VESELĪBA: Kā apturēt novecošanos

© Shutterstok

Ir pierādīts, ka 25 gadu vecumā beidzas visi augšanas procesi un sākas fizioloģiskie novecošanās procesi. Bet, tā kā ikviena sieviete grib būt skaista un pēc iespējas ilgāk saglabāt jaunības starojumu, viņai pašai ir sev jāpalīdz uzturēt ādu labā stāvoklī. Mūsdienās to palīdzēt sola arī modernās lāzertehnoloģijas.

Kā jaunākās paaudzes estētiskā lāzerterapija var palīdzēt ādas skaistumam, jaunībai un veselībai, stāsta Veselības centra 4 (VC-4) Dermatoloģijas klīnikas dermatoveneroloģe, preventīvās medicīnas speciāliste, Baltijas pretnovecošanās un preventīvās medicīnas prezidente Dr. med. Jana Janovska.

Divas teorijas

«Ir definētas divas bioloģiskās novecošanās teorijas: viena ir hronoloģiskā jeb fizioloģiskā novecošanās, kas saistīta ar šūnu dzīves ciklu - katrā šūnas dalīšanās reizē telomēru šūnas saīsinās un, kad telomēri sasniedz kritisko minimumu un izbeidzas, šūna iet bojā. Tāpēc līdz ar nodzīvotajiem gadiem cilvēks pamazām noveco. Otra teorija saistīta ar eksogēno jeb ārējo faktoru (vides) iedarbību. Tā ir epiģenētika (mūsdienu bioloģijas zinātne par to, kā vides signāli atlasa, modificē un regulē gēnu darbību un skaidro šūnu reakciju uz vides faktoru ietekmi). Tāpēc, lai reāli apturētu novecošanos, ir jāstrādā kompleksi,» stāsta preventīvās medicīnas speciāliste. Un tas nozīmē, ka ir jāaktivizē gan endogēnie resursi - mūsu pašu spēja cīnīties pret apkārtējās vides kaitīgumu (solāriju, smēķēšanas, alkohola, medikamentu un dažādu citu kairinātāju negatīvo ietekmi), gan jāizmanto iespējas, ko sniedz dažādas specifiskas medicīniskās iekārtas jeb modernās lāzersistēmas, kas, kļuvušas jūtami precīzākas un selektīvākas, nodrošina labākus ārstēšanās rezultātus, sniedzot iespēju risināt estētiskās problēmas un tās novērst bez kosmētiskiem defektiem.

Lāzeri savstarpēji atšķiras ar tehniskajiem parametriem: staru viļņu garumu, jaudu, darbības režīmu, līdz ar to ir atšķirīgi iedarbības veidi, un tos var piemērot pēc stipruma un iedarbības ilguma individuāli katram pacientam. Un svarīgi, ka lāzera stars iedarbojas ādā tikai uz to defektu, no kura pacients vēlas atbrīvoties, neietekmējot un nebojājot apkārtējo ādu vai pārējo organismu.

ELOS tehnoloģijas iekārta

«Protams, katram vecumam un konkrētām vajadzībām ir savas procedūras, un tas savukārt nozīmē, ka vispirms jānoskaidro pacienta mērķis - ko tieši viņš/viņa vēlas sevī mainīt/uzlabot. Jo mans, mediķa, viedoklis un pacienta mērķis var atšķirties. Bet mans galvenais uzdevums ir nepārforsēt, vien palīdzēt realizēt pacienta noteikto mērķi,» uzsver Dr. med. Jana Janovska.

Vidēja vecuma sievietei (35-45 gadi), kurai nav nopietnu fotonovecošanās pazīmju, daktere rekomendē no rīta lietot dziļi mitrinošu krēmu, daudz dzert šķidrumu, sportot vismaz 18-20 minūtes dienā, kas gan sintezē laimes hormonu serotonīnu, gan palīdz sadedzināt hormona estrogēna kaitīgos metabolisma procesus, kas sievietēm var būt kancerogēni, gan aktivizēt visus endogēnos antioksidantus. Tas nozīmē, ka kustoties sieviete ne tikai vairo savu skaistumu un labsajūtu, bet arī pasargā sevi no iespējamām onkoloģiskām slimībām.

Bet ikvienai sievietei vecumā ap 30 preventīvās medicīnas speciāliste Jana Janovska rekomendē veikt maigu ādas lāzerperforāciju. Viņa strādā ar ELOS tehnoloģijas iekārtu (frakcionēto radiofrekvenci), kas apvieno divus unikālus Sublime & Sublative aplikatorus.

Sublime sevī ietver bipolāro radiofrekvenču enerģiju un infrasarkano gaismu: iedarbojoties uz dziļākajiem dermas slāņiem un tos uzsildot, saudzējoši un efektīvi tiek stimulēta jauna kolagēna un elastīna veidošanās. Rezultātā: uzlabojas sejas ovāls, izlīdzinās krunciņas mutes un acu rajonā.

Sublative aplikators ietver bipolāro radiofrekvenču tehnoloģiju un frakcionēti atjauno ādu trīs dažādos dziļumos. Tā ir plastiskai ķirurģijai līdzvērtīga procedūra, taču daudz saudzējošāka: procedūras laikā āda tiek sacaurumota (perforēta), kā rezultātā ādā veidojas mikroskopiskas tikpat kā neredzamas zonas, kurās sākas jaunu šūnu, kolagēna un elastīna veidošanās. Tas ir līdzīgi kā pēc nobrāzuma - aktīvi attīstās jaunas ādas veidošanās un aktivizējas visi reģenerācijas procesi. To lieto ādas toņa un svaiguma uzlabošanai, poru sašaurināšanai un izlīdzināšanai, dažādu pigmentu likvidēšanai, ādas atjaunošanai, novecošanās pazīmju novēršanai un grumbu izlīdzināšanai uz sejas, kakla, rokām un krūtīm, dažādas izcelsmes rētu (postaknes), tajā skaitā striju, samazināšanai. Ar to iespējams saudzējoši apstrādāt acu zonu, pacelt noslīdējušus plakstiņus, mazināt maisiņus zem acīm.

