NODERĪGI: 6 jautājumi farmaceitam, ja gadījies saaukstēties

© Dāvis Valbaks, F64 Photo Agency

Līdz ar auksto un ziemīgo laiku, klāt ir arī saaukstēšanās sezona, kad palielinās augšējo elpceļu iekaisumi. Tad talkā tiek likti dažnedažādi medikamenti iesnu, sāpoša kakla un klepus mazināšanai, kuri palīdz gādāt par labāku pašsajūtu un saīsināt slimošanas laiku. Nav noteikts viens pareizs veids, kā izārstēt saaukstēšanos, taču ir zināmi vairāki jautājumi, kurus uzdot savam farmaceitam, lai iegūtu vispiemērotākās zāles tieši sev. Plašāk par tiem stāsta Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

1. Ar kādām zālēm ārstēt aizliktu vai tekošu degunu?

Viss ir atkarīgs no simptomiem. Ja deguns ir “ciet”, tad var palīdzēt tūsku mazinoši līdzekļi jeb dekongestanti, kuri jālieto lokāli. Jāatceras, ka šie līdzekļi ir paredzēti lietošanai vien dažas dienas, lai nesabojātu deguna gļotādu. Bet, ja ir iesnas kā ūdens, tad labāk izvēlēties lietot aerosolu, kas paredzēts tieši “piloša” deguna ārstēšanai. Ja vēl pievienojas nepatīkama kņudoņa degunā vai asaro acis, tad bez aerosoliem un pilieniem var lietot arī sīrupu, kapsulas vai tabletes, kas paredzēti saaukstēšanās simptomu mazināšanai.

Noteikti jāņem vērā tas, ka zālēm, sevišķi iekšķīgi lietojamām, var būt miegainības efekts vai gluži pretēji - hiperaktivitāti rosinošs efekts. Medikamenti var izraisīt gļotādu sabiezēšanu, tādēļ tie nav ieteicami cilvēkiem ar astmu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā