SARIEM. Pārliecinieties, vai matu sukas un ķemmes, kuras lietojat ikdienā, ir kvalitatīvas un piemērotas jūsu matiem. Sausiem matiem ieteicams izmantot platas matu sukas ar koka sariem.

6. VEICIET GALVAS MASĀŽAS. Veiciet regulāras galvas masāžas, jo tās stimulē asinsriti un sebuma veidošanos, kas savukārt pasargā galvas ādu un palīdz saglabāt dabisko mitruma līmeni matos. Sebumam mazinoties, mati un galvas āda kļūst sausa, un tas var izraisīt arī niezi.

7. SABALANSĒJIET UZTURU. Cilvēka fizisko veselību, tostarp arī izskatu, ietekmē uzturā lietotie produkti. Sausu matu cēlonis var būt arī proteīnu trūkums, tāpēc sabalansējiet savu uzturu, sekojiet tam līdzi, atceroties arī par regulāru šķidruma uzņemšanu.



Veselība

Kompensējamie medikamenti daudziem reto slimību pacientiem ir vienīgā iespēja dzīvot, taču pašlaik terapija ir apdraudēta jau esošiem pacientiem, kā arī tiek liegta jauniem pacientiem. Pēc Reto slimību alianses aplēsēm, pašlaik finansējuma iztrūkums reto slimību ārstēšanas programmā sasniedz jau 20,7 miljonus eiro.

Svarīgākais