VESELĪBA: Ādas kopšanas nianses ziemā

© Shutterstok

Agri atnākusī ziema daudziem liek mainīt plānus. Kāds līksmi steidz baudīt ziemas priekus un pavada vairāk laika ārā, cits, gluži otrādi, cenšas pēc iespējas uzturēties telpās. Ko par to visu saka mūsu ķermeņa lielākais orgāns – āda, un kā to ziemā pareizi kopt? Uz Mājas jautājumiem atbild dermatoloģe Linda Kapteine

- Ziemā ādas problēmās mēdzam vainot gan ārā valdošo aukstumu un mitrumu, gan sauso gaisu telpās. Kā īsti ir?

- Ādas stāvokli ziemā ietekmē apstākļu kopums - gan ārējā vide ar savu mitrumu, aukstumu un saules gaismas trūkumu, gan apkures sezonai raksturīgais sausais gaiss telpās. Ja āda ir vesela un pareizi kopta, tā ar nelabvēlīgajiem apstākļiem tiek galā pietiekami labi. Apkures sezonā vairāk cieš cilvēki, kuriem ir dažādas ādas problēmas, āda biežāk kļūst sārta, jutīga, niezoša, biežāk ir izsitumi un sausi plankumi. Kad pieslēgta apkure, vairāk sāk cirkulēt putekļi, bet gaisa apmaiņa mēdz būt nepietiekama, jo aukstā laikā cilvēki retāk vēdina telpas. Šādos apstākļos gaisā aktīvāki kļūst alergēni - putekļu ērcītes un pelējuma sporas, kas cita starpā var izraisīt alerģisku ādas reakciju. Kad ir maz saules gaismas, ādas pārragošanās kļūst lēnāka un saasinās dažādas hroniskas ādas slimības, piemēram, zvīņēde (psoriāze), alerģiskais atopiskais dermatīts, seborejiskais dermatīts.

- Vai ziemā var turpināt lietot tos pašus ādas kopšanas līdzekļus, kas gādāti vasarai?

- Vasarā vairāk jārūpējas par ādas mitrināšanu un saules aizsardzību, bet ziemā jādomā par ādas barošanu un arī par mitrināšanu. Ja no vasaras perioda ir palicis kāds mitrinošs krēms, kuram vēl nav beidzies derīguma termiņš, to var lietot vakaros, jo āda joprojām ir jāmitrina, savukārt no rītiem vajadzīgs barojošs krēms, jo ādai ir jābūt izturīgai un elastīgai, nevajag pieļaut plaisāšanu un zvīņošanos, kas traucē ādai pildīt organisma aizsargbarjeras funkciju.

- Pēdējā laikā dzirdam aicinājumus arī ziemā lietot saules aizsargkosmētiku. Vai tas ir jādara?

- Ja ir ļoti spilgta saule, zemi klāj sniegs un mēs visu dienu pavadām ārā, baudot ziemas priekus vai, piemēram, strādājot mežā, tad ir vajadzīga saules aizsargkosmētika, kas pasargā no ādas apdeguma, kurš var rasties, īsā laikā saņemot lielu ultravioletā starojuma devu. Aizsardzība ādai obligāti jānodrošina arī pēc dažādām kosmētiskām sejas procedūrām - pīlinga, ādas atjaunošanas, lāzerprocedūrām. Saules aizsargkosmētika noteikti jālieto tiem, kuriem ir bijušas onkoloģiskas slimības. Diemžēl ādas vēzis pēdējā laikā ir ļoti izplatīts.

- Bet kā uzņemt D vitamīnu, ja visu laiku jāsargājas no saules?

- Nebūtu pareizi domāt, ka D vitamīnu uzņemam tikai sauļojoties. Mūsu platuma grādos to saņemam ar pilnvērtīgu uzturu, ziemā arī ar kvalitatīviem uztura bagātinātājiem. Ja cilvēkam trūkst D vitamīna, tad pirmām kārtām vainīgs nekvalitatīvs uzturs, kurā maz svaigu zivju, olu, piena produktu.

- Ir cilvēki, kuri domā, ka visas ādas problēmas jāsāk risināt ar pīlingu, jo šī procedūra šķiet patīkama. Cik bieži to vajadzētu veikt ziemā?

- Kad laiks ir auksts, āda kļūst sausāka, svīšanas funkcija praktiski izbeidzas. Lai saglabātu siltumu, sašaurinās perifērie asinsvadi, asinsrite ādā kļūst lēnāka, līdz ar to arī dzīvības funkcijas nedaudz palēninās, iestājas tāds kā ziemas miegs. Ja šādā situācijā uz ādu iedarbojas ar mehānisku kairinājumu, tad ātri var iedzīvoties iekaisumos un āda daudz lēnāk sadzīst. Ziemā pīlings noteikti jālieto retāk. Cik un kā - tas ir atkarīgs no ādas tipa, pīlinga līdzekļa veida un citiem faktoriem. Āda jau pateiks priekšā - ja būs par daudz pīlinga, tad tā vienkārši slikti jutīsies un slikti izskatīsies, sūrstēs, iekaisīs.

- Kā ziemā kopt ķermeņa ādu?

- Ķermeņa āda, ja cilvēkam ir laba veselība, normāls minerālvielu un vitamīnu daudzums, pietiekamas fiziskās aktivitātes un nav nekādu citu slimību, labi jūtas arī ziemā. Protams, jāizvēlas piemēroti mazgāšanas un kopšanas līdzekļi. Ja ķermeņa āda cieš no kādas slimības, tad tieši ziemas periodā parasti ir vairāk problēmu, kas prasa ārstēšanas kūres, procedūras.

- Un kā ar roku ādu?

- Jāuzmanās, lai roku āda nebūtu mitra, tā prasa regulāru aizsargbarjeras atjaunošanu. Rokas mazgā ar maigām ziepēm, kurām ir lipīdu barjeru atjaunojošs efekts, lai āda nesaplaisātu. Pēc mazgāšanas lieto roku krēmus, kas neļauj ādai plaisāt un iekaist. Ja ārā jāveic kāds darbs, piemēram, jātīra sniegs vai jākrauj malka, roku ādai vajadzīga papildu aizsardzība, gan pirms darba, gan pēc tā lietojot krēmu uz minerāleļļas vai vazelīna bāzes.

- Ko darīt, ja, slēpojot, pikojoties vai strādājot ārā, kļūst slapji cimdi, zeķes un bikšu gali, bet, nonākot mājās, atklājas, ka tur jau izveidojusies apsārtusi un raupja āda?

- Cietušo vietu noskalo siltā ūdenī un uzklāj kādu aizsargkrēmu vai pantenolu saturošu līdzekli, kas palīdz ādu samitrināt, nomierināt, un āda labi atveseļojas pati. Jo ātrāk ādu atkopj, jo mazāk tā iekaist. Ja ir pagājis ilgāks laiks, iespējams, vajag kādu pretiekaisuma līdzekli.

- Ja mājās ir briljantzaļais vai joda spirta šķīdums - vai var lietot arī to?

- Nē, jāatturas no jebkādiem spirtu saturošiem līdzekļiem. Tas attiecas arī uz sejas ādas kopšanu. Spirts ādu pārsausina, vieglāk attīstās iekaisums un apsārtums.

- Vai pirms došanās ārā, zemā temperatūrā, arī ieteicams lietot kādu krēmu sejas ādas aizsardzībai?

- Ir barojošie krēmi vai aizsargkrēmi, kas piemēroti šādam nolūkam, bet jāatceras, ka tie jāuzklāj uz ādas 20-30 minūtes pirms došanās ārā, lai krēms būtu iesūcies un nonācis savā darbības zonā. Šo noteikumu ir īpaši svarīgi ievērot, ja laukā jāuzturas ilgāku laiku, jo tad vairāk iztvaiko ādā esošais ūdens, tā kļūst sausa un vairāk cieš no aukstuma.

- Tautas metožu piekritēji par vislabāko līdzekli šim nolūkam uzskata zosu taukus. Kādi ir mūsdienu risinājumi?

- Ir emulsijas un emolienti - ādas barjeras atjaunošanas līdzekļi, kompleksas iedarbības preparāti cīņai ar sausas ādas cēloņiem un sekām. Tie ietauko ādu un veido lipīdu slāni.

- Kādēļ ziemā mēdz pastiprināties ādas nieze, un kā ar to cīnīties?

- Tam var būt saistība ar alerģiskām slimībām, bet var arī nebūt, jo ādai ziemā kopumā ir tendence kļūt sausākai un jutīgākai. Ļoti piemērots šādiem gadījumiem ir BIODERMA Atoderm Intensive Baume balzams, ko mēs iesakām gan bērniem, gan pieaugušajiem. Tas samazina niezi, atjauno ādas lipīdu barjeru un nesatur kairinošas sastāvdaļas. Ja ir nieze, gribas ādu kasīt, tā tiek traumēta, un ir risks, ka attīstīsies streptodermija, herpesvīrusu infekcija u.c. Ja bērnam ir sausas lūpas vai nedzīst lūpu kaktiņi, nevajag viņu tūlīt rāt un par problēmas cēloni uzskatīt lūpu laizīšanu. Ir jāpārbauda, vai tā nav kāda no atopiskā dermatīta izpausmēm, tāpēc labāk ir aiziet pie ārsta, tāpat kā citos gadījumos, kad pašiem neizdodas tikt galā ar kādu ādas problēmu.

Veselība

Kartupeļi ir neatņemama latviskas virtuves un arī kultūras koda sastāvdaļa, tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū par šo ogļhidrātiem bagāto dārzeni cirkulē dažādi mīti - netrūkst pat tādu, kas tieši tupeņus vaino daudzās veselības problēmās un mudina neēst vispār. Lai saprastu, vai ieguvums no vecmāmiņas kartupeļu talkas ir tikai rudenīgas bildes sociālo tīklu profiliem, vai tomēr vērtīgi ir arī paši kartupeļi, ko gatavot visa gada garumā, nacionālais mazumtirdzniecības veikals ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni skaidro četrus populārākos mītus par kartupeļiem.

Svarīgākais