Kombinēt ar aktīvām vielām

«Ideālus rezultātus var sasniegt, ādas lāzerperforācijas procedūru kombinējot ar aktīvām vielām, ko aplicē lokāli - vai tas ir hialuronskābes koncentrāts, vai cilmes šūnas, vai peptīdi, vai kolagēns, vai kāds balinošs komplekss. Caur mikrocaurumiem aktīvās vielas iekļūst dziļi dermā un sāk ļoti aktīvi iedarboties. Tādējādi efekts ir vēl spēcīgāks un noturīgāks,» apgalvo Dr. med. Jana Janovska. Viņa iesaka pēc procedūras sadarboties arī ar kosmetologu - ar mērķi veikt anti-age procedūras. Tās dos ļoti labu efektu, jo āda būs izlīdzināta, uzlabota un gatava maksimāli uzņemt visas aktīvās vielas.

Kāpēc ir laba šī procedūra? «Tāpēc, ka ādai tiek dots stimuls pašai darboties. Jo citādi jau āda labprāt paslinko un caur fizioloģisko raga slāni aktīvās vielas neuzsūc - pat no visdārgākajiem krēmiem, ko aplicējam uz sejas ādas, uzsūcas vien 10-15 procenti. Taču lāzerprocedūras laikā derma tiek fiziski uzkarsēta, ādai tiek iedots karstuma šoks, kā rezultātā kolagēnās šķiedras pamostas, aktivizējas un pašas sāk aktīvi darboties,» skaidro preventīvās medicīnas speciāliste.

«Ja sieviete par sevi rūpējas, pareizi attīra ādu, dzer pietiekami daudz šķidruma, uzņem sabalansētu uzturu, proti, ēd daudz augļu un dārzeņu, zivis, bet sarkano gaļu izvēlas tikai reizi nedēļā - jo tā ir tiešais oksidatīvais stress, ar ko organismam jācīnās -, tad viņa fizioloģiski izskatīsies labi ilgstoši. Un iepriekšminētās procedūras tad var veikt profilaktiski, vai arī - reizi mēnesī var veikt ādas hidrodermijas procedūru, kas nozīmē ar ultraskaņas palīdzību ievadīt ādā hialuronskābes molekulas, kas palīdz uzturēt ādā ūdeni, lai tā būtu tvirtāka un elastīgāka un lai krunciņas un grumbiņas nepadziļinātos,» iesaka Dr. med. Jana Janovska.

Kā darbojas vairogdziedzeris

Runājot par sievietes ādas kopšanu, īpašu uzmanību daktere vērš uz hormonālo statusu organismā. «Man kā preventīvās medicīnas speciālistei un dermatoloģei ir ļoti svarīgi zināt, kā darbojas vairogdziedzeris. Ja tas niķojas vai tam ir kāds disbalanss, kaut vai tikai ļoti maigs, sieviete to uzreiz ļoti jūt: var parādīties pietūkums, pietūkuši plakstiņi, āda kļūst bāla, sausa. Var būt tieši otrādi: seja kļūst sārta, vaigi sarkani, ir ļoti pietūkušas acis, zilganas lūpas. Visu šo klīniku var viegli nolasīt no sejas, un to atrisināt var ar minimālu palīdzību,» stāsta

Dr. med. Jana Janovska. Viņa savā praksē rīkojas šādi: ja atnāk paciente ar vēlmi uzlabot ādas stāvokli, samazināt mīmikas krunciņas ap acīm vai likvidēt pigmentāciju, pirmais, ko daktere dara - pārbauda vairogdziedzeri, vitamīna D un dzelzs līmeni asinīs. «Tā nav lieka naudas izmešana - šie rādītāji uzreiz iedod atbildes par konkrētām lietām, un es uzreiz varu pateikt, vai problēma ir risināma ar lāzertehnoloģiju vai tomēr apakšā ir kādas iekšķīgas problēmas,» skaidro dermatoloģe. Biežākā problēma, ar ko viņa saskaras savā praksē, ir vairogdziedzera hipofunkcija jeb palēnināta darbība, kas nozīmē, ka tas neizstrādā pietiekamā daudzumā aktīvo hormonu. Bieži ir traucēti autoimūnie procesi - tas ir Hašimoto tireodīts jeb autoimūna vairogdziedzera slimība, kas pakāpeniski noved pie vairogdziedzera hormonu samazinātas izdales (hipotireoze). «Un tas nozīmē, ka organisms cīnās pats pret saviem audiem,» stāsta Jana Janovska. Viņa norāda, ka šī ir viena no 21. gadsimta problēmām, jo mēs dzīvojam nenormētā grafikā, sievietes pārstrādājas, bieži neizguļas, ir stresā, tādējādi samazinās laimes hormons, paaugstinās adrenokortikotropais hormons, un tas viss tieši ietekmē vairogdziedzera funkciju. Un to uzreiz var redzēt uz sejas un ādas. Klīniski papildus var būt dispigmentācija, aizcietējums, sirdsklauves, aukstas plaukstas un pēdas. Tās jau ir iekšķīgas slimības, kas jāārstē pie citiem speciālistiem.